Antik dini merkezlerden biri olan Klikya Komanası: Şar Antik Kenti
Antik dini merkezlerden biri olan Klikya Komanası: Şar Antik Kenti
Hititlerin “Pontus Komanası” ilk dini merkezlerinden biriydi. Klikya bölgesinin ise dini merkezi Şar’dı. Hititlerin kralları burayı 2. komana olarak görüp, buradaki ayinlere katılmaya gelirlerdi.
Şar Antik Kenti, günümüzde Adana ilinin içinde Tufanbeyli ilçesinin Kayseri il sınırına çok yakındır. Hitit, Roma ve Bizans döneminde yaşamış olan bu kentin günümüze gelen kalıntıları Roma dönemindeki yapıtlardır.
Şar’la ilgili en çok bilinen ayin merkezi idi. Bu dini merkezde başrahibin emrinde kadın ve erkek ile toplamda 6.000 kişi ile dini hizmet veriyorlardı. Bu şehirde gelirlerin sahibi başrahipti. Kral ile başrahip soyları aynı olduğu için Kilikya ve Kappadokya komanalarındaki yetki bakımından kral ile eşdeğerdi.
Şar’da ne var?
Şar‘a gezmeye giderseniz, önünüze çıkacak olan açık hava tiyatrosu, Roma döneminde yapılmıştır. ayakta kalabilen eserler çoğunlukla Roma eserleridir. Ayakta kalan bölüm, yüksek bir duvar ile merdiven şeklinde yükselen bazı sıralardır. Bu merdivenlerin altında ise şimdilerde hayvanlar için barınak olan mahzenler bulunmakta. Bazı mehzenler hala toprak altındadır. hem destek vazifesi gören ve hem de vahşi hayvanların barınak yeri olarak kullanılan mahzenler vardır. Bunların bir kısmı halen toprak altındadır.
Turizmin sadece deniz ve kum olmayacağını anlatmak istediğimiz bu eserler, Hristiyan dünyası için aslında tam bir gezi yerleridir. Maalesef bunda o kadarda başarılı değiliz.
Mesela Şar’da Bizanslılardan kalma çok eski bir kilise vardır. Kubbesi yıkık olmasın rağmen, iri taşlarla örülmüş 5 metre yüksekliğindeki duvarında birde haç işareti ve geometrik şekiller ile süslüdür.
Şar Antik kentindeki görmeniz ve önünde fotoğraf çektirmek isteyeceğiniz yerlerden biri ise “Alakapı”. Büyük tek parça mermer bloklarıyla meydana getirilmiş bu tapınak yıkık olsada ihtişamı ile kalan kısımlarından hayal edebiliriz. Bu kapı geçmişte Tanrıça kapı olarak anılmakta ve 6 metre boyunda, 3 metre eninde olduğu gözükmektedir.
Romalılar zamanında Hieropolis adıyla anılan bu yerde başka bina kalıntıları, rölyefler ve kitabeler ile sütun, sütun başlığı, amfi tiyatro, hamam ve bir portal kapı şu anda günyuzü görebilen kalıntılardandır.
Köy ile Antik Kent iç içe yaşamaktadır. Gezilebilecek güzel bir yer tavsiye edilecek kadar.
Şar | Komana | Ören Yeri Nerede?
Ayrıca Bakınız
- Türkiye’deki Antik Kentler