Adana’nın gidilmesi gereken 4 gölü nerededir? Nasıl gidilir? Fotoğrafları
Adana’nın gidilmesi gereken 4 gölü nerededir? Nasıl gidilir? Fotoğrafları
1. Seyhan Baraj Gölü | Adana Gölleri
Seyhan Baraj Gölü, Adana ilimizde bulunan, Yapımına 1953 yılında başlanan Seyhan Baraj Gölünün 3 yıldan kısa bir sürede tamamlanarak 8 Nisan 1956 yılında su tutmaya başlamıştır. Sulama ve elektrik üretim amaçlı olarak kullanılan
Seyhan Baraj Gölünün gövde dolgu tipi topraktır. 7.50 hm³ gövde hacmine sahip olan barajın yüksekliği 53.20 metredir. Normal su kotunda göl hacmi 799 m³ olup, göl alanı ise 63 km²’dir. Seyhan gölü sulama alanı 175.000 hektardır.
Seyhan Baraj Gölü Özellikleri
Seyhan Barajı, eski Adana’nın 15 km yukarısında 850.000 dönüm araziyi ve Adana’yı Seyhan Nehri’nin sebep olabileceği su baskınından kurtarmak amacı ile yapılan toprak dolgu tipi barajdır. ,Yapımına 1953 yılında başlanan Seyhan Baraj Gölünün 25 milyon dolar bir maliyetle , 974 günde tamamlanarak 8 Nisan 1956 yılında su tutmaya başlamıştır.
Sulama ve elektrik üretim amaçlı olarak kullanılan Seyhan Baraj Gölünün gövde dolgu tipi topraktır. 7.50 hm³ gövde hacmine sahip olan barajın yüksekliği 53.20 metredir.
Barajın gövde hacmi 7.500.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 53,20 m, normal su kotunda göl hacmi 1200,00 hm³, normal su kotunda göl alanı 67,82 km²’dir. Baraj sayesinde 174.000 hektar arazi sulanabilmektedir. 18’er MW’lık üç üniteye sahiptir (Bir tanesi yedektir.)
Seyhan Baraj Gölünde kurulu bulunan hidro-elektrik santrali biri yedek olmak üzere 3 adet 18 MW’lık 3 ünite toplam 54 MW güç ile, yılda toplam 350 GWh elektrik enerjisi üretir.
2006 yılından beri Türkiye Offshore Şampiyonası’nın ikinci ayağına ev sahipliği yapmaya başlamıştır.
2008 yılında 24 -25 Mayıs ‘ta 2. ayak burada yapılmıştır.
Seyhan Baraj Gölü Nerede | Nasıl Gidilir
2. Akyatan Gölü | Ağyatan Gölü / Lagünü
Akyatan Gölü ( Ağyatan Gölü / Lagünü), Adana ilimizde bulunan barındırdığı kuş türleri açısından Türkiye’nin “A sınıfı” niteliğindeki 19 sulak alanından 2. sini oluşturmaktadır.
Akyatan Gölü | Ağyatan Gölü / Lagünü Genel Bilgiler
Akyatan Gölü ( Ağyatan Gölü / Lagünü), Adana ili 48 km. mesafede Çukurova’daki en büyük lagündür. Yüzey akımı, iki dere ve drenaj sularıyla beslenir. Kapladığı en geniş alan 7500 hektar, en derin yeri 4 metredir. Yaz boyunca alanı önemli ölçüde küçülür ve özellikle batı ucunda geniş çamur düzlükleri ortaya çıkar.
Aslında tuzlu bir göl olmakla birlikte, tuzluluk derecesi, yağış miktarına ve sulama dönemimdeki drenaj suyu girişine bağlı olarak büyük değişimler göstermektedir. Göl, güney batıdan çıkan 2 km’lik dar bir kanalla denize bağlanmaktadır. Göl sularının yüksek olduğu dönemlerde kanal vasıtasıyla gölden denize, düşük olduğu dönemlerde ise denizden göle doğru su akışı olmaktadır.
Kışın ve ilkbaharda, drenaj kanalları ile taşınan sular ve yağışların etkisi ile göl suyu tatlılaşmakta, yazın ise yüksek buharlaşma ve denizden göle olan su girişi nedeniyle tuzluluk artmaktadır. Ayrıca, tuzluluk denize bağlantının olduğu kesimde daha yüksek, sızıntı ve drenaj sularının etkili olduğu kuzey kesimlerde ise daha düşüktür.1968 yapımı büyük bir tahliye kanalı , tarım alanlarından dönen suları doğrudan göle taşır.
