EFT ve Havale Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?
Günlük hayatta devamlı kullanılan EFT ve Havale yapmak gerektiğinde hep aklımızda bir soru işareti olur. Sıkça Kullandığımız EFT ve Havale Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir? EFT ve Havale nasıl yapılır? sorularını yazımızda cevaplamaya çalışacağız.
Sıkça Kullandığımız EFT ve Havale Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir?
Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız EFT ve havale ödeme yöntemlerinin aslında ne olduklarını çok bilmemekteyiz. Ancak fatura öderken, bir tanıdığımıza para gönderirken sürekli bu tabirleri kullanmaktayız. Ayrıca banka işlemlerine yakın olmayan kişiler için bu tabirler biraz uzak gelebilir. Ama günün birinde illa ki kullanılması gerekecek. Artık her şey daha hızlı yapılıyor. Elden para ödeme devri neredeyse kapandı. Bu nedenle herkesin bu ödeme yöntemlerini bilmesi gerekmektedir. Günümüzde bu tip ödemelerin internetin de yaygınlaşması ile birlikte bilgisayar başından, yerinizden bile kalkmadan yapılabilmesi herkes için büyük bir avantaj sağlamaktadır.
Küçük bir örnek verecek olursak, ev kiranızı yatırmak için bankaya giderek kuyruklarda beklemenize gerek yoktur. Ya da ev sahibinize giderek elden ödeme yapmanız gerekmiyor. Hangi banka ile çalışıyorsanız, o bankanın internet şubesini ziyaret edebilir. Ve dilediğiniz kira ödemesini EFT veya havale işlemi ile dakikalar içerisinde halledebilirsiniz. Buna ek olarak telefon bankacılığını kullanarak havale veya EFT ile işlemlerinizi yine gerçekleştirebilirsiniz. İnternet şubesine giriş yaptıktan sonra, menüden para transferleri içerisine girerek dilediğiniz ödeme işlemini yapmanız mümkündür.
Havale Nedir? Havale Yönteminin Kullanımı Nasıldır?
Havale işlemi sizinle aynı bankada hesabı olan bir kişi ya da firma hesabına yapılan para transferi işlemidir. Çalıştığınız banka üzerinde hesabı olan başka bir kişinin hesabına para aktarmaktır. Havale işlemi kolayca gerçekleştirilebilen bir ödeme yöntemidir. Her banka üzerinde ayrı uygulamalar yapılmış olsa da, sizler para transferi yapacağınız kişinin müşteri numarası, hesap numarası ve adını soyadını girerek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Peki havale işleminin ücreti var mıdır? Varsa ne kadardır?
Havale ücreti çalıştığınız bankaya, hesap tipine ve yapacağınız işlem miktarına göre değişmektedir. Bazı bankalar emekli maaşlarını ya da çalıştığı yerin anlaşmış olduğu banka üzerinden maaş alıyor ise, herhangi birine para transferi yaparken ücret kesilmeyebilir. Buna istinaden bazı bankaların mobil uygulamalarını indirerek te ücretsiz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Aslında havale yapacağını kişi sizinle aynı şubeyi kullanıyor ise banka bu işlemi ücretsiz olarak gerçekleştirmektedir.
Ama genel olarak havale ücretleri 1.5 TL civarındadır. Bu ücret bankaya göre 10 ila 20 kuruş oynayabilir. Örneğin iş bankası Ocak 2017 itibariyle havale ücretini 1.70 TL fiyatına çıkarmıştır. Havale işleminin güzel tarafı mesai saatleri dışında da gerçekleştirilebilir olmasıdır. Bu nedenle genelde para göndermek istediğiniz birine sizinle aynı banka hesabının olup olmadığı sorulmaktadır. Havale işlemini gerçekleştirmek için hesabınızda yeterli miktarın bulunması gerekir. Alıcı bilgilerini de doğru girerseniz, havale işlemi anlık olarak sağlanacaktır. Siz gece bile birine havale yaparak para gönderdiğinizde, saat kaç olursa olsun o kişinin hesabına ulaşacaktır. Çünkü havale işlemi, aynı bankalar arasında yapılır. Ve bu sebeple herhangi birinin onayı olmadan otomatik olarak sağlanır. Gönderdiğiniz para da kişinin hesabına hemen ulaşacaktır. Yani havale işleminin herhangi bir saat dilimi ile sınırlanması söz konusu değildir.
