AIDS tedavisi için üretilen antikor başarılı oldu
HIV/ AIDS hastaları için ciddi anlamda başarılı bir tedavi yolu ilk defa maymunlarda denenerek başarıya ulaşıldı. Dünya genelinde 37 milyon kişiyi ilgilendiren, AIDS tedavisi için üretilen antikor adeta umut ışığı oldu. Araştırmanın detayları için okumaya devam ediniz.
AIDS tedavisi için üretilen antikor testlerde başarılı oldu
Dünya genelinde ölümcül hastalıklar listesinin içinde bulunan AIDS hastalığı, yakın zamanda bu listeden çıkacakmış gibi gözükmeye başladı.
Dünya genelinde yaklaşık olarak 37 milyon HIV taşıyıcısı var. Türkiye’de ise 15.000 civarında insan AIDS virüsü taşıyor.
Hastalığı tamamen iyileştiren bir ilaç henüz bulunmuyor ama antiviral ilaçlar sayesinde hastalar artık hemen hemen normal bir yaşam sürebiliyorlar.
Ayrıca antikorların da HIV virüsünü engelleyebileceğini gösteren kanıtlar ortaya çıkıyor. Mesela araştırmacılar özellikle de
Rhesus maymunlarında bu tür bir tedaviyle AIDS virüsünü uzun vadeli olarak önlemeyi başardılar.
United Biopharma şirketi bilim insanlarından Chang Yi Wang ve ekibi şimdi çok daha başarılı sonuçlar elde etti. Ekip araştırma çerçevesinde UB- 421 antikoruna odaklanmış.
Bu etki maddesi insan bedeninde, HIV virüsünden yararlanarak bağışıklık sistemi için önemli olan T-hücrelerine bulaşan bir proteini bloke ediyor. Bunun ne kadar iyi işlediğini ekip, araştırmanın ikinci evresinde 29 HIV hastasıyla test etmiş.
Katılımcıların on dört tanesi antikoru sekiz hafta boyu hafta bir kez almış. İkinci gruba ise on altı hafta boyu, on beş günde bir verilmiş. Ancak antikor ikinci gruba daha büyük dozlarda verilmiş.
Katılımcılar kendi antiviral ilaçlarını bırakmalarına rağmen antikor tedavisi sayesinde virüs seviyesi çok düşük seviyede kalmış ki bu da antikorun AIDS virüsünün çoğalmasını başarıyla baskıladığı anlamına geliyor.
Ayrıca olası bir dirençlik de UB-421’in diğer birçok antikor gibi doğrudan saldırmadığını gösteriyor. Ancak antikorun potansiyel etkisinin yeni araştırmalarla kontrol edilmesi gerekiyor.
UB-421 diğer tedavilere kıyasla ne kadar daha etkili?
Ve antikor tedavisinin etkisi ne kadar kalıcı? Bu tür soruların yanıtları bulunduğu taktirde HIV hastaları için rahatlatıcı
bir tedavi yöntemi geliştirilebilecek.
Çünkü sürekli antiviral ilaç alımı kronik iltihap gibi yan etkilerin gelişmesine neden olabildiği gibi ilaçları her gün alma zorunluluğu da hastalara zor geliyor. Araştırmacılar bu yüzden daha ender olarak alınması gereken kombine haplar üzerinde çalışıyor.
Kaynak: Effect of Anti – CD4 Antibody UB-421 on HIV-1 Rebound after Treatment Interruption, The New England