B2 Vitamini nedir? Nelerde Bulunur? Eksikliğinde ne olur?
B2 Vitamini nedir? Nelerde Bulunur? Eksikliğinde ne olur? | Riboflavin
B Vitaminleri grubunda 2. bulunan vitamindir. B2 Vitamini (Riboflavin) sütün içinde bulunmuştur ve bu nedenle laktaflavin de denilir. Ayrıca bilim adamları G Vitamini olarakta adlandırmaktadır.
B2 Vitamini (Riboflavin), hakkında en ilginç taraf bitkiler ve mikroorganizmalar tarafından kendi kendilerince kimyasal olarak üretebiliyorlar ama insan ve hayvanlar dışarıdan almak zorundalar.
B2 Vitamini (Riboflavin) kimyasal olarak, pentoz şeker olan ribitol ve lumikromdan oluşur. Bu sebepten UV ışınına direkt maruz kaldığında yok olur.
B2 Vitamini tıbbi olarak Göz yorgunluğu, kataraktların önlenmesi, deri ve saç dökülmesinde kullanılmaktadır. Tırnak ve saçlar dahil olmak üzere tüm hücrelerin oksijen solumasın da önemli bir rol oynamaktadır.
Karbonhidrat, yağ ve protein olarak 3 Çeşit olan Enerji fabrikamızında da önemli desteği vardır.
Ayrıca demir ve B6 vitamininin Vücuda alımına yardım eder.
B2 Vitamini (Riboflavin) eksikliğinde ne olur?
B2 Vitamini (Riboflavin) eksikliğinde, Gözlerde yorgunluk başlar.
Vücudmuzun enerji fabrikaları olan karbonhidrat, yağ ve protein metabolizmasında görevli bir elemandır. Eksikliğinde düzen bozulur. Enerji üretimindeki anormallik sadece gözle kalmaz tüm vücutta etkisini gösteririr
Özellikle Vücut örtüsü derimizin ve saçlarımızın kullandıkları oksijeni taşımaya yardımcı olur. Kepeklenmenin yani deri döküntülerinin başlıca sebeplerinden biri B2 Vitamini (Riboflavin)’dir. Özellikle kepekli şampuanlarda kullanılıp, saç derisinden B2 Vitamini alımı sağlanır.
Hücrelerin enerji ihtiyacı ve oksijeni gibi işlerin kilit oyuncusu olduğu için, eksikliği tolere edilemeyecek kadar önemlidir. Bu yüzden günlük besinlerimizin bir çoğunda bulunur. Düzenli ve dengeli beslenmelerde bu vitaminin eksikliği oluşmaz.
Hamilelerin özellikle bu vitamin eksikliğini yaşamaması gerekir. Çünkü bebeğin gelişiminde çok önemlidir.
B2 Vitamini (Riboflavin) nelerde bulunur?
B2 Vitamini (Riboflavin), en iyi hayvansal kaynağı süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, böbrek, karaciğer gibi sakatatlar da bulunur. Bitkisel kaynaklar ise, ceviz, bira ve ekmek mayası, yer fıstığı, domates kuru baklagiller, yeşil yapraklı bitkilerdir.
Ayrıca Bakınız
Tüm B Vitaminleri önemlidir. Hepsi hakkında bilgi almak için aşağıdaki linki tıklayabilirsiniz.
İlgili Link: B Vitaminleri Nelerdir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve Zararları