Az da olsa günlük alınan alkollü içkinin insan sağlığına hiç bir yararı yok!
1979 yılında, verilerle araştırma yapan tıp doktoru Archie Cochrane, günde alınan 1 kadeh alkollü içkinin kalp ve damar sağlığına yararlı olduğunu açıklamıştı. Yıllardır böyle de biliniyordu hatta bir çok doktor hastalarına az miktarlarda alkollü içki bile tavsiye ediyordu. Fakat yapılan son araştırmalar “Az da olsa günlük alınan alkollü içkinin insan sağlığına hiç bir yararı yok!” diyor. Sizlere bu yazımızda bilim dünyasının gerçek verilerle araştırdığı, Alkollü içkilerin insana verdiği zararlardan bahsedeceğiz. Ayrıca “Günde 1 kadeh alkollü içki içmenin ömrü kısalttığını” ve “Alkol tüketiminin insan ömrüne nasıl etki ettiğini” yapılan bilimsel araştırmaları açıklayacağız.
Az da olsa günlük alınan alkollü içkinin insan sağlığına hiç bir yararı yok!
Yıllardır bir çok uzman Günde 1 kadeh alkollü içki içmenin Kalp damarlarındaki yararlarından bahsediyordu. Bunu araştıran Archie Cochrane, elde ettiği verileri açıkladığında, bunun aksi tarafını açıklayan bir tarafta görülmedi.
Alkollü içkilerin yarar ve zararlarını anlatan bir çok araştırma oldu. Fakat daha çok Alkolün yararları için söylenen açıklamalar ses getirdi. Hatta arada bir şarap yada bira içenler bile duydukları Alkolün yararları ile ilgili açıklamalardan feyiz alarak ne kadar da doğru bir şey yaptıklarından bahsederler. Alkolün yararları yönde yapılan tüm araştırmalar toplum tarafından bıyık altı olsa bile memnuniyetle karşılanır.
En güvenilir Kalp ve Damar doktorları bile günde 1 kadeh şarap içmenin iyi olduğundan bahsederdi. Peki bu kadar konularına hakim uzmanların aklını kiraya çıkaran kimdi? bu fikir nasıl ortaya çıktı? dilerseniz biraz geçmişe gidelim.
İskoçyalı bir doktor olan Archibald Leman Cochrane [ doğum: 12 Ocak 1909 | ölüm: 18 Haziran 1988 (79 yaşında)] Modern klinik epidemiyolojinin babalarından biri olarak bilinir ve Kanıta Dayalı Tıp fikrinin yaratıcısı olarak kabul edilir. İlaçların daha etkin kullanılması adına bir çok ülkenin hastalarını inceleyerek koca bir hasta veri tabanı yapmıştır. 1979 yılında beraberindeki arkadaşları ile ABD, Avustralya ve İngiltere’nin içinde bulunduğu 18 ülkedeki kalp hastalıklarından dolayı ölüm oranlarının farklı olmasının sebebini araştırdı. Elde ettiği verilerde dikkatini çeken ise, kalp damarlarında tıkanıklık ile alkol tüketimi miktarı arasındaki bağdı. Alkol tüketimi artan kişilerde damar tıkanıklığına bağlı kalp hastalıklarında görsel bir azalma vardı.
Cochrane’a göre alkollü içkilerin bitki kökenli olmalarından dolayı bu etkinin olacağını söylüyordu. Günlük olarak alkollü içki tüketiminin az tüketimi kalp ve damar sağlığına yarar düşüncesinin kıvılcımı başlamış oldu.
1986 yılında ABD’de 50 bin erkek doktorun katıldığı bir araştırmada sağlık durumları iki yıl boyunca takip edildi. Alkollü içki tüketen doktorların diğerlerine göre daha az kalp ve damar hastalıklarına yakalanmadıkları görüldü. Fakat beslenme alışkanlıklarına bakılmamıştı. Spor yapıyorlar mıydı? bu gibi etkenlere de bakılmamıştı.
2000 yılında bir başka araştırma gene doktorlar üzerinde yapıldı. Bu sefer günlük az tüketilen alkollü içkinin etkilerine bakılacaktı. Haftada 1 kez alkollü içki tüketen kişi günde 1 kez alkollü içki tüketene göre 5,5 yıl daha erken ölme riski olduğu açıklandı. Fakat gene içki içenlerde beslenme alışkanlığına, uyku düzenine, günlük egzersiz yapıyor mu diye sorulmadı.
2006’da bir grup araştırmacı bu araştırmaları mercek altına aldı. Alkol içenler ve içmeyenler diye ayrılan kişilerin sınıflandırmasında bir sorun vardı. Çünkü bu araştırmalarda sonradan sağlık nedeni ile alkolü bırakan kişileri, sanki hiç alkol tüketmeyen kişilerin grubunda oldukları görüldü. Dolaylı olarak da bu olay, grubun daha az sağlıklı olduğunu gösteriyordu.
