DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bağışıklık sistemi kanseri nasıl engelliyor? Her gün kanser mi oluyoruz?

Bağışıklık sistemi kanseri nasıl engelliyor? Her gün kanser mi oluyoruz?

Şaşıracaksınız ama her gün kanser oluyoruz! Yaşadığımız her gün vücudumuzda atipik kanser hücreleri oluşuyor. Bu kanser olacağımız anlamına gelmiyor tabi. İşte oluşan bu kanser hücrelerine karşı insanın genetiğinde kodlanmış bir savunma sistemi, doğuştan itibaren korumaya alan muhteşem Bağışıklık Sistemi bizleri koruyor. Yazımızda Bağışıklık sistemi kanseri nasıl engelliyor? Kanserli hücreleri bağışıklık sistemi nasıl yok ediyor? Kanserle mücadele için Bağışıklık sistemini nasıl güçlendirmeliyiz? Bağışıklık sistemi testi nasıl yapılır? Bağışıklık sistemi nasıl dengelemeliyiz? sorularına cevap vermeye çalışacağız.


Bağışıklık sistemi kanseri nasıl engelliyor? Her gün kanser mi oluyoruz?

Her gün türlü türlü bakteriler ve virüsler vücudumuza saldırır. Atipik denilen kanser hücreleri neredeyse her gün oluşur ama onları anında fark eden ve onları yok eden ciddi bir koruma kalkanımız var. Bu koruma kalkanı immün sistem yada bağışıklık sistemidir. Bağışıklık sistemi vücudun her bölgesinde adeta haber alma servisleriyle 7 24 çalışır. Asla uyumaz. Ama neden? Bu kadar akıllı bir sistem nasıl olur da tehlikeleri anında alıp onları yok etmek için var gücüyle çalışır. İşte insan vücudunun akıl almaz sırlarından biridir.

Şimdi sizlere ne kadar sistematik çalışan bir Bağışıklık sisteminiz var onu anlatacağız. 

Her hücrenin bir kimlik kartı var. Bunlara biz antijen diyoruz. Vücuda yabancı bir hücre girdiğinde bağışıklık sistemi veri tabanında gelen hücrenin kimliğini kontrol eder. Gelen hücrenin antijenleri vücuda yabancı değilse girişi onaylanır, yolculuğuna devam eder. Eğer değilse yabancı hücre bağışıklık sistemi tarafından anında yok edilir. Bu konuda karantinaya alıyım gibi merhameti de yoktur. Yabancı görülen, kötü niyetli her türlü hücrenin sonu ölümdür.

Tabi her zaman sıradan yabancılar gelmez. Tehlikeli yabancı hücreler her gün kendilerine yuva aramak için bir insan bulmaya çalışır. Aynı koruma kalkanı ve cezalandırıcı sistem kanser hücrelerine yapılır. Fark edildiğinde yok edilmek için tüm bağışıklık hücreleri var gücüyle çalışır. İnsandan daha çok vücudu sahiplenen bu savaşan hücreler bağışıklık hücreleridir. Doğduğu andan itibaren sahip olduğu bedeni canı pahasına korumak için adeta programlanmıştır. Programlama dilindeki gibi 1 yada 0. Yani ya savaşacak ya ölecek. Kaçmak gibi 3. bir seçenek onlarda yoktur.

Kanser hücresi vücuda girdiğinde antijeni veritabanın da sorgulanır. Hemen anında bölgeye makrofaj adında kanser hücrelerini yiyen hücreler sevk edilir. Sindirilen kanser hücrelerinin kimlikleri, B ve T lenfositlerine gönderilir. Lenfositler hücreleri ikinci seviye bağışıklık korumasına çıkmalarını söyler. Eğer bağışıklık sistemini kandıran virüslü hücrelere karşı sitotoksik yani hücre öldürücü T lenfositleri, bölgeye hareket eder ve yıkıcı bir baskınla kanser hücrelerini yok eder.


Bazı kanser türleri, dışarıdan gelen virüslerden dolayı olduğu artık ispatlanmıştır.

