Bağışıklık sisteminin zayıflamaya başladığını gösteren 6 işaret
Neden bağışıklık sistemi önemlidir? Covid-19 pandemisinde en çok sorulan sorulardan biri de bu. Bağışıklık Sistemi yada Vücudun savunma sisteminin zayıfladığını anlayabilir misiniz? İşte size Bağışıklık sisteminin zayıflamaya başladığını gösteren 6 işaret
Bağışıklık sisteminin zayıflamaya başladığını gösteren 6 işaret
Araştırmacılara ve tıp uzmanlarına göre, sigara içenlerde, bağışıklık sistemi zayıf olanlarda ve yaşlı kişilerde virüs çok etkili. Grip mevsimi kapıda. Ve bağışıklık sistemimizin, karşılaştığınız mikroplarla savaşacak kadar güçlü olmasını istiyoruz.
Ancak sık sık hasta olmak, kronik yorgunluk, yaraların geç iyileşmesi, yorgun hissettiğinizi veya çözemeyeceğiniz başka belirtileriniz olduğunu fark ettiyseniz, bu bağışıklık sisteminizin zayıfladığı anlamına gelebilir.
İşte bağışıklık sistemimizin zayıflamaya başladığını gösteren 6 işaret.
1. Stres seviyeniz devamlı yüksek mi?
Bağışıklık sistemine zarar verenler liste başında olan stresin zararları konusunda ciddi araştırmalar tarih boyunca yapılmış.
İslam’in akıl ve bilim çağı olan altın çağda yaşamış hekim, astronom, düşünür ve yazarlarından biri olan İbn-i Sina, Avrupa’da polimat ve polimerik erken tıbbın babası olarak kabul edilir. Batılıların söyleyişiyle Avicenna yani İbn-i Sina’nın stres deneyini kısaca hatırlayalım. 2 koyun ve ayrı ayrı odalarda kafeslerin içinde, birine hergün kafes dışından kurt göstererek korkuyla stresle yaşıyor, diğeri ise normal bir şekilde yaşamına devam etti. Hayatı stres içinde olan koyun, diğerine göre 2 sene erken öldüğü görülmüş.
Amerikan Psikoloji Derneği raporuna göre, uzun süreli stres, bağışıklık sisteminizin tepkilerini zayıflatıyor. Bunun nedeni, stresin vücudun lenfositlerini, enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olan beyaz kan hücrelerini azaltması.
Doktorlar, ‘lenfosit seviyeniz ne kadar düşükse, soğuk algınlığı gibi virüsler için o kadar fazla risk altındasınız’ diyor. Aynı şekilde adrenalin, vücudunuzun hücrelerinde depolanan yağların salınmasına ve enerjiye dönüştürülmesine neden olur. Bu, stres zamanlarında kolesterol ve kan lipidlerinin (temelde kandaki yağ) seviyelerinin yükselmesine neden olacak kadar etkili olabilir.
Ancak sürekli kan lipit seviyeleri, kanınızda çok fazla trigliserit bulunmasına neden olabilir ve bu da kalp hastalığı riskinizi artırabilir.
2. Sık sık nezle mi oluyorsunuz?
Yetişkinlerin yılda 2 yada 3 kez soğuk algınlığı yaşaması yada nezle nedeniyle hapşırması ve burnunu çekmesi tamamen normal. Fakat sık sık nezle olmak biraz farklı.
Çoğu insan 7 ile 10 gün içinde iyileşir. Uzmanlar, “Bu süre zarfında, bağışıklık sisteminin antikor geliştirmesi ve sinir bozucu mikroplarla savaşması üç ila dört gün sürer” diyor.
Ancak sürekli soğuk algınlığı yaşıyorsanız ya da normal seyrini geçiyor ve uzuyorsa, bu, bağı- şıklık sisteminizin zorlandığının açık işareti. Yaşamımız boyunca, tipik olarak her biri yaklaşık beş gün süren yaklaşık 200 soğuk algınlığı nöbeti geçiririz.
3. Çok sık bağırsak sorunları yaşıyor musunuz?
Tekrarlayan Kabızlık, sık sık ishal olmak veya sık sık gaz çıkarma sorunlarından birini yaşıyorsanız, bu bağışıklık sisteminizin tehlikeye girdiğinin bir işareti olabilir.
Araştırmalar, bağışıklık sisteminizin yaklaşık yüzde 70’inin sindirim sisteminizde bulunduğunu gösteriyor. Orada yaşayan faydalı bakteri ve mikroorganizmalar bağırsaklarınızı enfeksiyondan korur ve bağışıklık sistemini destekler.
Bu yararlı bağırsak bakterilerinin düşük miktarları sizi virüsler, kronik iltihaplanma ve hatta otoimmün bozukluklar riski altında bırakabilir.
