Altından değerli dünyanın en pahallı kokusu Öd ağacından yapılıyor
Altından değerli dünyanın en pahallı kokusu Öd ağacından yapılıyor
Hepimiz tütsülerin ne kadar güzel koktuğunu biliriz. Tütsüler Çin ve uzak doğu ülkelerinden tüm dünyaya yayılmaktadır. Tütsüler Öd Ağacının küflenmiş koyu kısımlarından alınan parçalarla yapılıyor.
Fakat yazımızın konusundaki Altından değerli koku ise Öd ağacının reçinesinden damıtılarak yapılıyor. Elde edilen Öd Ağacının yağının kilosu ise 39 bin dolardan alıcı buluyor. En iyi müşterileri ise Armani ve Yves Saint Laurent gibi ünlü markalar!
Eskilerde öd ağacı (Agarwood) sadece Çin tıbbında kullanılıyordu. Müshil ve ağrı kesici olarak kullanılıyordu. Öd ağacından elde edilen sıvısı ise zararlı asalak ve böceklerden korunmak amacı ile kullanılıyordu.
Ama şimdi ağacından tütsü ve reçinesinden koku yağı çıkartılıyor. Ona Sıvı Altın demeleri sebebi ise yağının altından daha pahallı olması. En çok satılan merkez ise Hong Kong.
Hong Kong’ta tütsünün kilosu 8 bin doları buluyor. Özellikle öd ağacı (Agarwood) kütükleri 160 bin dolarları bulabiliyor. Kilosuna göre en pahallı ürünü öd yağı 39 bin dolardan alıcı buluyor. Mesela Armani Privé Oud Royal ve Yves Saint Laurent M7 Oud Absolu gibi parfümlerin özlerinde öd yağı bulunmaktadır.
Öd Ağacı nesli tehlikede!
Uzak Asya’da Öd ağacı nesli tükenebilen sınıfa girdi. Bu ağaçlardan verim alınabilmesi için yaşlanması gerekiyor. Ama daha çok kazanma arzusu ile ağaç daha büyümeden kaçak kesip satmaya çalışıyorlar. Yabani ortamda yetişen öd sayıları giderek azalıyor. Kesilen ağaçların yerine fidan dikmek tek başına yetmiyor koruma gerekmekte.
Tütsü satılmaya devam edecekse en az 30 yıllık öd ağaçlarına ihtiyaç var. Çünkü yaşlı ağaçlar daha iyi küfleniyor ve küflü gövdelerden çok güzel kokulu tütsüler oluşuyor.
Bu yüzden Hong Kong resmi yönetimi son 8 senede 10 bin fidan dikti. Özel bir alanda öd ağacı ormanı yapmışlar. Fakat yakalanırsa 10 yıl hapis cezasını bilerek, öd yağı yapmak için reçine almaya gelen hırsızlar kabuklarını soyup kaçıyorlar.
Reçinenin damıtımıyla elde edilen öd yağı gerçekten çok zahmetli ve zor. Çünkü her öd ağacı reçine üretemiyor. 100 ağaçtan belki 10 tanesinde bile azında reçine oluşuyor.
Buna karşın artık Kamera sistemi kuruldu takip edilecek. Aynı zamanda resmi yönetim halkada teşvik vererek öd ağacı üretmesini arttırmayı da hedefliyor.