Akyatan Gölü ( Ağyatan Gölü / Lagünü)’nün bulunduğu yerde, deltayı oluşturan nehir yataklarının taşmasıyla geniş bir bataklık oluşmuş; dalgaların taşıdığı kumların zamanla kıyıda oluşturduğu kordonla bu bataklık denizden ayrılmış ve bugünkü görünümünü almıştır. Tipik bir alüvyal baraj gölüdür. Çamur düzlükleri özellikle gölün batı ve kuzeydoğu kesimlerinde oluşmakta, Kapıköy yakınlarındaki bazı adalar ise karayla birleşmektedir.
Göl ile deniz arasında yer yer genişliği birkaç km’yi, yüksekliği ise 20 m’yi bulan Türkiye’nin en büyük kumulları yer almaktadır. Yer yer birkaç sıra halinde olan kumul tepeleri arasında deniz seviyesinin altında oluklar (çukurlar) bulunmaktadır. Bunlar yağışlı dönemlerde suyla dolarlar. Ancak, bunların doğal yapısı, kumul stabilizasyonu amacıyla dikilen akasya (Acacia), ökaliptus (Eucalyptus) ve çam (Pinus) ağaçları nedeniyle büyük ölçüde değişime uğramıştır. Ayrıca, kumulların kuzeydoğusunda hiç kurumayan ve ekolojik açıdan önemli tatlısu birikintileri ve bataklıkları vardır.
Akyatan Gölü ( Ağyatan Gölü / Lagünü) kıyılarında, genişliği tatlısu sızıntılarına bağlı olarak farklılıklar gösteren dar bir bataklık ve sazlık şeridi bulunur. Akyatan Lagünü, değişik habitatları, zengin bitki ve hayvan varlığı ile bilimsel çalışmalar için birer açık hava laboratuvarıdır. Taban suyunu dengeleme, denizden tuzlu su girişini önleme gibi işlevleriyle bölgenin su rejiminin düzenlenmesine katkı sağlarlar. Tüm bunların yanı sıra, Akyatan Lagünü, su ürünleri üretimi ve turizm faaliyetleri gibi imkanlarıyla yöre ekonomisine önemli katkılar sağlayan çok yönlü bir sulak alan ekosistemidir. Güzel manzarası ve barındırdığı yaban hayatı ile kuş gözleme, balık tutma ve avcılık gibi rekreasyonel faaliyetler için de ideal bir ortamdır.
Geleneksel dalyan balıkçılığı, Akyatan Gölü ( Ağyatan Gölü / Lagünü)’ndeki en önemli ekonomik etkinliklerden biridir. Denize açılan boğazın ağzında Karataşlı balıkçılara ait bir dalyan bulunmaktadır. Balık çiftliklerinde kullanılmak üzere yavru balık da yakalanmaktadır.
Akyatan Gölü | Ağyatan Gölü/Lagünü Canlı Hayat
Deltalar, mikro ve makro floranın yüksek bir üretim düzeyine ulaştığı, dünyanın en verimli doğal alanlarıdır. Bu yüksek verimin oluşturduğu yiyecek ağı, başta su kuşları olmak üzere, değişik türden zengin bir yaban hayatının barınmasına ve beslenmesine imkan sağlamaktadır. Deltalar, balıkların yumurta döktüğü, özellikle yavru balıkların beslendiği ve korunduğu alanlardır. Yapılan araştırmalar, yediğimiz balıkların üçte ikisinin hayatlarının tamamını ya da belirli bir devresini sulak alanlarda geçirdiğini göstermiştir. Bu nedenle sulak alanlar, özellikle deltalar balıkçılığın devamlılığı yönünden hayati öneme sahiptirler.
Akyatan Gölü ( Ağyatan Gölü / Lagünü), yaşama ortamlarının çeşitliliği, barındırdığı hayvan ve bitki türleri ile çok sayıda uluslararası kritere sahip bir sulak alan ekosistemidir. Kışın Orta Anadolu’daki sulak alanların donması sonucu pek çok su kuşu güneydeki sulak alanlarımızda kışı geçirmektedir.
