DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Altın diğer madenlerden neden daha değerli?

Altın diğer madenlerden neden daha değerli?

Altın, Periyodik tabloya bakıldığında 118 farklı elementten biri. Kimyasal açıdan bakıldığında çokta ahım şanlı bir maden değilken, onu değerli kılan, ayrıcalıklı hale getiren, yastık altı için bir yatırıma dönüştüren Altın diğer madenlerden neden daha değerli? Altın elementini diğer elementlerden farkı nedir? Neden eski medeniyetlerden şimdiki devlet Altın para kullanmışlardır?

Yazımızı okuduğunuzda Altın madenine verilen değerin sebebini öğreneceksiniz. Altın madenine yapılan yatırımın nedenini anlayabileceksiniz.

Altın diğer madenlerden neden daha değerli? Altına neden yatırım yapılır?

En çok bulmacalarda simgesi sorulan Altın, kimyada Au simgesi ile tanımlanmaktadır. Altın İngilizce gold kelimesinin karşılığı iken neden Au derseniz, Latince parlak ve ışıldayan Aurum kelimesinin kısaltılmasından gelmektedir. Parlak olan altın aynı zamanda yumuşaktır. Eski Western filmlerinde altını bulan kişinin ısırdığını hatırlarsınız.

Meşhur Karun hazinelerinde külçe külçe altınlar, yer altında dağlar kadar altını olduğu söylenir? Altın insanları neden bu kadar cezbeder?

Altını diğer madenlerden ayıran parlak sarı rengi Tarih boyunca herkesin dikkatini çekmiştir. Kolay işlenmesinin yanında doğada da serbest bir şekilde bulunması, aside karşı kararlı olması ve oksitlenmeden yüzyıl dursa bile saklanması onu diğer elementlere göre cazibesini arttırmıştır.

Altın diğer madenlerden neden daha değerli? | Altının doğadaki hallerinden biri

Altın diğer madenlerden neden daha değerli? | Altının doğadaki hallerinden biri

Altın diğer elementlerle ilişkisi de garip. Çünkü zorlukla tepkimeye girer. Hava ve sudan etkilenmemesi dışında, neden paralarda Altın kullanılmıştır? Bunu bir uzman olan University College London kısa adıyla UCL’den  kimya profesörü Andre Sella, daha önce hep aklımızdaki kalan Altın konusunda bize farklı bir açıdan bakmamızı sağlayacak.

Andre Sella konuya başlamadan önce periyodik cetveli göz önünde bulundurulmasını istiyor. Periyodik tablonun sağına baktığınızda Asil gazlar ve halojenleri görürsünüz. Gazdan hiç bir şekilde para olmaz. Ynai düşünün kese içinde yada şişe içinde gaz taşıyıp, satabilir misiniz? Zaten rengi de yoktur ne olduğunu nasıl anlarız?

Gazları attık. Şimdi sıvılarar geçelim. Brom ve Civayı görüyorsunuz. Bu iki madde insan sağlığına zararlı ve tehlikeli. Akan koyu sıvı olmasına rağmen ticaret için çok ta mantıklı değil. Bunları da çıkartalım.

Altın diğer madenlerden neden daha değerli? | Periyodik Tablo

Altın diğer madenlerden neden daha değerli? | Periyodik Tablo


Zehirli, Kanserojen, Radyoaktif elementlerden para olur mu?

Periyodik tablodan Zehirli elementleri de çıkarmamız lazım. Örnek Arsenik gerçekten zehirli bir madde, bundan para yapmak çokta mantıklı değil. Düşünün elde devamlı bir zehirli madde taşımak nasıl bir psikolojik etki yapar. Bu maddeleri de çıkarttık.

Şimdi periyodik cetvelin soluna doğru bakalım. Alkali metaller ve toprak metallerini, Lisede labratuarlarda nasıl tepkimeye girdiklerini hatırlarsınız. Örneğin suyun içine sodyum ve potasyum attığınızda aniden fokurdayarak yükselir ve sonunda da patlar. Düşünsenize elinizdeki paranın suya düştüğünde patladığını. Hiçte mantıklı değil.

Dikkatle inceleyince Radyoaktif özellikte olan elementleri görürsünüz. Kanserojen bir malzemeyi devamlı cebinizde taşır mısınız? Bu tip elementleri de eliyoruz.

Sol kısımda kalan, uranyum, plütonyum ve yapay olarak üretilmiş rutherfordyum, seaboryum, ununpentiyum, einsteinyum bunlar zaten para için kullanılacak maddeler olamaz. Geriye kalan toprak metalleri var bunlar zaten ayrıştırması zor olduğundan zahmete değecek kadar yada para için uğraşılacak maddeler değildir.

Periyodik tablonun ortalarında geçiş metallerini görüyorsunuz. Demir, alüminyum, bakır, kurşun gibi 49 farklı element bulunmakta. Fakat bu elementleri incelediğinizde ne kadar uyumsuz olacağını göreceksiniz. Bunların içinde en mantıklı belki demir olurdu. Çünkü bol miktarda bulunuyor. Paslı olması ve daha büyük boyutlarda para taşınabilirdi. Bakır, havadaki nemle karşılaşınca yeşile dönüşüyor. Ayrıca altın ve bakır dışında bütün metaller gri renkte. Diğer taraftan baktığımızda geri kalan diğer metallerin hepsinin bir çok dezavantajı var.

