Bazı bağırsak bakterileri karaciğer yağlanması yapıyor
Bağırsak bakterileri vücudumuz için ne kadar değerli olduğunu artık biliyoruz. Alkol tüketiminin bağırsak bakterilerini iyi kötü demeden öldürdüğünü de biliyoruz. Ya bunun tersi de oluyor deseydik… Bilimsel bir araştırma bir bağırsak bakterisinin alkol ürettiğini tespit etti.
Bazı bağırsak bakterileri karaciğer yağlanması yapıyor
Aşırı alkol tüketiminin karaciğerde ciddi bir hasara yol açtığı bilinir. Şimdi, bağırsaklardaki kimi bakterilerin kendi alkollerini ürettikleri ve bunun da hiç içki içmeyenlerin karaciğerlerine zarar verebileceği görüldü. Bulgular alkol üreten bu bakterilerin insanlarda sinsi biçimde ilerleyerek siroza dönüşebilen alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığına (NAFLD) neden olabileceklerine işaret ediyor.
Araştırmacılar bu sıradışı bakterilerin varlığına ilk kez bir hastayı inceledikleri sırada tanık oldu. Bu kişide, şekerli besinler yedikten sonra insanların kendilerini sarhoş gibi hissetmelerine neden olan ve son derece ender görülen bir durum olan “auto-brewery” (kendi kendine mayalanma) sendromu (ABS) adıyla bilinen bir hastalık vardı. Karbonhidrat düzeyi yüksek besinleri tükettiğinde kendisini sarhoş gibi hisseden bu hastanın hekime başvurmasından bir hafta önce kanındaki alkol yoğunluğu yaklaşık %0,4 gibi ölümcül bir düzeye çıktı.
Auto-brewery (kendi kendine mayalanma)
Auto-brewery (kendi kendine mayalanma) sendromu ABS’nin maya mantarlarının yol açtığı bir hastalıkla ilintili olduğu düşünülüyordu. Ancak bu durumda ise sorumlu maya değildi. Araştırmacılar hastanın dışkısını incelediklerinde, maya yerine, Klebsiella pneumonia adı verilen alkol üreten bir bakteri türüne tanık oldu.
Pekin Pediyatri Enstitüsü başkanı Jing Yuan, bu süreçte ilk kez ABS ile bakteri arasında bir bağlantının kurulduğuna dikkat çekti. Bu bağırsak bakterileri sağlıklı insanlarda herhangi bir soruna neden olmasalar da, görünürde bu hastada normalin dört-altı katına eşit miktarda alkol üretmekteydi. Hastada baş dönmesi, sersemlik ve bellek yitimi gibi birtakım belirtilerin yanı sıra, karaciğerinde de yağlanmaya bağlı şiddetli bir yangı ve yara söz konusuydu.
Başka insanlarda da alkol üreten aynı “süper bakterilerin” bulunup bulunmadığını merak eden araştırmacılar NAFLD’li 40 kişiden bakteri örnekleri alıp bunları sağlıklı kişilerle karşılaştırdılar. Sonuçta, araştırmacılar örneklerin alındığı NAFLD’li hastaların yaklaşık %60’ında bağırsak bakterilerinin yüksek ya da orta düzeyde alkol ürettiklerine, oysa sağlıklı kişilerin yalnızca %6’sının bu bakteri türünü taşıdıklarına tanık oldular.
RU, Live Science/ 19 Eylül 2019