Virman Nedir?
Bazı durumlarda ya da kulaktan illa ki duymuşsunuzdur. Elbette virman talimatından bahsediyoruz. Virman dediğimiz aslında kendi hesaplarınız arasında yapılan havale işlemidir. Yani aynı banka üzerinde bulunan iki hesabınız arasında para aktarımı işlemine virman denilmektedir. Burada bahsi geçen virman talimatına örnek vermek gerekirse, yatırım hesabınızda mevduat hesabınız üzerine yapacağınız para transferidir.
EFT Ödeme Yöntemi Nedir?
EFT, para transferi yapacağınız kişinin hesabının sizinle farklı bir banka olması demektir. Yani siz hesabınızdan farklı bir banka ile çalışan birine para göndermek istediğinizde bunu EFT ödeme yöntemi ile yapmalısınız. EFT ile Havale Aralarındaki fark; havale işleminde aynı bankadaki hesaplar arasında para transferi yapmak, EFT işleminde ise farklı bankalar arasında para transferi işlemi gerçekleştirmek olarak açıklanabilir. EFT, Elektronik Fon Transferi kelimelerinin baş harflerinin yan yana getirilmesinden oluşmuş olan bir kısaltmadır. Peki EFT işlemi nasıl yapılır?
EFT işlemi farklı bankalar arasında yapılır ve bu işlem Merkez Bankası tarafından kontrol edildiğinden EFT işleminin bilgileri hatasız verilmelidir, EFT yapmak için en kolay seçenekler IBAN ile gönderim yapmak veya Hesap numarasına göndermektir. IBAN numarası kullanarak EFT işlemini gerçekleştirmeniz her zaman tavsiye edilen yöntemdir. Çünkü bu işlem, para transferinizin daha hızlı ve sorunsuz yaşanmasını sağlayacaktır. EFT işlemini gerçekleştirmenin iki çeşit yolu bulunmaktadır. Bu iki yöntem ile de günlük para gönderme işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca ikisi de sık kullanılan yöntemlerdir. Ancak araların küçük te olsa farklar bulunmaktadır.
- IBAN numarası ile EFT yapmak
- Hesap numarası ile EFT yapmak
IBAN Numarası ile EFT Yapmak
Şüphesiz ki, IBAN numarası kullanarak EFT yapmak en kolay para gönderme yöntemidir. Çünkü bu işlemi yaparken, bilmeniz gereken tek şey para göndereceğiniz kişinin IBAN numarasıdır. IBAN kelimesinin açılımı da International Bank Account Number’dır. Yani uluslar arası banka hesap numarası ve kişinin tam adıdır. IBAN numarasını kullanarak gönderim yapacağınız kişinin banka adını, şubesini, şube numarasını ve kişiye ait hesap numarasını bulabilirler, bu sayede bu bilgileri tek tek vermenize gerek kalmadan EFT yapmak mümkün, ayrıca hata yapma şansınızda oldukça azalmış olacaktır.
Hesap Numarası ile EFT Yapmak
Hesap numarası ile EFT yaparken kişinin Tam adı, Hesap Numarası, Banka Şube Numarası ve banka adını bilmeniz gerekmektedir, bazı bankaların internet bankacılığı sistemlerinde her bankaya tanımlanan kodunda listeden seçilmesi istenebilir. İşte bunun gibi detaylardan dolayı hesap numarası ile EFT yapmak biraz daha karmaşık ve hata yapmaya müsait olabilir.
