Başarılı olmak için Kendi Kendine Konuşmak işe yarar mı?
“Kendi Kendine Konuşmak” çoğu kişi bunun bir delilik olduğunu yada boş bir alıştırma olarak görür. Fakat son yapılan araştırmalarda böyle olmadığı belirlendi. Başarıya bir adım daha yaklaşmak için, hafızanın güçlenmesi ve özgüveni arttırmak için, Kendi Kendine Konuşmanın ne kadar yararlı olduğunu bilimsel olarak açıklama yapmaya çalışacağız. Gerçekten de Başarılı olmak için Kendi Kendine Konuşmak işe yarar mı?
Başarılı olmanın bir başka yolu: “Kendi Kendine Konuşmak”
Kimilerine göre kendi kendine konuşmak komik hatta çılgınca gelebilir. İnsanların kendi sesini duyarak yaptıkları konuşmalar, zihnin duru kalmasını ve beynin konuşma sanatına daha iyi adapte olduğu söyleniyor.
Bu konuda araştırma yapan İngiltere’deki Wisconsin Üniversitesi psikoloji bölümü doçenti Gary Lupyan, kendi sesini duymada nelerin değiştiğini görmek için bir takım testler yapıyor.
Gary Lupyan, deneklere bilgisayardan bazı görseller gösteriyor. Denek gruplarını ikiye ayırıp, çıkan nesneleri yüksek sesle söylemelerini ve ezberlemeleri isteniyor. Diğer gruba ise sessiz olarak bakmalarını ve akılda tutmalarını söylüyor.
Biraz aradan sonra her iki gruba bu nesneler tekrar gösterilmeye başlıyor. Sesli söyleyen kişiler, görsellerdeki nesneleri hızlıca hatırlayıp söylüyor. Sessiz grup ise diğerlerine göre çok yavaş kaldığı belirlendi.
Bilimsel olarak bunun nedenine bakıldığında, gördüğümüz bir maddeyi eğer ses ile birlikte saklarsak hafızada, ikinci görüşte beyin ek dosyaların yardımı ile daha hızlı cevap verdiği görülür. Tıpkı çoçuklarda hayvanların şeklini gördüklerinde seslerinden daha hızlı tanımaları gibi.
Bir çoğumuz bir nesneyi şekil olarak biliriz, ama tanımlarken onun adıyla sesli çağrılması onu ne kadar hızlı hatırladığımızı gösterir.
Bir başka Psikolog ve Araştırmacı yazarlardan Anne Wilson Schaef, insanların kendi kendine konuşarak başarılı olacağını, hafızanın güçlü olacağını ve yapacağı hatalarında önüne geçebileceğini söylüyor. Bununla ilgili bir çok deneme yaptığını söyleyen Schaef, sinirli bir hastasının öfkesini dışa vurarak kendi kendine konuşması ile hiddetli halinden sakin hale geçtiğini gördü. Yani kişi bazı şeylerde kendi kendine konuşarak kararlarını dizginleyebilir.
Sizi tanıyan en iyi kişi sizsiniz!
Etrafınızda sizi anlayan, sizi çok iyi tanıyan, sizin tarafınızı her zaman tutan, eksikliğinize kızmayan, yapacağınız işlerde sizi destekleyen ve her zaman arkanızda biri var mı? “Genelde her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır” dışında aklınıza gelen biri var mı?
Eğer aynaya bakarsanız o kişinin siz olduğunu göreceksiniz. Kendi kendine konuşan, bir çok kişinin zorlukları daha kolay yenip, daha iyi hissettiği, yapılacak işe daha iyi adapte olduğu söylenir. Bunla ilgili 2014 yılında ABD’deki Michigan Üniversitesi bilim insanlarından biri olan Ethan Kross, yaptığı birebir araştırmada gerçekliğini gördü.
Fakat Ethan Kros bunun başarılı olması için yeni kendi kendinizle konuşmada iyi sonuçlar almak için kesinlikle kendinize ben demeyin diyor. Onun yerine Sen yada O olarak konuşulmasını öneriyor. Fakat tabi başkalarının yanında kesinlikle kendi kendine konuşulması, yanlış anlaşılmalara mahal verebilir.
Ama çocuklara baktığınızda bunu pekte umursamaz. Kendi kendilerine oynarlar ve kendi kendilerine konuşurlar. 2008 yılında, 5 yaş dönemi çocuklarda yapılan araştırmada kendi kendine oyun kuran ve oynayan çocukların kavrama ve anlama becerilerinin, sessiz olanlara göre çok hızlı olduğu belirlenmişti.
Stresli iş dönemlerinde, iş ve okul sunumlarında, başınıza gelen kötü olayların arkasından yapacağınız aksiyonlarda mantıklı karar vermek için “Kendi Kendine Konuş” yolunu seçmek başarıya götüreceği göreceli olarak kanıtlandı.
Sizce Başarılı olmak için Kendi Kendine Konuşmak işe yarar mı? yorumlarınızı bekliyoruz.