Bana köpeğini göster sana kim olduğunu söyleyeyim!
30 bin yıldır dostumuz olan köpeklerin özellikleri aslında sahibi olan kişinin özellikleri yansıttığını biliyor muydunuz? Nasıl mı yazımızı okumaya devam edin.
Bana köpeğini göster sana kim olduğunu söyleyeyim!
Yazdığımız başlığı yanlış yazmışsınız diyeceksiniz. Ama durum böyle değil 🙂
Köpeklerin sahiplerinin duygularını anladıklarını bilimsel araştırmalarla ispatlanmıştı. Şimdi ise Avusturya’da köpeklerin sahiplerinin kişiliklerini kendilerine örnek alıp, adeta sahibinin kişiliğine göre değiştiği tezi bilimsel bir araştırma ile görüldü.
Avusturya’nın başkenti Viyena’daki Viyena Üniversitesi’nden Dr Iris Schoberl, bir araştırma yaptı. Bu araştırmanın içine 100 kadar evcil köpeği sahibiyle beraber bir dizi senaryolardan geçirdi.
Araştırmada köpeklerin tepkilerini, nabızları ve tehlike durumlarındaki tepkileri ölçüldü. Özellikle stres anında yükselen kortizol hormonun testi yapıldı. Kortizol hormonu tükürük ile seviyesi belirlenebiliyor.
Köpek sahipleri ise insan kişiliklerinden 5 farklı özellik bakımından ayrılarak belirlendi. İnsanda karakteristik 5 ana farklılık Ruh biliminde “Büyük Beş” kişilik özelliği, deneysel araştırma ile keşfedilmiş beş göze çarpan etmen veya kişilik boyutlarıdır.
Bu beş özellik, açıklık, Sorumluluk, Dışa dönüklük, Uyumluluk ve Duygusal dengedir.(İngilizce’de Openness, Conscientiousness, Extraversion, Agreeableness, Neuroticism olarak bilinir ve kısaca OCEAN olarak geçmektedir.)
Ardından köpeklerinde karakter ölçümleri yapıldı.
Dr Iris Schoberl, gördüğü sonuçlarda köpeklerin ve sahiplerinin stresle mücadelede birbirlerini etkiledikleri görüldü. Yani sahibinin duygusal karmaşıklığını sezen köpek stresini azaltmak için ona yardımcı olmaya çalışıyor.
Diğer taraftan Köpeğini mutlu etmeye çalışan sahibi de aynı tepkileri gösteriyor. Bu alışkanlık köpeklerdeki bilinç altına oturmuş ve bunu yapmak artık onun için bir kural.
Kortizol hormon seviyelerinde de stres durumlarında artış görüldü. (Kortizol Nedir? : Böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde üretilen, vücudun strese gösterdiği tepkiyle ilişkili bir kortikosteroid hormondur. )
Köpekler ile İnsanların arasındaki bağ 30 bin yıl öncesinden başlıyor. Daha önce bu konu ile ilgili yazımız alttaki linkte mevcuttur.
İlgili Link: Köpekler mi daha akıllı kediler mi?
Köpekler ve insanlar bu kadar uzun süren beraberlikte artık birbirlerinin duygularını tahmin edebiliyorlar.
Üzüm Üzüme baka baka kararır!
Sahiplerinin duygularını, sinirli ve üzgün tavırlarını, kavgacı ve nefret duygularını, uysal ve sabırlı davranışlarını gözlemleyip, kendilerini buna göre modifiye edebiliyorlar.
Eğer Köpek sahibi, saygılı ve iyi niyetli bir kişilikse, köpekler de aynı onlar gibi olmaya çalışıyor. Kızgın ve sinir hastası kişilerin köpeklerinde de saldırganlık ve ısırma dürtüleri ona göre büyüyor.
Sonuç olarak, insanların duygu ve davranışlarına göre köpek kendini değiştiriyor. Atalarımızın dediği “Üzüm üzüme baka baka kararır” atasözü sadece insanlar için geçerli değil.