DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Adana’nın harika tarihi tren köprüsü: Varda Köprüsü

Adana’nın harika tarihi tren köprüsü: Varda Köprüsü

Adana’nın harika tarihi tren köprüsü: Varda Köprüsü

Adana’da belkide hiç duymadığınız Osmanlı zamanından kalma, harika bir köprü var. Varda Köprüsü yada diğer adıyla Alman Köprüsü!

Adana’da Karaisalı ilçesinde Hacıkırı (Kıralan) köyünde, Gavurdağı Viyadüğünde, Alman mühendisliği ile yapılmış halen kullanılan tren yolunun geçtiği tarihi bir köprüdür.

Varda Köprüsü yada diğer adıyla Alman Köprüsü, 1888 yılında Osmanlı Padişahı II. Abdulhamit ile Alman İmparatoru Kaiser Willhem ile imzalanan  proje ile İstanbul Haydarpaşa’dan Bağdat, Halep, Şam, Hicaz güzergahında, tren yolu ile bir ağ oluşturuldu.

Oluşan bu demir ağ ile, Osmanlı’nın asker, eşya ve yolcu taşıması sağlanacak, Almanların ise petrol kaynaklarına kolay ulaşabilmeleri sağlanmıştı.

2015 yılında Skyfall filminde son model James Bond’u Daniel Craig’in düşme sahnesi ile bir anda ilgi odağı oldu. Doğa, tarih ve fotoğraf meraklısı iseniz mutlaka görmek isteyeceğiniz bir yer olabilir.

James Bond Skyfall’dan sahne çekimi

Varda Köprüsü | Alman Köprüsü Tarihçesi ve Özellikleri

Haydarpaşa‘dan Eskişehir, Konya, Ereğli, Pozantı, Adana güzergahını izleyen Bağdat Tren Hattı’nın en önemli ve zor geçiş noktası olan Belemedik bölgesinde, Almanlar 1905 yılında 12 kilometre uzunluğunda, 22 tünel açtı.15 yılda tamamlanan Berlin-Bağdat Demiryolu’nun en zor kısmı ize Toros Dağlarıydı. Fakat Keskin 2 vadinin birleşmesi ise gerçekten güç ve teknoloji isteyen bir olaydı.

Ulaşımı bu noktada daha risksiz ve kolay hale getirmek için 200 metre uzunluk ve 99 metre yüksekliğiyle, harika bir görünüme sahip Varda Köprüsü yapıldı. Günümüzde Alman Köprüsü civarında bugün araç ulaşımı için kullanılan arka arkaya iki tünel ve bugün kullanılmayan köprü ayakları bulunur. Çelik kafes taş örme tekniği ile tamamlandı. Varda Köprüsü’nün inşasından önce geçiş için kullanılan ancak “U” şeklindeki formu nedeniyle bir trenin geçişinde yüksek risk oluşturan bu eski yol, vadinin direkt olarak geçilmesine imkan sağlayan Alman Köprüsü’nün inşaatı tamamlandıktan sonra kullanımdan kaldırılmıştır.

Yöre halkının tarafından “Koca Köprü” diye anılan köprü, bir çok kişi tarafından bilinmiyordu. Fakat bir gün Adana’da “James Bond” filminin son serisi “Skyfall”un aksiyon sahnelerinin çekilmesiyle bir anda ilgi odağı oldu.

Varda Köprüsü nasıl yapıldı?

Batı ile Doğu’nun önemli köprüsü olarak 1900’lü yılların başında Almanlar Varda Köprüsü yada diğer adıyla Alman Köprüsü, ile tüm proje yapılmadan önce finansman olarak Alman Deustche Bank‘ın uzun vadeli kredi alındı. Bir çok Alman ve Türk bu pojede çalıştı. Hatta bu bölgede kalıcı olarak evlerini, kilise ve okulları ile tam bir Alman kasabası kurdular.Belemedik’teki yüksek bir kesimde bulunan 3 bin 700 metrekarelik alanda mezarlık oluşturarak, buraya hayatını kaybeden vatandaşlarını defnettiler.

Varda Köprüsü | Alman Köprüsü Nerede | Nasıl gidilir | Ulaşım

Alman Köprüsü ve Hackırı köyü, birbirine yakın oluşları nedeniyle beraber ziyaret edilebilecek, yüksek seyir zevki veren sessiz ve huzurlu bir coğrafyanın parçasıdır. Karaisalı ilçesinin batısında yer alan Kapıkaya Kanyonu mevkii 2 km geçildikten sonra, Bolcalı ve Kıralan köylerinin tabelaları takip edilerek Alman Köprüsü’ne ulaşılır. Eğer Gavurdağı vadisi olarak bilinen yerden zeminden Varda köprüsünün harika fotoğraflarını çekebilirsiniz.

Hackırı köyü de aynı güzergahta Alman Köprüsü’nden hemen 500 metre sonra yer alır. Denizden 600 metre yüksek olan Hackırı köyünden yola devam edilmesiyle yaklaşık 4-5 km. sonra Yerköprü mesire yerine varılır. Aladağlar’ın geniş çam ormanları içinden geçilerek Karaisalı ilçesine kuzey yönden giriş yapılır.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.