EFT işleminin ücretinden de bahsetmekte fayda var. Çünkü havale işlemine göre EFT ödeme yöntemi daha pahalıdır. Bu hesabınızın tipine ve transfer ettiğiniz para miktarına bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ancak genellikle uygulanan EFT ücreti 1 TL ile 4 TL arasındadır. Transfer farklı sistemler arasında gerçekleştirildiği için mesai saatleri içinde işlem yapılacaktır. Yani EFT saatleri, tatil günleri dışında 08:30-17:00 saatleri arasında tamamlanacaktır. Dilerseniz bazı bankalar aracılığı ile saat 16:00 sonrasında da EFT işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Ancak bu saatten sonra para göndermek istediğinizde işlem, geç EFT olacaktır. Ve ücreti 5 ila 7 TL arasında olacaktır. Ayrıca gönderim yaptığınız bankaya göre de ücret değişikliği olabilmektedir.
EFT Saatleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi tatil günler ve yarım iş günü olan günler dışında 08:30-17:00 arasındadır, Arefe dönemleri gibi yarım iş günlerinde ise EFT saatleri 08:00-11:45 arasında yapılabilir. Siz EFT talimatını gece 23:00 gibi bir saatte de verebilirsiniz, fakat bu durumda bir sonraki mesai günü ve mesai saatinin başlangıcında EFT işleme konulacaktır. EFT işlem süresi de havale işlemine göre daha uzun olabilir.
EFT ile Havale Ödeme Yöntemleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
EFT işleminde farklı banka kuruluşları arasında para transferi yapılırken havale işleminde aynı bankada bulunan farklı hesaplar arasında para transferi gerçekleştirilmesidir. Diğer önemli bir fark ise işlem süreleri ve işlemin yapılabildiği süreler arasındaki farklılıktır. Havale işlemini internet şubesi aracılığı ile 7/24 gerçekleştirebilirsiniz. Gerçekleştirdiğiniz havale işlemi ise eş zamanlı olarak tamamlanacak, gönderdiğiniz para anında alıcının hesabına işlenecektir. Havale transferleri tatil ve bayramlardan etkilenmez ve paranız anında transfer edilir. EFT işlemi ise sadece mesai saatleri içinde gerçekleştirilmektedir. Siz farklı bir saatte talimat verebilirsiniz ancak EFT işlemi takip eden mesai saatleri içinde tamamlanacaktır. EFT işlem süresi ise genellikle 30 dakikayı aşmayacak bir süre olacaktır, tabi mesai saatleri dışında vereceğiniz talimatın transferi ertesi gün veya bir sonraki iş günü yapılacaktır, dolayısı ile tatillerde ve bayramlarda EFT işlemi anında gerçekleşmez ve bir sonraki iş gününü beklemelisiniz.
Havale ile EFT arasındaki farklardan bir tanesi de ücret konusu olarak kabul edilebilir. Havale işlemi aynı banka, aynı sistem üzerinden gerçekleştirildiği için genellikle daha ucuz hatta bazı durumlarda ücretsiz olacaktır. EFT işlemi ise iki farklı kuruluş arasında yapıldığı için daha yüksek bir ücrete tabi olmaktadır. Havale ile EFT işlemlerini gerçekleştirmek için istenilen bilgiler de farklı olabilir. Ancak her iki işlemi de IBAN numarası ve alıcının adı soyadı bilgilerini girerek gerçekleştirebilirsiniz. Buna istinaden para transferi yapacağınız kişilerden bu bilgileri talep etmeniz mantıklı olacaktır.
EFT işlemini gerçekleştirmek için alıcının çalıştığı bankanın ve şubenin adının gerekebileceğini, büyük bir ihtimalle bu bilginin de talep edileceğini unutmamalısınız. Kısacası para transferini EFT ile de yapacaksanız, havale yöntemini de kullanacaksanız alıcının adı, banka ve şube adı, IBAN numarası bilgilerini edinmeniz yerinde olacaktır. Bu bilgiler elinizde olduğunda sorun yaşamadan para transferi işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Tabi IBAN numarası içinde alıcının banka hesap numarası da bulunuyor. Yine de alıcının hesap numarasını kaydetmeniz, size son derece faydalı olacaktır.
Sonuç olarak EFT ile havale arasındaki fark sadece Havale işleminin aynı bankanın farklı hesap veya şubeleri arasında yapılan para transferi, EFT işlemi ise iki farklı banka şubeleri arasındaki yapılan para transferidir.