Vücudumuzda kanserli hücreler için özel devriye atan, her deliğe giren çıkan özel donanımlı natural killer yani doğal öldürücü hücreler bulunmaktadır. Bir nevi öncü kuvvetlerdir. Mahalle bekçisi gibi devriye atar. Devriye anında yakaladığı kanserli hücreleri anında infaz ederler. Bunlar için mesai saati yoktur. İşi ise her gün her saat her dakika her saniye toplamda binlerce kez tekrarlı devriye atarlar. Kanserli hücreyi yakaladıkları an onların hücre yapısını bozup, adeta zehirleyip patlatırlar. Aynı bir akrebin iğnesi gibi nokta atışı yapıp, iğneleme yöntemi ile öldürürler. Natural killer yani doğal öldürücü hücreler kimlik tespiti yapmazlar. Yani Makrofaj ve T lenfositler gibi önce kimlik kontrolü yapıp sonra cezalandırma yapmazlar. Bu yüzden dolayı Makrofaj ve T lenfositlerden bir şekilde kaçan kanserli hücreleri yakalayarak anında öldürebilirler.

İşte gördüğünüz gibi Vücudumuz Kansere karşı çaresiz değil. Bir çok kişinin bildiğinin aksine biri tarafından özel kodlanmış, doğuştan itibaren bize rağmen vücudumuzu koruyan muhteşem bağışıklık sisteminin kanserli hücrelerle nasıl mücadele ettiğini anlatmaya çalıştık. Bu yüzden dolayı Bağışıklık sistemini bilen ve onun yoluna taş koymadığınız takdirde, Kanser korkulacak kadar büyük bir hastalık değildir. Kanserden korkmayın, bağışıklık sisteminizin zayıflamasından korkmanız gerekmektedir.

Daha önceki yazılarımız da sizlerle bağışıklık sistemini nasıl koruyacağımız hakkında bilgiler paylaşmıştık. Okumanızı tavsiye ederiz.

İlgili Link: Bağışıklık sistemini güçlendirmenin 10 altın yöntemi nedir?


Bağışıklık sisteminiz ne kadar güçlü? Bağışıklık Sistemi Testi

Aşağıdaki 10 soruya ciddi ve samimi olarak evet yada hayır olarak cevaplayınız. Sonrasında evet sayılarınızı toplayın.

  1. Sigara içiyor musunuz? Evet | Hayır,
  2. Haftada en az 2 kez alkol alırım. Evet | Hayır,
  3. Asla et tüketmem çünkü ben vejetaryenim. Evet | Hayır,
  4. Sebze yemeyi sevmem, etle beslenirim. Evet | Hayır,
  5. Tatlısız yapamam, şekerli içecekler benim vazgeçilmezim. Evet | Hayır,
  6. Kronik enfeksiyonunuz var mı? Evet | Hayır,
  7. Yılda en az 2 kere nezle olurum. Evet | Hayır,
  8. Sık sık uçuk çıkartır mısınız? Evet | Hayır,
  9. Kansere bir kez yakalandım. Evet | Hayır,
  10. Lenf bezlerim bazen şişer ve ağrır. Evet | Hayır.

Evet sayınız 2 ise bağışıklık sisteminiz alarm verecek düzeyde olabilir, önlem almaya başlamalısınız. Eğer 2’den fazla ise daha fazla risk almadan bağışıklık sisteminizin desteklenmesine acilen ihtiyacınız var demektir.


Bağışıklık Sistemini dengelemek içine nasıl beslenmeli?

  • Mevsiminde bol bol taze sebze ve meyve yiyin,
  • İşlenmiş gıdalardan, fast food ürünlerden ve içeceklerden uzak durun,
  • Turşu kurun, sirke yapın, konserve yapın, ev yoğurdunuzu kendiniz yapın,
  • Ekşi mayalı organik tam buğday ekmek tüketin,
  • Şekerli ve asitli içeceklerden uzak durun,
  • Zeytinyağı ve fındık yağı harici yağlardan uzak durun,
  • Alkol ve sigaradan kaçın,
  • Şekeri ve beyaz unu hayatınızdan çıkarın,
  • Dengeli beslenin, öğünlerinizi atlamayın,
  • Fazla kilolardan kurtulun,
  • Günde en az 1 saat yürüyün,
  • Günde 7 ile 8 saat uyumayı ihmal etmeyin.


Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.