4. Yaralarınız geç mi iyileşiyor?
Yanık, kesik yada sıyrık sonrası vücut hasar kontrol yapar ve iyileşme moduna geçer. Vücudunuz, yeni cildin yenilenmesine yardımcı olmak için yaraya besin açısından zengin kan göndererek yarayı korumaya çalışır.
Bu iyileşme süreci sağlıklı bağışıklık hücrelerine bağlıdır. Ancak bağışıklık sisteminiz yavaşsa, cildiniz yenilenemez. Bunun yerine, yaralarınız oyalanır ve iyileşmekte zorlanır.
5. Sık sık enfeksiyon kapıyor musunuz?
Sık görülen enfeksiyonlarla savaşıyor gibiyseniz, bağışıklık sisteminiz size Covid-19 saldırılarına karşı zayıf olduğu mesajını gönderiyor olabilir. Amerikan Alerji Astım ve İmmünoloji Akademisi, yetişkinlerde olası bir bağışıklık yetersizliği belirtilerinin şunları içerdiğini belirtiyor:
- Bir yılda dörtten fazla kulak enfeksiyonu geçirme
- Bir yıllık süre içinde iki kez zatürre gelişmesi
- Kronik sinüzit veya bir yılda üçten fazla bakteriyel sinüzit atağından muzdarip olmak
- Bir Yılda ikiden fazla antibiyotiğe ihtiyaç duymak
6. Sürekli yorgun musunuz?
Yeterince uyuyorsanız ve hala yorgunluk çekiyorsanız, bağışıklık sisteminizin size bir şey söylemeye çalıştığını düşünmeye değer. Bağışıklık sisteminiz mücadele ettiğinde, enerji seviyeniz de mücadele eder. Bunun nedeni, vücudunuzun bağışıklık sisteminizi beslemek ve böylece mikroplarla savaşmak için enerji tasarrufu yapmaya çalışmasıdır.
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için neler yapmalı?
Yukarıdaki uyarı işaretleri tanıdık geliyorsa, bağışıklık sisteminize biraz daha dikkat etmeniz gerekir. Covid-19 Virüsünden kurtulma şansına sahip olmak için birkaç yaşam tarzı değişikliğine ihtiyacınız var ve yeni alışkanlıklar doğal olarak bağışıklık sisteminizi güçlü ve sağlıklı tutabilir, çok geç olabilir, ancak Değişim çok önemlidir:
- Dengeli bir beslenme öğün planlaması yapın. Abur cubur boş gıdaları terk edin. Doğal gıdalara yönelin.
- Yeterli uyku almak. Günde minumum 6 saat deliksiz uyku.
- Düzenli egzersiz. Haftada 4 gün kardiyo, her gün en az 10 bin adım.
- Ellerinizi sık sık yıkayın. 20 sn boyunca ellerinizi düzgün yıkayın. (Alt kısımda el yıkama ile ilgili geniş yazımız var)
- Aşılarınızı takip edin. Grip ve zatüree aşıları her yıl olun.
- Sağlıklı kilonuzu koruyun. Vücut kitle indeksine göre yağ oranınızı normal seviyelere çekin. (Alt kısımda beden kitle endeksi ile ilgili geniş yazımız var)
- Sigara içmeyin. Sigara hayatınızı çalar. (Alt kısımda sigaranın öldürücü etkisi ile ilgili geniş yazımız var)
- Alkol tüketmeyin. Bağırsaklardaki kötü bakterileri öldüren alkol, yararlı yani probiyotikleri de öldürür. (Alt kısımda alkol tüketmenin zararları ile ilgili geniş yazımız var)
- Stresi en aza indirmeye çalışın. Stres yaşam sürenizi azaltır. (Alt kısımda strese doğal çözüm ile ilgili geniş yazımız var)
- Bol su için. Günde en az 2,5 litre yudum yudum, her saate yayarak içiniz. (Alt kısımda su içmenin yararları ile ilgili geniş yazımız var)
Bağışıklık sisteminiz sağlığın anahtarıdır, bu yüzden onu korumak için ne kadar çok şey yapabilirseniz o kadar iyidir.
Ayrıca bakınız
- Eller nasıl doğru yıkanır? El neden yıkanmalı? El temizliği nasıl yapılmalı?
- Stres düşürücü doğal çözüm: 20 dakika doğada kal
- Su içmek için susamak mı gerekir? Su kaybı nasıl önlenir?
- Sigara tiryakileri 6 saniyede bir, pasif içiciler ise her 40 saniyede bir ölüyor!
- Az da olsa günlük alınan alkollü içkinin insan sağlığına hiç bir yararı yok!
- Beden kitle endeksi ile obezite tanısı yapılabilir mi? Obezlik nasıl anlaşılır?