DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bal arısı neden önemli? Arılar ölürse neden dünya da yaşam sona erir?

Bal arısı neden önemli? Arılar ölürse neden dünya da yaşam sona erir?

Yıllardır Arılar ile ilgili söylenen bir teoriyi duymuşsunuzdur. Bu teorinin babası gelmiş geçmiş en iyi fizikçi olarak görülen Albert Einstein’a göre Arılar ölürse, biz de ölürüz! Yıllar önce söylenen bu teori doğru olabilir mi? Bu yazımızda Arıların canlı yaşamına nasıl etki ettiklerini göreceğiz. Arıların özellikleri nelerdir? Arılar nasıl yaşar? Bal arısı neden önemli? Bal arısı nedir? İşçi arı nedir? Kraliçe arı nedir? Erkek arı nedir? Arılar ölürse neden dünya da yaşam sona erir? Arıların eksikliğini kapatabilir miyiz? sorularının cevabını bulabileceksiniz.


Bal arısı neden önemli? Arılar ölürse neden dünya da yaşam sona erir?

Arıların önemini anlatmadan önce dilerseniz biraz tanıyalım.

Arı, zar kanatlılar grubunda Apoidea familyasından tüm böcek türlerine söylenen bir isimdir. Zar kanatlı grubunun ortak özelliği iki çift saydam ve damarlı kanatları olmasıdır. Vücutlarına bakıldığında kıl ile örtülüdür.

Arılar koloni halinde yaşarlar. Arı kovanında değişken olarak yıllık ortalama 75 kiloya kadar polen tüketilmektedir. Kesinlikle bal üretmesi gereklidir. Bundan beslenen arılar, 1 kilo bal üretmeleri için 8 kilo bal yerler. Bunun yanında da yarım litrenin yarısı kadar da günlük su tüketimine ihtiyacı vardır.

Bir arı kovanı içinde binlerce arı toplu olarak yaşarlar. Yaşamlarının devam etmesi içinde çok çalışırlar. Arı kovanın içinde, kraliçe arı, yüzlerce erkek arı ve on binlerce dişi yada işçi arı olmaktadır. Bu arıların dış görünüşleri de incelendiğinde farklıdır. Fakat başka kovana ait bir işçi arı bir diğerine görünüşte benzemesine rağmen, kovana giriş yaptığında hemen dışarıya atılıyor yada öldürülüyor. İlginç kimlik kontrol sistemi olan arıların bunu nasıl yaptığı yıllar sonra anlaşılmıştı.

Kovanın kraliçesi bir kimyasal madde salgılayıp, işçi arılara verir. İşçi arılar bu madde ile aynı kokulara sahip. Yabancı arı kovana girdiğinde kokusu farklı olduğu için algılanıyor.

1,2 cm uzunluğundaki Bal arısı (Apis mellifera) sarı ve kahverengi tonlarındadır. Baş ve göğüs bölümünde kıllar vardır. İki bileşik gözü olmak üzere toplamda 3 göze sahip olup, baş bölgesinin üstündedir. Arılar hem koku hemde görme de iyidir.

Kovan adeta çalışan arılar işçi arılardır. İlk 3 günlerinde sadece kovan da temizlik işleri yaparlar. Bal yapan işçi arılardır. Erkek arılar bal yapmaz.

Kraliçe arı erkek arılardan topladığı spermleri vücudunda toplar.Ardından peteklere bıraktığı yumurtalarına erkeklerden aldığı spermlerle döllenmesi sonucu, dişi arılar yani işçi arılar ve az da olsa döllenmeyen yumurtalardan erkek arılar oluşur.

Kraliçe arı larva halinden ana arı oluncaya kadar büyüme döneminde, arıların tükürük bezlerinden salgılanan arısütü ile beslenirler.

Genel olarak arıların özellikleri böyledir.

Arılar polen toplamak için uzun süre çalışarak kovanlarının hayatta kalması için çok çaba sarf ederler. Bilim insanları arıların topladıkları polenlerin taşınırken başka yerlere götürülerek, bitkilerinde devamlılığı sağlandığı gözlemlenmiştir.

Bal arısı neden önemli? Arılar ölürse neden dünya da yaşam sona erir? | Bal arıları dünya yaşamı için çok gerekli

Bal arısı neden önemli? Arılar ölürse neden dünya da yaşam sona erir? | Bal arıları dünya yaşamı için çok gerekli


Neden arılar bu kadar önemli?

Arıların ne kadar önemli olduğunu yakından takip eden ise son zamanların en önemli fizikçilerinden biri olan Albert Einstein’dır. 2000 yılına geldiğinde 100 en iyi fizikçi toplanmıştı ve gelmiş geçmiş en iyi fizikçinin Albert Einstein olduğunu açıklamıştı. Aksi olarak bunun karşısında da şimdiye kadar yeni bir aday söylenmedi.

Son 200 yılda Newton’un uzay anlayışını alt üst eden, Einstein’ın genel görelilik ve özel görelilik kuramlarını deneysel olarak günümüzde bile defalarca denenmiş ve doğrulamıştır.

Albert Einstein diğer taraftan “Arılar yeryüzünden silinip giderse, insanoğlunun önünde sadece 4 yılı kalır” demişti. Daha önce bir arı tarafından sokulduysanız, arılardan nefret edebilirsiniz, ama aslında onlar bizim için çok şey yapıyor! Arılar, insan ırkı için en önemli böcek türü ve onlar olmasaydı yaşantımız çok farklı olurdu.

Başımıza neler gelebilir? Sizler için bunları listeleyip açıklayacağız.


