Albinizm nedir? Albino nedir? Albino hayvanlar nasıl yaşar?
Bazı kültürlerde bir hayvanın albino olarak doğması kutsal ya da uğurlu kabul edilse de, bilimsel araştırmalar bu hayvanların vahşi doğada zorlu bir yaşam mücadelesi verdiklerine dikkat çekiyor. Albino nasıl olunur? Albinizm nedir? Albino hayvanlar nasıl yaşar? sorularının cevabı yazımızda.
Albinizm nedir?
Havada, karada denizde… Albinolar her yerde. Ancak nadiren görülürler. Bu eşsiz yaratıklarda kısmen ya da tamamen pigment eksikliği vardır, bu nedenle türdeşlerine göre soluk renkli ya da beyazdırlar.
Memelilerde, hem anne hem babadan mutasyona uğramış bir veya daha fazla geni miras alan yavru, derisinin, kürkünün ve gözlerinin rengini belirleyen ana pigment olan melanini bu genler nedeniyle üretemez.
Melanin, melanosit hücreleri tarafından üretilir, fakat bu hücreler albinolarda işlevsizdir. Memeli olmayan hayvanlar da albino olabilir, fakat melanine ek olarak başka pigmentler de üretebildikleri için tamamen beyaz olmazlar.
Doğadaki tüm beyaz hayvanlar albino değildir. Bazılarının derisi açık renktedir veya leucism (kısmen derisinin ve tüylerinin rengini etkiler, gözlerini etkilemez) ya da isabellinism (soluklaştırma) adı verilen başka genetik bozuklukları olabilir.
Albino olan ve olmayan hayvanlar arasındaki fark göz renginden anlaşılabilir. Albinoların gözleri pembemsidir.
Albinizm ile yaşamak
Albinoların görüşleri zayıf olduğu için yiyecek aramakta, eş bulmakta ve tehlikelerden kaçmakta zorlanırlar. Kamufle olamadıkları için yırtıcıların hedefi olurlar. Mesela albino timsahlar yetişkin olamadan yırtıcılara yem olur.
Sadece yırtıcılar değil, insanlar da albinoların ve diğer soluk renkli hayvanları avlamak peşindedir. Hem evcil hayvan olarak hem de ürün olarak satıldıkları bir pazar oluşmuştur ve bu nedenle kaçakçıların da hedefindedirler. Spor amaçlı albino geyik peşindeki avcılar da cabası.
Gerçekten de bu hayvanlar öyle ciddi bir tehlike altında ki, bir sivil toplum örgütü Endonezya’nın dışında bir ada satın alarak burayı albinolar için bir korunak haline getirmiş. Bir albino orangutan 2019 Haziran’ında bu adaya götürülecek ve 7/24 koruma altında tutulacak.
Ayrıca birçok albino hayvan yine koruma altına alınması için hayvanat bahçelerine gönderiliyor.
Albino hayvanlar
Havada, karada denizde… Albinolar her yerde. Ancak nadiren görülürler. Bu eşsiz yaratıklarda kısmen ya da tamamen
pigment eksikliği vardır, bu nedenle türdeşlerine göre soluk renkli ya da beyazdırlar.
- Kanguru: Normalde kürkleri koyu karamel veya grimtıraktır. Fakat bu beyaz kürklü yavrunun gözleri, patileri ve burnu pembedir.
- Sincap: ABD’nin bazı bölgelerinde oldukça sık rastlanır, Illinois Olney kenti “Beyaz sincapların evi” olarak ünlenmiştir. Burada albino sincap nüfusu 200’ün üzerindedir.
- Geyik: Yaklaşık 30 bin geyikten biri albino olarak doğar. Normalde kahve, kızıl kahve, sarımtırak ve kül rengi olurlar.
- Timsah: Doğada çok nadir görülür ve yaşama tutunmaları çok zordur. Hassas derileri güneşte kolayca yanabilir ve hastalıklara açık hale gelirler. Açık renk oldukları için de avlarına sinsice yaklaşamazlar. Hayvanat bahçelerinde bunlar için güneş ışığının ulaşamayacağı özel habitatlar oluşturulmuştur. Böylece hayvan gölgelik yer aramaktan kurtulur.
- Kokarca: Albino kokarcalar, siyah ve beyaz çizgileriyle tanınan normal kokarcalar kadar tehditkâr görünmese de, salgıladığı koku normal bir kokarcanınki kadar rahatsız edici ve güçlüdür.
- Yunus: Şişe burunlu genç yunus 2007 Haziran’ında ABD’de annesiyle yüzerken görülmüş. Annesi albino değil. Albinizm geni çekiniktir. Dolayısıyla bu geni taşıyan ama albino olmayan anne babanın yavrusunun albino olma olasılığı %25 dolayındadır.
- Kirpi: Görülme sıklığı 10.000’de bir olan albino kirpi, kremsi renkteki dikenleriyle yırtıcılardan saklanmakta zorlanır. Kendini kamufle etmek için genellikle çamura bulanarak gezinir.
- Baykuş: Bu baykuş türünün (East spreech owl) tüyleri normalde gri veya paslı kahve tonlarındadır ve gözleri sarımtıraktır. Albino olanlarının ayakları pembedir ve göz çevresindeki deri pembe ile koyu vişne renklerinde olabilir. Genelde kar baykuşu ile karıştırılır, fakat kar baykuşu beyaz tüyleri üzerindeki siyah lekeleri ve altın rengi gözleri ile ayırt edilir.