DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bebeklere ek gıda verirken nelere dikkat etmeliyiz?

Bebeklere ek gıda verirken nelere dikkat etmeliyiz?
A+
A-

Bebeklere ek gıda verirken nelere dikkat etmeliyiz?

Bebek Beslenmesinde 0-1 yaş Döneminde Emzirme ve Ek gıda verilirken dikkat edilmeli,izlenmelidir.0-1 yaş grubu bebeklerde yeterli ve dengeli beslenme önemlidir. Bebek ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmelidir. 6 aydan sonra emzirme sürdürülürken uygun bebeklerde ek besinlere başlanmalı ve emzirmeye 2 yaşına kadar devam edilmelidir.
Bebeğe ek besinlere başlarken dikkat edilmesi gereken kurallara uyulmalıdır.

Bebeğin ayına göre, sindirim sisteminin özelliklerine göre ek besinlere başlanmalıdır.Ek Beslenme Tablosu Ek besinler beş aşamada verilmelidir. Bebeğin yeterli ve dengeli beslenmesinin en iyi göstergesi büyümesinin izlenmesidir

Ek Besinlere Nasıl Başlamalı, Ek Besinlere Nereden Başlanmalı?

Bebek, 6. aya kadar sadece anne sütüyle beslenir. Sonrasında ek besinlere başlandığında ilk olarak yoğurtla başlanması gerektiğini söyleyen uzmanlar, sonrasında meyve suyuna başlanmalı. Emzirme 1 kez yapılıyorsa, 1 kez  de yoğurt verilir. Bebek 2-3 gün yoğurda alışınca, 1 tatlı kaşığı taze meyve suyu verilmeye başlanır, miktarı yavaş yavaş artırılır.

Yumurta katı pişirilir. İlk önce sarısının 1/8’i sütle ezilip verilir.Yumurta sarısının miktarı gittikçe artırılır (1/8, 1/4, 1/2, tam şeklinde artırılarak alıştırılır). Bunlara alışmış olan bebeğe, sebze çorbası verilmeye başlanır.

Mevsime göre patates, havuç, kabak, ıspanak uygun sebzelerdir. Sebze iyi ezilemezse süzgeçten geçirilebilir. Sade sebze çorbasına bebek alıştıktan sonra, sebzelerle birlikte 1 tatlı kaşığı bulgur veya pirinç eklenerek çorba pişirilir. Diğer bir çorba çeşidi olarak acısız tarhana verilir. Tarhana çorbası yerine pirinç yoğurt karışımı çorbalar da verilebilir. Meme emen bebeklere, 1 öğün meme verilir. İkinci öğünde bu çorbalardan birisi verilir. Sebze çorbası veriliyorsa yanına biraz yoğurt konur. Meyve suyunun yerine meyvenin ezmesi verilebilir. 7. ayda çorbaların içine kıyma konarak pişirilir. Aynı şekilde acısız ve çok tuzlu olmayan tanesiz çorbalar, kıymalı sebze yemekleri ezilerek bebeğe verilir.

Diğer besinlere alışmış olan bebeğe balık da verilmeye başlanır. İyi pişmiş kılçıksız balık eti, iyice ezilip önce 1 tatlı kaşığı olarak verilir. Sonra miktar biraz artırılır.

Bebeklere ek gıda verirken nelere dikkat etmeliyiz? | Çorbalar

Bebeklere ek gıda verirken nelere dikkat etmeliyiz? | Çorbalar

 

Ek gıda ile Beslenen Bebeklere Örnek Menü

Bebek için ek gıda vermeye başlamak için örnek Bir Menü hazırlayalım

  • Sabah 
    Yarım dilim ekmek içi
    1 adet katı pişmiş yumurta sarısı yarım bardak süte karıştırılarak verilir.
    Üzerine 2 çorba kaşığı taze meyve suyu içirilir.
  • Öğle
    Bir kepçe kıymalı veya mercimekli sebze çorbası 2 kaşık yoğurtla karıştırılıp verilir.
  • İkindi
    2 kaşık meyve ezmesi verilir.
  • Akşam
    Yoğurtlu veya sütlü çorbadan 1 kepçe verilir. Çorba sulu olursa içine biraz ekmek eklenir.
    Üzerine 2 çorba kaşığı taze meyve suyu içirilir.

Gece ve sabah saatlerinde bebek erken acıkma belirtisi gösterirse emzirilir. 7. ayda verilen yiyeceklerin miktarı artırılır. Kıvamları yavaş yavaş koyulaştırılır. Dişleri çıkmaya başladığı için ekmek parçası, yıkanmış soyulmuş meyve verilebilir.

Bu yaş grubunun beslenmesinde en önemli husus bebeğin yemek yeme alışkanlığı kazanmış olmasıdır. Bebek, ilk duygusal bağlarını kendisini besleyen kişilerle kurar. Bu bakımdan bebeğin yemek yeme alışkanlığı kazanmasında, büyüklerin
tutumlarının önemli yeri vardır.

Bebeklere ek gıda verirken nelere dikkat etmeliyiz? | 6.aydan sonra anne sütüne devam beraberinde ekgıdalar

Bebeklere ek gıda verirken nelere dikkat etmeliyiz? | 6.aydan sonra anne sütüne devam beraberinde ekgıdalar

 

Bebeğin ek gıdaya alışamama nedenleri nelerdir?

Bebek hasta değilse ve yemek yemede zorluk çıkartıyorsa bunun iki nedeni vardır:

  1. Bebeğin günlük yemek yeme ihtiyacı bilinemediğinden, gereğinden çok besin verilmektedir. İhtiyacı olmadığı halde zorlamak onu yiyeceklerden bıktırır.
  2. Bebek, zamanında değişik tat ve kıvamdaki besinlere alıştırılmalıdır. Anne sütü ile beslenen bebeğe, ek besin olarak tatlı şeyler verildiyse bebek sebzeleri yemek istemez. Önce şekersiz meyve suyu ve sade yoğurtla başlanır. Arkasından sebze çorbaları verilirse bebek değişik tatlara alışır. Bebeğe şiddetle yemek istemediği yiyecekleri vermeye çalışmak doğru değildir. Yemek yeme konusunda bebek ile büyükler arasında meydana gelen anlaşmazlıklar, annelerin belli saatlerde fazla miktarda yiyecek yedirme isteklerinden kaynaklanmaktadır. Anneler, bebeklerini başka bebeklerle kıyaslarlar. Her bebeğin vücut yapısı ve çalışması diğer bebeklerinkinden farklıdır. Bazı bebekler, daha çok besinle aynı işlevleri yerine getirebilirler.

Bebeğin yediklerinin yeterli olduğunu anlamak için en iyi rehber büyüme ve gelişmesinin izlenmesidir. Hasta olmayan, büyümesi iyi olan bebek, yeterli ve dengeli besleniyordur.

 

Kaynaklar ve Dış Bağlantılar

  • S.B. Temel Sağlık Hizmetleri Genel Md., S.B. Sağlık Projesi Genel Md., H.Ü. Beslenme ve Diyetetik Bölümü,
  • Köksal, G., Gökmen, H., Çocuk Hastalıklarında Beslenme Tedavisi, Hatipoğlu Yayınları, Ankara, 2000.
  • S.B. AÇS/AP Genel Md., UNICEF, Emzirme Danışmanlığı Eğitici El Kitabı.
  • S. B. AÇS/AP Genel Md., UNICEF, Doğru Emzirme Uygulamaları Kitabı.
  • Baysal, A., Arslan, P., Doğumdan Yetişkinliğe Çocuk Yemekleri.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.