Sol tarafta Titanyum ve Zirkonyum gibi sert elementler var ama bunları cevherlerden ayrıştırmak geçmiş zamanlarda zor olduğundan, öyle bir teknoloji de yoktu.

118 elementin 110’nu elendi ve geriye Altın, gümüşü saymassak platinyum, paladyum, rodyum, iridyum, osmiyum ve rutenyum olarak 6 element kaldı. Bu elementler asil olup, diğer maddeler ile çok zor etkileşime girer. Doğada zor bulunan değil, nadir bulunurlar. Nadir bulunan bu elemntlerden para olur ama az oldukları için çok küçük boyutlar olurdu. Bunlar hem sayılırken, hemde üretilirken sorun olabilirdi. Ayrıca eritilmesi de zor. Mesela Platinin erime noktası 1.768 santigrat derecedir.

Altın diğer madenlerden neden daha değerli? | Altın yumuşak bir maden

Altın diğer madenlerden neden daha değerli? | Altın yumuşak bir maden


Para için en iyi iki aday: Altın ve Gümüş

Gümüş ve altın dışındaki platinyum, paladyum, rodyum, iridyum, osmiyum ve rutenyum elementleri nadirdir. Altın ve gümüş hem yaygın, hemde bulmak çok zor değil. Sadece para değil, ziynet eşyası içinde kolayca bükülebiliyor. Gümüşün dezavantajı havadaki kükürtle etkileşime girip kararmaya başlıyor. Fakat altın toprakta, suda, havada kararma gibi bir sıkıntısı yok.

Zaten geçmişten gelen kalıntılara baktığınızda para olarak kullanılan iki maden gümüş ve altındır. Fakat son yüzyıllardaki tüm medeniyetlerde ortak olarak kullanılan para birimi altındı.

Altının aslında değeri toplumsal olarak yapılan öngörülerden gelmektedir. Anlattığımız tüm elementler para yapılacak türden olmadığını gördünüz. Sarı renkte ve kendine has golden rengi onun cazibeli yapıp, inanılmaz derecede güzel gösteren de bu olsa gerek.

Altın madencileri yada hazine avcılarının altın aramasının nedeni geçmiş uygarlıklardaki herkesin bu can alıcı güzelliğe sahip olmak için harcadıkları uğraşları görmekteyiz. Altın heykeller, altın bardaklar, altın külçeler, altın sikkeler daha bir sürü bulunan halen para edebilen bir madenden bahsediyoruz.

Altın diğer madenlerden neden daha değerli? | Sadece Altın ve Gümüş külçelerine rastlarsınız

Altın diğer madenlerden neden daha değerli? | Sadece Altın ve Gümüş külçelerine rastlarsınız


Altın nasıl para birimi oldu?

Dünyada en çok altın rezervine sahip ülkelerden biri ABD’dir. Tabi ki altını parasal birim olarak kullanacak ülkede ABD olsa gerek. Fakat 1973 yılına kadar Altın bir çeviri aracıydı. Yani ülkeler altınla birbirlerine borçlanıp, altın olarak ödüyordu. 1973 yılından sonra ise Altın rezervleri yavaş yavaş düşünce, meşhur başkan Nixon uyanıklık yapıp, para birimlerini dolar üzerinden değerlendirmeye aldı. Altın rezervinin düşmesi ekonomiyle ilgisi yoktu, sadece çıkartılan altın artık ekonomiyi yönlendirecek düzeyde değildi, karşılamıyordu.

Sömürgecilik başladığında, aranan en çok şeylerden biri olan Altın için hedef tabi ki el değmeyen Afrika ülkeleriydi. Ardından Güney Amerika kıtasında da Altın bulunmaya başladı ve Altının değeri düşmeye başladı. Ne kadar çok bulunursa o kadar çok değer kaybediyordu.

1930’larda yaşanan Ekonomik krizler bazı ülkeler Altın stoklarını eriterek kurtulmaya başardı. Fakat Altın gene bir yerlerde birilerinin merkezine doğru kayacaktı.

Altın diğer madenlerden neden daha değerli? | Külçe külçe altınlar

Altın diğer madenlerden neden daha değerli? | Külçe külçe altınlar

Bazen hiç olmadık durumlar da yaşanmıyor değil. Mesela Altın 2001 yılını 1 onsu 260 USD olarak başlarken, 11 Eylül 2001 tarihinde 2 bin USD’lere çıkmasının sizce ne anlamı olabilir? Yıl 2017 ve şu anda Altının onsunun değeri 1250 USD civarında. Altın kazanç bakımından ne kadar kazandırır, görecelidir. Yatırım yapılır mı yapılmaz mı tamamen göreceli gibi görülüyor.

Fakat İngilizlerin meşhur başbakanlarından biri olan Winston Churchill, iyi bir maliyeci olduğu bilinir. Onun meşhur sözü, “altının para birimi olarak en kötü element” olduğunu söylemektedir. Çünkü ne olacağı belli olmayan bir çizgidedir. Fakat Arap ve İran kültüründeki Altın sevgisi Altının değerini düşerecek gibi durmuyor.

Dikkat ederseniz şimdi digital para altın renginde ve bir nevi sanal altın rolü üstlenmekte. Şu anda 2 ons Altın, 1 bitcoin digital parası bile edebilmekte. Bitcoin nedir? Bilgi almak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.

Ayrıca Bakınız: Bitcoin Nedir? Digital para Bitcoin artık altından daha değerli!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.