Bu araştırmalar tekrar düzene sokulduğunda az miktarda alkol tüketiminin kalp hastalıklarını azaltacağına dair bir delil bulunamadı. Hatta Alkol tüketmek bırakın kalp krizi riskini önlemeyi, başka ölümcül hastalıkların da işini kolaylaştırıyordu.
WHO yani Dünya Sağlık Örgütü 2014 yılı raporunda alkollü içkiler tüketen kişilerde, depresyon ve anksite, siroz, pankreas iltihaplanması, intihar, şiddet ve kazaya bağlı yaralanma riskinin yüksek olduğunu belirtmişti.
Tıklamadan Geçme: Kalp ve Damar Sağlığı için tüketilmesi gereken en önemli 40 süper gıda
Günde bir kadeh alkollü içki tüketmek aslında “ömrü kısaltıyor”!
5 yıldan fazla geniş araştırmalar yapan İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi bilim insanları, alkol tüketimi ile ilgili ciddi bir araştırma yaptı. 19 ülkeden 600 bin kişi üzerinden yapılan araştırmada çıkan sonuçlar şaşırtıcıydı. Ülkelere göre alkol tüketimleri ve 40 yaşından sonra alkol tüketen kişilerin yaşam süreleri hesaplandı.
Alkol tüketen insanların, günlük tüketimi ne kadar artarsa yaşam süresininde kısaldığı gözlemlendi. Yani haftada 5 ila 10 kadeh arasında alkollü içki içen kişinin yaşam süresi 6 aya kadar kısaldığı söylenebiliyor. Uzmanlar her türlü alkollü içki tüketiminin kalp ve damar hastalıkları riskini yükselttiğini de ekliyor.
Peki günde 1 kadeh alkol tüketilirse neler olur bir bakalım. Rakamlara bakıldığında Alkolün ölüm riskini arttırdığını söyle gösterebiliriz:
- Felç (inme) riski yüzde 14 artıyor
- Aort anevrizması riskini ise yüzde 15
- Hipertansiyon ölüm riski yüzde 24 artıyor
- Kalp yetmezliği riskinin yüzde 9 artacağı görülmüştür.
Yıllar önce “az alkol tüketimi vücuda yararlıdır” diyenlere karşı bu araştırmayı başlattıklarını söyleyen Cambridge Üniversitesi bilim insanları, İngiltere’de devlet tarafından 2016 yılında değiştirilen “alkol tüketim kılavuzunda geçen, haftada 6 büyük bardak biradan daha fazla alkol tüketmemek gerektiği” tavsiyesine de sonuna kadar arkalarında olduklarını söylüyor. Hatta hiç içmemenin daha mantıklı olacağını da belirtiyorlar.
Ayrıca “günde bir kadeh kırmızı şarap sağlığa iyi gelir” kalıplaşmış uzman görüşü de artık çöp olmuş oldu.
Sheffield Üniversitesi’nden kalp ve damar sağlığı konusunda uzman olan profesör Tim Chico, “Bu araştırma en azından alkolün sağlığa bir faydası olmadığını gösteriyor” diyor.
Araştırma hakkında konuşan İngiltere Kalp Vakfı’ndan Victoria Taylor, “İngiliz Ulusal Sağlık Sisteminin haftada 6 bira kuralının daha da altında kalmaya özen göstermemiz gerek” diyor.
Alkol tüketiminin neden olduğu hastalıklar nelerdir?
Alkollü içki tüketen kişilerde yaşam süresini kısaltan ve kalitesini bozulur. Ağız, burun, gırtlak, yutak, kalın bağırsak, karaciğer ve kadınlarda meme kanserine yakalanma riskinin de büyüdüğü görülmekte.
Dünya genelinde kanserden dolayı ölümlerin yüzde 4 ila 30’unun alkolle alakalı olacağı tahmin ediliyor. Kadınların günde bir bardak alkollü içkiyi tüketerek meme kanseri riskini yüzde 4, daha fazla alkolün ise yüzde 40-50 oranında artırdığı düşünülüyor.
Alkol bağırsakları temizler. Fakat bağırsaktaki yararlı bakteriler yani Probiyotikleri de süpürüp dışarı atar. Bağırsaklar 2. beynimiz olup, bir çok vitaminin oluşumu burada olmakta ve kötü mikroorganizmalara karşı vücudu 7/24 koruyan bağışıklık sisteminin ana kontrol üssüdür. Alkol tüketilince bağışıklık sistemi de bununla beraber düşmeye başlar. Üst solunum yolu hastalıkları, Zatüree ve Verem gibi ciddi sorunlara neden olmaktadır.
Özellikle Hamile kadınların alkolden uzak durması gerekmektedir. Tıp şimdilerde 30 hastalığın anasının Alkol olduğunu, dolaylı olarak da 200 hastalığa etki edebileceğini söylemekte.