Dünyada bir kaç kişide görülen özellik: Kör Görüşü
Tamamen görme engelli olmasına rağmen fakat her şeyi görebiliyor. “Dünyada bir kaç kişide görülen özellik: Kör Görüşü” hakkında bilim ne diyor? Nasıl oluyor da görme engelli biri etrafındaki nesneleri algılayabiliyor? Yok öle bir şey deseniz de bu bir gerçek. Sizlere bu gizemli olayla ilgili bir yazı hazırladık.
Dünyada bir kaç kişide görülen özellik: Kör Görüşü
Bilimsel olarak görme engellinin çevresindeki nesneleri görmesinin açıklaması olamaz. Fakat bu özellik Dünyanın sayılı bir kaç insanında olan Kör Görüşü, tıp biliminin en ilginç vakalarından biridir.
Kör Görüşü olan kişiler, etrafındaki nesneleri algılayabiliyor.
Bilim insanları ve uzmanların konu dikkatini çekmiş ve İskoçya’da yaşayan Kör Görüşü özelliğine sahip, sonradan kör olan Milina Cunning’i incelemeye başlandı.
Milina Cunning 20 yaşlarında iken kör değildi. Sağlık sorunu yaşayan Cunning, Hastanede doktorların önerisiyle suni komada kalmış ve 52 gün yatmış. Koma sonrası tekrar gözlerini açan Cunning, hiç bir şey görmediğini söylemiş. Doktorlar bunun komada iken bir felç yaşamış olabileceğini, bu yüzden göremediğini söylemiş. Talihsiz Cunning’in körlük yaşamı böylece başlamış.
Aradan aylar geçmiş, fakat bazı değişiklikler farketmeye başlamış. Etrafındaki renkleri gördüğünü söylediğinde, Uzman Nörologlar, beyinsel problemleri olduğunu düşünmeye başlamış. Fakat herhangi bir sağlık sorunu görülemeyen Cunning’i, Profesör Nörologlardan Gordon Dutton’a götürülmüş. Daha ilk karşılaşmasında Cunning’i dinleyen Gordon Dutton, onun bir Kör Görüşü olduğunu hemen anlamış ve incelemeye başlamış.
Profesör Gordon Dutton, Milina Cunning’e bir dizi test yapmaya başlamış. Ama en ilginç test ise koridor testiydi. Koridora dizilen sandalyeleri koyduktan sonra, Cunning’e normal yürümesini söyler. Cunning yürür ama önündeki tüm sandalyelere çarpışmıştır. Dönüşünde ise daha hızlı yürümesini söyler. Hızlıca geri dönen Cunning, önündeki hiç bir sandalyeye çarpmadan geçebildi. Profesör Gordon Dutton, Cunning’e sakın düşünerek bişey yapmamasını, eğer hızlı hareketler yaptığında bilinçaltının devreye girdiğini ve onu engellerden koruduğunu söyledi.
Milina Cunning, Profesör Gordon Dutton ile görüşmesi sonrası herşeyin daha kolay olduğunu söylüyor. Evini toparlayıp, yerdeki eşyaları kaldırabiliyor. Ona bir top atılsa bile hemen farkına varıp, kendini koruyabiliyor. Karşısındaki oturan kişinin yakınlık mesafesini biliyor ama göremiyor.
Milina Cunning’in beyin taramasını yapan Jody Culham, normal bir insan gibi beyin fonksiyonlarını yaptığını söylüyor.
Sonradan görme engelliler için gerçekten görme umudu var mı?
Bunla ilgili olarak 2 sene öncesinde Second Sight firmasının geliştirdiği Argus II projesi var. Hasar görmüş gözü, devreden çıkartan biyonik gözlerle tekrar görme yetisi kazanılabilir. Fakat genede tam görüş değildir.
Argus II, Gözlük, konverter kutu ve elektrot dizisi olmak üzere 3 parçalıdır. Gözlükler görme için olmayıp, sadece kameralar için bir araç. Kameralar ise bildiğiniz akıllı telefonla aynı. Konvertor kutusu cebe yada cüzdana girecek yapıda. Gözlükteki Kameradaki görüntü konverter kutuya iletiliyor. Konvertor Kutu, hastanın retinasına yerleştirilmiş olan biyonik çipteki elektrotlara sinyal gönderiyor. Böylece görüş sağlanıyor.
Argus II’yi ilk kullananlar siyah ve beyaz olarak çevreyi görüyor. Görüyor ama nesneleri kaba haliyle bütün görüyor. Yani yazı okuyamıyor, renk seçemiyor. Fakat bir nesnenin diğerinden büyük mü küçük mü, yada kare mi yoksa dikdörtgen mi olduğu ayırt edilebiliyor.
Argus II için kesinlikle hasar görmemiş bir retinaya ihtiyaç vardır. Aksi takdirde uygulanamamaktadır.