Akyatan Gölü ( Ağyatan Gölü / Lagünü), göç yolu üzerinde bulunmasından dolayı göç sırasında değişik türden çok kalabalık kuş gruplarına beslenme, ev, konaklama imkanı sağlamaktadır. Ayrıca, Akyatan’ın el değmemiş 22 km uzunluğundaki kumsalı, yeşil deniz kaplumbağasının (chelonia myda) Akdeniz’deki son yumurtlama alanlarından biridir. 1994 yılında kumsalın 12 kilometrelik bir bölümünde yapılan sayımlarda 500’e yakın yuva belirlenmiştir. Ayrıca, aynı sayımda adı deniz kaplumbağasına (Caretta caretta) ait 25 yuva belirlenmiştir. Bu durum Akyatan lagününün önemini daha da artırmaktadır.
Açık su yüzeyleri, sazlıklar, tatlı ve tuzlu bataklıklar, tatlı su birikintileri, gölcükler, geniş kumul ekosistemleri, kumsallar gibi farklı ekolojik karakterlerdeki yaşam ortamları, başta su kuşları olmak üzere değişik türlerden çok zengin bir yaban hayatının barınmasına imkan sağlamaktadır.Alanda en yaygın görünen tür çakaldır. Alanda görünen diğer türler; tilki, yaban kedisi, tavşan ve kirpidir. Göl kıyılarında ve eski nehir kollarının oluşturduğu küçük göllerin bulunduğu yerlerde yaygın olarak kuyruk süren görülmektedir. Bölgede su samuru da tespit edilmiştir.
Bol miktarda ağaç kurbağası, ova kurbağası ve gece kurbağası bulunmaktadır. Sürgünler bakımından da oldukça zengin olan bölgedeki önemli türler yeşil kaplumbağa ve adi deniz kaplumbağasıdır. Bölgedeki kumsallar, Chelonia mydas’ın Akdeniz’deki önemli birkaç üreme alanından birisidir.
Tatlısu birikintileri ve kanallarda çizgili kaplumbağa ile bataklık kaplumbağasına; kumullarda ise kara kaplumbağasına sıkça rastlanır. Çukurbaşlı yılan, ok yılanı, yılangöz kertenkele, tıknaz kertenkele, bukalemun, Crytodactylus kotschyii ile Agama stellio kumullarda görülen diğer sürüngen türleridir.
Göldeki diğer önemli tür mavi yengeçtir.
Alınan en önemli fauna elemanlarını su kuşları oluşturmaktadır. Akyatan gölü, uluslararası ölçütlere göre, ülkemizdeki uluslararası öneme sahip sulak alanlardan birisidir. Göç yolu üzerinde bulunması, yaşama ortamlarının çeşitliliği ve uygun iklim koşulları alanı kuş varlığı yönünden zengin ve önemli kılmıştır.
1990 yılı Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılan bir araştırmada, alanda 250 kuş türü tespit edilmiştir. Göç sırasında binlerce kıyı kuşu gölde konaklamaktadır. Göl çevresindeki çamur düzlükleri kıyı kuşları için ideal ortamlardır. Göç sırasında kalabalık gruplar oluşturan kıyı kuşları; kılıçgaga, küçük cılıbıt, küçük kumkuşu, döğüşken kuş ve batak çulluğudur.
Böcekler bakımından son derece zengin olan gölün sazlık kıyıları ve çalılıklarla kaplı kumulları, ibibik, gök kuzgun ve kırlangıç gibi kuşlar için ideal beslenme ve barınma alanlarıdır.
Akyatan Gölü ( Ağyatan Gölü / Lagünü) Kışları da Güzel
Şiddetli soğukların Anadolu’ya egemen olduğu dönemlerde, Anadolu yaylasındaki göllerin donmasıyla birlikte alandaki kuş varlığı büyük sayılara ulaşmaktadır. Her yıl 70.000 ile 80.000 arasında su kuşu kışı alanda geçirmektedir.
Alanda nesli tehlikede olan dikkuyruk ördeğin yanı sıra, elmabaş patka, fiyu, suna ve sakarmeke kalabalık gruplar oluşturur. Gölde kışlayan önemli türlerden biri de flamingodur. Her yıl önemli kir kısmı İran’ın Urumiye Gölü’nden gelen 10.000’i aşkın flamingo, kışı gölde geçirmektedir.
Alan, üreyen yaz ördeği, turaç, saz horozu, kocagöz, akça cılıbıt, mahmuzlu kızkuşu ve küçük sumru popülasyonlarıyla öne çıkar. En önemlileri flamingo, suna, fiyu, elmabaş patka, dikkuyruk ve sakarmeke olmak üzere, büyük sayıda sukuşu barındırır. Akyatan, kılıçgaga, akça cılıbıt ve küçük kumkuşu olmak üzere kıyı kuşları için büyük önem taşır.
