Almanya dünyanın en yetenekli gençlerini nasıl çekiyor?
Başından 2 kere ağır dünya savaşı geçirmesine rağmen çok hızlı toparlanıp, dünyanın en iyi ilk 5 ekonomisine giren Almanya, son yıllar dünyanın her yerinden kalifiye işçi alıyor. Almanya’da çalışmak isteyen her yaş insan için cazibeli bir yer. Almanya dünyanın en yetenekli gençlerini nasıl çekiyor? Almanya neden kalifiye işçi alıyor? Almanya yurtdışında çalışmak isteyenlere nasıl yardımcı oluyor? sorularının cevabı için okumaya devam ediniz.
Almanya dünyanın en yetenekli gençlerini nasıl çekiyor?
Berlin uluslararası yeteneklerin çekim merkezine dönüştürülüyor. Her yıl 18-30 yaşları arasında 80.000’den fazla genç geliyor.
Almanya’nın başkenti Berlin, uzmanlar ve genç profesyoneller için bilim teknolojiden yaratıcı endüstrilere ve daha birçok alan için bir merkeze dönüştürülmeye çalışılıyor. Birçok girişim, orta ölçekli işletme ve tabii ki bazı büyük oyuncular da burada yetenek arayışı içinde!
Diğer Alman şehirlerine kıyasla eğitimli uzman ve yöneticilerin mevcudiyetinin fazla olması, Berlin’e yerleşmeyi tercih eden şirketler için en önemli faktörlerden biri.
Öyle ki Berlin, dünyanın her yerinden birçok yetenekli insanı kendine çekiyor. Her yıl 18-30 yaşları arasında 80.000’den fazla genç, ortalama yaşı sadece 42.7 yıl olan bu şehre taşınıyor. Şu anda 3.74 milyon nüfusa sahip başkentin yeni sakinlerinin %60’ından fazlası da yurt dışından geliyor. Peki ama neden?
Berlin, 40’tan fazla üniversite ve 70’den fazla üniversite dışı araştırma kurumuyla, Almanya’daki en yoğun üniversite ve enstitü tabanlı araştırma merkezi halinde. Hal böyle olunca da disiplinler arası çalışma, Ar-Ge alanında iş birliği ve personel alımı için mükemmel bir temel söz konusu oluyor. Berlin’e gelen 190.000’den fazla öğrencinin de %20 ’si yurt dışından geliyor.
Yetenek avı için küresel hedef
Berlin, Boston Consulting Group’un (BCG) 2019 Dijital Yetenek raporuna göre, iş-yaşam dengesi ve öğrenme ile eğitim fırsatları sayesinde dijital uzmanlığa sahip yetenekler için en çekici 3. küresel nokta konumundaydı. (1. Londra, 2. New York.)
197 ülkede 360.000’den fazla katılımcı ile hazırlanan 2018 Küresel Yetenek raporu ise şimdiye kadar hazırlanan, küresel yetenek hareketliliği eğilimleri ve istihdam tercihleriyle ilgili en kapsamlı rapordu.
Buna göre yabancılar için Avrupa’nın en tatmin edici çalışma noktası, Brexit’ten önce İngiltere iken Almanya onun yerini aldı ve şu anda genel olarak ikinci en popüler çalışma noktası haline geldi. (1. ABD)
İşletmeler yetenek arıyor
Berlin’i tanıtım reklamlarında, kent, bir işi başlatmak ve genişletmek için iş gücü ve çevre açısından doğru koşulları sağlayacak altyapı gücüne sahip bir yer olarak gösteriliyor. Berlin için beş büyük iş alanı ise şöyle sıralanıyor;
- Bilgi ve iletişim teknolojileri,
- Enerji teknolojiler,
- Sağlık hizmetleri,
- Ulaşım / taşımacılık ve lojistik,
- Perakende, otel ve catering.
Bu bağlamda Berlin’deki çalışan sayısı, son beş yılın her birinde yılda en az % 3,3’lük bir büyüme ile son yıllarda 1,47 milyona yükseldi. Şehir, dünyanın dört bir yanından insanları kendine çekiyor.
Uluslararası dil olarak İngilizce genel olarak konuşulsa da -Reason-Why Berlin’e göre- Almanca konuşmayı öğrenirseniz ya da sadece temel bilgileri okuyup anlamak için çaba sarf etseniz bile karşılığını alıyorsunuz.
Bu durumda daha iyi bir istihdam şansına sahip olabiliyor ve yerel halkla çok daha hızlı bağlantı kurabiliyorsunuz. Berlin’deki çoğu girişim (start-up), günlük çalışma dili olarak İngilizceyi kullanıyor, en iyi adayları işe alıyor ve konuma veya çalışma iznine ihtiyaçları olup olmadığına göre ayrımcılık yapmıyor.
Yurt dışından veya Almanya’da oturma veya çalışma izni olmayan birini işe alırlarsa genellikle gerekli tüm evrakları alma sürecinde yardımcı oluyorlar.
Uluslarası iş arama platformlarına da bakmayı unutmayın. Almanya’da iş aramak için bunları (Linkedin, Xing, Monster gibi.) kullanın ve eğer şirket sizin cv nizi beğendiği takdirde “mavi vize” alıp çalışma izni ile gidebiliyorsunuz.