Ağız Kokularından Nasıl Kurtulabiliriz?
Ağız Kokularından Nasıl Kurtulabiliriz?, Ağız Kokularına Pratik Çözümler Nelerdir?, Ağız Kokusunun Nedenleri Nelerdir?, Ağız Kokusu hangi hastalıkların habercisidir?, Ağız Kokularını Önlemenin ve Gidermenin Pratik Yolları nelerdir?
Sizlere bu yazımızda bu sorulara cevap vermeye çalışacağız.
Ağız Kokularından Nasıl Kurtulabiliriz?
Ağız Kokuları ,her kez için gerçek bir sorundur. Evde ve İş hayatımızda bu problem insan psikolojisini bozacak durumlar doğurabilir.Ağız kokusu ile belki işleriniz yarım bile kalabilir.Ağız kokusu ağız sağlığınıza dikkat eden birinin ağzının kokması başka bir hastalığın da habercisi olabilir.Aşağıdaki ağız kokusu önlemlerini yaptıktan sonra ağız içinde de çürük dişiniz yoksa bir iki haftada çözüm sağlarsınız.Eğer halen koku devam ediyorsa en yakın sağlık kuruluşuna gidiniz.
Peki Ağız Kokusunuın nedeni nedir? ve nasıl oluşur?, isterseniz buradan başlayalım.
Ağız Kokusu Nasıl Oluşur? Ağız Kokusunun Nedenleri?
Ağız Kokusu “volatile sülfür” isimli gazı üreten bakterilerilerin ağız içinde kolonileşmesi ile meydana gelir. Ağız ve Diş sağlığına önem vermediğimiz için oluşan ağız enfeksiyonları, diş eti rahatsızlıkları gibi diğer hastalıklarla birleşen bu bakteriler ürettikleri gaz ile adeta ağızda terör estirirler.
Yemekler sonra arta kalan ağız ve dişte kalan artıkların oluşturduğu plak ve tortu, dilin temizlenmemesi, uzun süre tedavi edilemeyen diş çürükleri, tedavi görmüş ama iltihaplanmış diş tedavileri, diş etlerinin sürekli kanama yapması ve onu tetikleyen diş eti çekilmeleri, diş protezlerinin bakımlarının eksikliğinden dolayı ağız kokusu olmaktadır. Tütün ürünleri, alkol, Soğan yada sarımsak sonrası ağız kokuları söylemiyorum bunlar gayet normal.
Bahsetmemiz gereken başka bir konu ise Ağız Kokusu hangi gizli hastalıkların habercisidir? Gizli ağız kokusu nedenleri farketmediğiniz hastalıklar olabilir. Karaciğer yetmezliği ve benzeri karaciğer hastalıkları, Böbrek yetmezliği rahatsızlığı balık kokusuna benzer bir ağız kokusu oluşabilir. Mide rahatsızlıkları örneğin reflü gibi hastalıklar, Akciğer hastalıkları, Sünüzit ve Şeker Hastalığınıda bu hastalıklara örnek gösterebiliriz.
Ağız Kokusu varsa ilk önce sorgulanacak şey Diş Temizliği ve Diş Kontrolüdür.Dişlerde çürük varmı?,Düşen dolgularınız varmı?, Diş etinde kanamalar varmı?,Diş etlerinizde kırmızılık varmı?,Diş etlerinde çekilme varmı?,diş taşınız varmı?, Günlük fırçalamanızı yapıyormusunuz? ilk bunları sorgulayınız. Bu sorulara yanıtız evet ise tedavi olmanız gerekir.(MHRS randevu için tıklayınız)
Aksi takdirde Ağız Kokularını Önlemenin ve Gidermenin Pratik Yolları önerilerimiz anlık kokulardan kurtarır ama ağız ve diş sağlığınızı kurtarmaz.
Ağız Kokularını Önlemenin ve Gidermenin Pratik Yolları
- Ana öğünlerden sonra kesinlikle dişlerinizi , düzenli olarak 3 dakika fırçalayınız. Eğer diş ipliğiniz yoksa kürdan ile kalan gıda artıklarını dişlerinizin arasında varmı diye kontrol ediniz. Diş ipliğiniz varsa gece yatmadan önce kesinlikle kullanınız.
- Sigara,çay,kahveden sonra mutlaka ağzını iyice çalkalayınız. Mümkünse şekeriz sakız 10 dakikalığına çiğneyiniz.
- Diş fırçanızı kapalı,kuru ve temiz dolap içleri gibi ortamlarda saklayınız ve kullandıktan sonra iyice yıkayıp nemliliğini alınız.
- Diş fırçalarının alt kısımlarında dil temizleyicili olanlarıda var.Dil yapı olarak gözenekli ve girintili olduğu için bakterilerin sevdiği yerlerdir. Dişleri Fırçalarken dilinizide fırçalayınız.
- Diş Doktoruna kontrolu yaptırırsanız size bazı ağız gargaraları önerecektir. Onları kullanınız ama ağızdaki yararlı bakterileride zararlılarıda komple bitiren sıvılar olan ağız gargaraları yerine doğal gargara tariflerimize bakınız. Örneğin;Kekik suyu ve adaçayı gargarası
- Ağız kokusunu önlemek için su ve oksijenli sudan hazırlayacağınız bir gargara etkili olabilir.
- Her sabah aç karnında bir avuç maydanozu 10 dakika boyunca çiğneyiniz.Yutmanıza gerek yok.
- Önceki günde yediğiniz soğan yada sarımsak yada içtiğiniz alkol vb. bir koku bırakır. Sabah aç karnında bir bardak süt bu kokuyu alacaktır. Sonrasında maydonoz ve taze naneyi 5 dk çiğnedikten sonra tükürebilirsiniz.