DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı!

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı!

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı!

Penguengiller (Spheniscidae) familyası bireylerinde olan Penguenler, ayakta sabit duruşları ve perde ayakları ile iyi bir avcı olan deniz kuşlarından biridir. Kuzey Kutbunda görülmeyen Penguenler, Güney Kutbunda, Yeni Zelanda, Avustralya, Güney Amerika, Güney Afrika ve Galapagos kıyılarında yaşadıkları görülmüştür.

Özellikle İmparator yada Kral Penguenlerin yaşadığı Antartika’da yaşanan küresel ısınma yaşamlarını tehdit etmeye başladı. Yaklaşık olarak 650 bine yakın bir sayıya ulaşan penguenlerin sayılarının giderek düşmesi, önümüzdeki 80 sene sonunda yaklaşık olarak 300 bine kadar gerileyeceği söyleniyor.

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı! | Penguen nesli tehlikede

“Nature Climate Change” Bilimsel dergide açıklanan içeriğe göre, Bir çok doğa bilimcisinin ortak raporu var. Rapora göre deniz ve buz seviyesinin artması ile Penguenlerin beslenmesi giderek zorlanacak.

Nesli tükenebilecek kuşlar grubuna alınması gerektiğini söyleyen bilim adamları, Penguenlerin yavrularına yemek bulmak için bulundukları ortamdan 4 ay kadar uzun mesafelere gidebildiğini, buzulların erimesi ile yırtıcı hayvanlardan kaçamayacaklarını söylüyorlar.

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı! | Penguen nesli tehlikede

Penguenlerin besin kaynakları özellikle karides ve deniz kabukluları da buzulların erimesi ile üremelerinin etkileneceğinden dolayı, besin aramak için uzun mesafe yol alacak olan Penguenlerin olası tehditler ile ölebilecekleri bildirildi.

Özellikle buzul erimeleri 2016 ile 2017 sonunda hızlı bir erime sürecine girmişti. Uydudan izlenen bu gelişmeler anlık olarak takip edilmekte.

İlgili Link: Antartika’da en büyük 10 dev buz kütlesinden biri kopmak üzere!

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı! | İmparator Penguen

Penguenlerin Özellikleri Nelerdir? Nasıl Yaşarlar?

Penguenlerin büyüklük bakımından 30 cm ile 105 cm. arasında değişik 17 kadar türü bilinmektedir. Güney Kutbunda bulunan Kral ve İmparator penguenlerin ağırlıkları 45 kg. üzerindedir.

Asıl Anavatanı Güney Kutbu olmasına rağmen, Avusturalya, Afrikanın Güney kesimi, Yeni Zelanda gibi ülkelerde görülebilmektedir. Bu bölgelere doğru gidildikçe boylarının kısa olduğu görülmektedir. Karides, Mürekkep Balığı ve deniz kabuklularını çok severler.

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı! | Penguenle ve deniz aslanı

Kuyrukları kısa, ayakları paletli ve gövdeleri ayaklarında önde olduğu için çok rahat ayakta dururlar. Kuş türü olmasına rağmen, Tüyleri kuşlarınkine benzemez. Sırtları bazılarının siyah bazılarının gridir. Karın kısımları ise beyaz ve pula benzeyen kısa tüylerle kaplıdır.

10 ile 20 Deniz mili hızında yüzebilen Penguenlerde kanat olmasına rağmen uçamazlar. Diğer kuşlardaki gibi uzun telekli tüyleri olmayışından kaynaklıdır. Bu kanatlar ile aslında buz üzerinde çok hızlı uçarlar. Göğüslerinin üzerine yatarak, kanatların yardımı ile  yüzbinlerce kilometre yol alabilirler.

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı! | Penguenler 20 mile kadar denizden hızlanabilir

Antartika’da yaşayan büyük pengenler  100’den fazla dalış yapar. Yüzde 10’u başarılıdır. Yiyecek bulmak için kilometrelerce ötelere gidebilir.

Penguenlerin en ilginç özelliği ise tek eşli olarak yaşarlar. Erkek Penguen, dişisine çakıl taşı hediye ederek kur yapar. Dişi bu taşlarla yuvasını hazırlar. Kuluçka döneminde bir kaç yumurta yapar ve sırayla nöbet tutarlar. Kuluçka döneminde bir şey yemezler.

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı! | Erkek ve dişi Penguen yavrularını beraber büyütür

İmparator penguen (Aptenodytes forsteri) ve kral penguen (Aptenodytes patagonicus) dişileri yuva yapmaz, tek yumurtlar. Ayakları üzerinde ve karınlarının altındaki gerçek kuluçka derisinin altında saklarlar.

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı! | Yavru Penguenler

Antartika soğuğuna rahat karşı koyabiliyorlar. Derilerinin altındaki kalın yağları onları korumaktadır. Vücut ısılarını ayarlama tekniğine sahip bu hayvanlar, üşüdüklerinde kan dolaşımını kontrol ederler. Güney Kutbundaki penguenlerin devamlı sıcaklığı  +40°C  iken, -40 °C olan Antarktika soğuğunda donma etkisi göstermesi gerekirken, kontrol ettikleri tüyler, yağ ve besinlerden elde ettikleri enerji ve doğal kontrol mekanizmalarıyla 80 °C ısı kazanımı ile bunu becerebilmektedir.

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı! | Penguen denize atlıyor

İnsanlıktan Milyonlarca yıl önce Dünyada vardılar!

Bilim ve Teknik dergisinin yayınladığı makalede, 2010 yılında bulunan, 36 milyon yaşındaki Penguen ile insanlık tarihinden milyonlarca yıl önce yaşadıkları görülmüştür. O zamanki Penguen melanozomu Fırtına kuşu ve Albatrosa benzediği görülmüştür.

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı! | Penguenler topluca yaşarlar

İnsanlardan kaçmadıkları için çok rahat av olmaktadırlar. Penguenleri aynı balinada olduğu gibi yağlarından dolayı avlamaktadırlar. Avlanmaları kanunlara göre yasak kapsamında kontrol edilmektedir.

Antartika’da eriyen buzullar Penguenlerin sayılarını azaltmaya başladı! | Kral Penguenler

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.