Almanlar, Şırıngayla Enjekte Edilebilen Kamera İcat Ettiler
Almanlar, Şırıngayla Enjekte Edilebilen Kamera İcat Ettiler
Alman mühendisler tarafından yapılan çalışma ile şırınga ile verilebilecek şekilde ve tuz tanesi kadar küçük bir kamera geliştirdiler. Geliştirilen bu teknolojinin, tıbbi görüntüleme ve gizli görüntüleme için kullanılması düşünülüyor.
Örnek olarak Stuttgart Üniversitesi‘nde araştırmacılar tarafından yapılan üç boyutlu yazıcılar kullanılarak, iki saç teli kalınlığında optik fiber bağlanacak olan üç lensli bir kamera geliştirilmiş.
Bu teknoloji ile insan vücudu üzerinde en az zarar verilebilecek endoskoplar geliştirilerek, görüntüleme için yeni bir araştırma yapılabilir. Bu araştırma Nature Photonics dergisinde yayınlanmıştı. Teknolojinin görünmez güvenlik sistemleri için de kullanılabileceği düşünülüyor. Ayrıca mini robotlarda otomatik görüntüleme için kullanılabileceği de bilgiler arasındadır. Günümüzde üç boyutlu yazıcılar plastik, metal parçaların üretilmesinde kullanılmaktadır. Üretilen malzeme, tabakalar halinde ham madde lazer ile işlenmektedir.
Medikal üretimde karşılaşılan sınırlamaların, üç boyutlu yazıcı yöntemi sayesinde değişebileceği düşünülüyor. Üstelik üretilmesi yalnızca bir kaç saat alan bu ufak ürün, yüksek optik performans sağladığı gözlemlenmiş.
Üretilen bu lens 100 mikron büyüklüğündedir. Ancak kılıfıyla beraber 120 mikrona erişmektedir. 3 mm uzaklıktan odaklanabilmekte ve 1,7 metrelik optik fiber ile aktarım yapabilmektedir. Üstelik bu görüntüleme sistemi, kolay yöntemlerle şırınga iğnesine verilebilmektedir. Bu durumda beyine ya da herhangi bir organa yollanabiliyor.
Ayrıca endoskopik uygulamalara hasar vermeden inceleme imkanı vermektedir. Sonuç olarak hem endüstriyel hem de tıbbi sektörde kullanılma imkanı vardır. Son olarak lensin görüntüleme sensörüne basılabilme ve dijital kameralar üzerinde kullanılabilir.