1. Arılar ölürse bazı yiyecekleri yiyemeyiz

Arılar yok olursa, en sevdiğimiz yiyeceklerden bazılarına veda ederiz. Öncelikle bal yiyemeyiz. İnsanoğlu balı neredeyse 9 bin yıldır topluyor.

Öte yandan besin kaynaklarımızın hemen hemen çoğunu oluşturan elma, mango, şeftali, ayçiçek yağı, nar, çilek, soğan, avokado, kiraz, kahve, ceviz, pamuk, fındık, limon, havuç, salatalık, kavun, hindistancevizi, acı biber, kakao, domates, üzüm gibi en sevdiğimiz ve en gerekli yiyecekleri ancak rüyamızda görebiliriz. Bu bitkilerin polenlerini arılar taşıyor, eğer arılar ölürse, onlar da ölür.


2. İnsan harici diğer canlıların beslenme kaynakları da yok olur

Bitkilerden faydalanan tek canlı türü insan değil. İnekler de arıların uğradığı bitki ve çiçekleri özellikle yoncaları tüketiyor. Yoncalar olmasa, süt veren inekler aç kalır, bu da tereyağı, süt, peynir gibi besinlerin üretilemeyeceği anlamına gelir. Hiç umutlanmayın, bu koyun ve keçiler için de geçerli!


3. Pamuk üretilemez

Pamuk, arılar olmadan üretilemez. Giyecek üretmek için hammadde seçenekleri azalır ve maliyetler artar. Pamuğu yemiyoruz belki ama giyim sanayinin yapı taşı olduğunu biliyoruz.

Pamuksuz bir dünya düşünebiliyor musunuz?

Tişört, çorap, iç çamaşırı ve kot yapımında, ayrıca nevresim, tuvalet kağıdı vb. günlük ürünlerde pamuk kullanılıyor. Sentetik materyal olan polyester işimize yarayabilir fakat doğal olan pamuğun yerini tutamaz. Zaten polyester üretebilmek için yeterli kaynak da bulunmuyor.


4. Kanola biter

Kanola (biyodizel üretiminde kullanılan bir bitki) olmazsa, biyo-yakıt üretilemez ve dünya fosil yakıtlara mecbur kalır.


5. İlaç üretimi etkilenir

İlaçlar ve ilaç şirketleri de bundan etkilenir. Morfinin etkin maddesi, afyon çiçeğinden elde edildiği için, arıların yokluğu, bu çiçeğin ve morfinin sonu demek.


6. Doğal kozmetik sektörü zarar görür

Kozmetik sektörünü de unutmamak lazım. Bal, cilt ve dudak bakımı doğal ürünler pazarlayan birçok firma tarafından kullanılıyor.

Ayrıca yok olan meyve ve sebze türlerini işleyen sanayilerin ise sonu gelir.


7. İnsan sağlığı etkilenir

Sağlığımız için farklı vitamin ve besinler tüketmemiz gerekli. 2011’de yapılan bir araştırma, dünya genelinde arılar tarafından tozlaştırılan bitkilerin doymuş ve doymamış yağların büyük bir kısmını, kalsiyum, florür, demir, A, C ve E vitamini gibi mineralleri sağladığını ortaya koymuş.

Bu vitaminler olmasa bağışıklık sistemimiz çöker: Demir eksikliği, bitkinlik, zayıflık, zor kapanan yaralar, kanser, kalp hastalıkları nedeniyle yaşam kalitemiz dibe vurur, ömrümüz kısalır.


8. Dünya ekonomisi fena zarar görür

Arıların yok olması dünya ekonomisini kalbinden vurur. Kahve, pamuk, yiyecek üretimi biter. Mesela, dünyanın 3. büyük pamuk üreticisi olan ABD’de bu sektörün döngüsü yılda 21 milyar dolar. Pamuk olmasa, bu sektör ortadan kalkar.

Gelişmekte olan ülkelerden Etiyopya ve Kenya ağırlıklı olarak kahve ihracatı ile ayakta duruyor. Kahve ağaçları yok olursa, bu ülkelerde ekonomi çöker.

Bal arısı neden önemli? Arılar ölürse neden dünya da yaşam sona erir? | Bal arıları balı kendi için yaparlar

Bal arısı neden önemli? Arılar ölürse neden dünya da yaşam sona erir? | Bal arıları balı kendi için yaparlar


Arıların yokluğu nasıl telâfi edilir?

Bitkilerden birazını kurtarabilmenin bir yolu, insan eliyle tozlaşmayı sağlamak olabilir. Bu yöntem, arı nüfusunun azaldığı Çin’de kullanılmaya başlandı bile. İşçiler kova dolusu poleni ve boya fırçasını alıp meyve bahçelerine dalıyor, her çiçeği fırça yardımıyla tozlaşıyor.

Çocuklar bu iş için ağaç tepelerine bile çıkıyor. Ne yazık ki bu yöntemi dünyadaki bütün bitkilere uygulamak mümkün olmaz, çünkü bugün polenleri yayan arıların sayısı insan nüfusundan çok fazla.

Yani, arılar bizler ve ekosistem için müthiş önemli. Neden öldüklerini anlamamız ve buna bir çare bulmamız gerekiyor.

İnsan ırkının varlığını sürdürmesi arılara bağlı.

Belki de yapay zeka ile nanoteknoloji ve robot teknolojileri bunun bir çözümünü belki bulur.


Ayrıca Bakınız



Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

  • https://www.theodysseyonline.com/3-things-happen-bees-extinct
  • http://www.toptenz.net/10-things-happen-bees-died.php
  • https://quoteinvestigator.com/2013/08/27/einstein-bees/
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.