Akyatan Gölü ve deniz arasındaki kumullar çeşitli türlerden küçük ötücülerin üreme ve konaklama dönemlerinde yaşam ortamıdır. İzmir yalıçapkını bölgede ürerken, alaca yalıçapkını çoğunlukla kış aylarında görülür.
1955 yılında kumul stabilizasyonu amacıyla ağaçlandırma çalışmaları başlatılmış ve bugüne kadar yaklaşık 3687 hektar kumul alanı ağaçlandırılmıştır. Ağaçlandırmada, okaliptüs, kıbrıs akasyası, yalancı akasya, fıstık çamı, kızıl çam ile selvi kullanılmıştır.
Gölün tamamını ve ağaçlandırma alanını kapsayan 11.244 hektarlık alan 1987 yılında Orman Bakanlığınca ‘Yaban Hayatı Koruma Sahası’ ilan edilmiştir.
Akyatan Gölü | Ağyatan Gölü / Lagünü Tarihçesi
Yöredeki ilk yerleşim Neolitik Çağın (İ.Ö. 800-5500 yılları) sonlarına kadar uzanmaktadır. Gölün doğusunda yer alan Karataş kasabasının yakınlarında ilk çağda antik Mallos kenti bulunmaktaydı. Mallos kentinin güney batısında ise Çukurova’nın ilk liman kenti olan Magarsos kenti kurulmuştur; Kuzey kesimi surlarla çevrili olan kentin liman tarafında kale, tiyatro, Athena Tapınağı, kilise, hamam, lahit ve sarnıç kalıntıları bulunmaktadır. Ortaçağda yıkılan kale Abbasiler tarafından onarılmıştır. Osmanlı döneminde yapılan Karataş Hanı ise büyük ölçüde yıkılmıştır. M.Ö.17. yüzyılda Hititler’in egemenliğinde olan bölgeye, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna kadar, Asurlar, Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar egemen olmuşlardır.
Akyatan Gölü | Ağyatan Gölü / Lagünü Nerede | Nasıl Gidilir?
3.Kozan Baraj Gölü | Adana Gölleri
Kozan Baraj Gölü, Adana’da, Kilgen Çayı üzerinde, sulama amacı ile 1967 – 1972 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır.
Kaya gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 1.680.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 78,50 m, normal su kotunda göl hacmi 170,34 hm³, normal su kotunda göl alanı 6,42 km²’dir. 10.220 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir. 2010/2011’de Elektrik üretimine başlamıştır.
Kozan Baraj Gölü Nerede | Nasıl Gidilir
2012 yılında sözü geçen kaza ile gündeme oturmuş olmasına rağmen eğer yolunuz düşerse gezilecek bir mekandır.
4.Çatalan Baraj Gölü | Adana Gölleri
Çatalan Barajı Gölü, Adana ilimizde bulunan, Seyhan Nehri üzerinde, enerji ve taşkın kontrolü amacıyla 1982-1997 yılları arasında inşa edilmiş olan baraj gölüdür.Su kullanımı ve enerji üretimi için yapılmıştır.
Çatalan Baraj Gölü, Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 14.500.000 m³, akarsu yatağından yüksekliği 70,00 m, normal su kotunda göl hacmi 2126,33 hm³, normal su kotunda göl alanı 81,86 km²’dir. Barajın ürettiği 169 MW güç ile yıllık 596 GWh’lik elektrik enerjisi üretmektedir.
Çatalan Baraj Gölü Genel Bilgiler
Seyhan Nehri ve Eğlence Çayı suları ile beslenen Çatalan Barajı’nın yapımına 1982 yılında başlanmış ve 1997 yılında bitirilmiştir. Adana kent merkezinin içme suyu ihtiyacını karşılayan Çatalan Barajı sulama, taşma, içme suyu ve elektrik amaçlı olarak inşa edilmitir. Zonlu gövde dolgu tipine sahip olan baraj 14.50 hm³ gövde hacmine sahiptir. Barajın yüksekliği 70m’dir.
Normal su kotunda göl hacmi 1629 hm³ olurken göl alanı ise 70 km² olmaktadır. 1870 hektarlık bir sahanın sulamasında kullanılan baraj üzerinde 169 MW kurulu güce sahip bir hidroelektrik santral mevcuttur. Santralde yıllık 596 GWh elektrik üretimi gerçekleştirilmektedir.
Çatalan Baraj Gölü Nerede | Nasıl Gidilir