DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Hangi besinleri ne zaman tüketmeliyiz?

Hangi besinleri ne zaman tüketmeliyiz?

Aldığımız gıdaları tüketirken ihtiyaca göre belirleyip, öğle yada akşam yemeklerinde yada öncesi ve sonrasında işlem yaparız. Belki canımız o anda çekti, belki de yemek hazırlarken olmazsa olmazlardan biridir. Bilim insanları yeni yaptığı araştırmada besinleri tüketme zamanı, sağlıklı beslenme ve doğru beslenme adına doğru bilgiler veriyor. Hangi besinleri ne zaman tüketmeliyiz? Süt ne zaman içilir? Yoğurt ne zaman yenmeli? Kahve ne zaman içilmeli? Kabuklu yemişler akşam yenir mi? Şeker yemeli mi? Muz ne zaman yenmeli? sorularının cevabıda yazımızda.


Hangi besinleri ne zaman tüketmeliyiz?

Vardiyalı işçiler üzerinde yapılan araştırmalar bu yönde ilk ipuçlarını veriyor. Hollandalı bilim insanlarının vardiyalı işçilerle ilgili araştırmaları, düzenli çalışma saatleri olan kişilerle kıyaslandığında vardiyalı işçilerin zaman içinde çok daha fazla kilo aldığını ortaya koydu.

Araştırmacılar bu farkın, gündüz/gece glikoz metabolizması arasındaki farktan kaynaklanabileceğine dikkat çekiyorlar. Memeliler glikozu gündüzleri, yani genellikle yemek yediğimiz dönemde çok daha verimli bir şekilde metabolize ederken, gece saatlerinde yemek yiyenler glikozu bu kadar iyi metabolize edemediklerinden genellikle yağ olarak depolanır.

Ne var ki yemek yeme saatleri ve kilo alma arasındaki bağlantının tam açıklaması çok daha derinlere iniyor. İnsanlar olarak modern hayata göre evrimleşmemiş olabiliriz. Çoğu memeli düzenli olarak yemek bulamaz. Örneğin et yiyen hayvanların iki öğünü arasına günler girebilir.

Dünyanın genelinde insanların günde üç öğün (artı atıştırmalıklar) şeklindeki yeme alışkanlığı bu düzene uymaz. Dahası, doğal gün ışığı dışındaki yapay aydınlatma artık çok daha geç vakitlere kadar uyanık kalmamıza (ve yemek yememize) sebep olduğundan glikoz metabolizması sorun yaratır.

Modern insanın iki öğün arasını uzatması çok zor olabilir. En çok önerilen yöntem gece öğünlerini sınırlamaktır. Bunun yanı sıra, hangi yiyecekleri hangi saatlerde yemenin daha iyi olduğunu bilmek de beslenme düzeni için daha iyi yönetilebilmesine yardımcı olabilir. Önemli olan yeme düzeni bilinci.


Hangi gıdaları ne zaman tüketmeliyiz?

Kilo verme veya sağlıklı beslenme için mi çalışıyorsunuz? Bilimsel araştırmalara göre vücudumuzun yiyeceklere verdiği tepki, bunları ne zaman tükettiğimize bağlı olarak değişiyor. O zaman neyi ne zaman yiyelim?

Günlük en çok tüketilen bazı gıdaların hangi saatlerde tüketilmesi gerekir kısa kısa bakalım.


1. Muz

Her ne kadar muz güne başlamak için iyi bir alternatif gibi görünse de aç karnına tüketildiğinde enerji seviyesini düşürebilir. Yüksek şeker içeriği nedeniyle başlangıçta enerji verse de birkaç saat içerisinde yeniden yorgun ve aç hissetmek olası. Kahvaltıda muz yemekten vazgeçmek istemiyorsanız, özellikle sağlıklı yağ içeren fıstık ezmesi ile karıştırıp tüketebilirsiniz.


2. Kahve

Çoğu insan uyanır uyanmaz kahve içmenin çok yararlı olduğunu düşünse de aslında bunun pek bir faydası olmayabiliyor. Gözlemsel araştırmalar yemekten önce içilen kahvenin kafein toleransını geliştirdiğini gösteriyor.

Uyandıktan sonraki ilk saatte vücut kortizol üretir. Bu sürece müdahale edilmemesi ve doğal biyolojik ritmin bozulmaması çok önemli. Bu nedenle kahve keyfi ni biraz ertelemekte fayda var. Ayrıca günlük önerilen kafein alımını aşmamak ve uykusuzluğa yol açmamak için akşam saatlerinde kahve önerilmiyor.


3. Pirinç

Pirincin içerisinde sindirilmesi uzun süren birçok kompleks karbonhidrat bulunur. Bu durum uzun süre enerjik olmamızı sağlasa da, pirincin yüksek kalorili, gece yendiğinde muhtemelen kilo alımına sebep olabilecek bir yiyecek olması anlamına geliyor. Öğle yemeği pirinç için en uygun öğündür. Bu saatlerde metabolizma hızlı çalıştığından sindirimi de kolay olur.


4. Şeker

Sağlıklı beslenme düzeninde yapılacak en büyük hata, tatlıları atıştırmalık olarak yemek. Çünkü kan şekeri seviyesi yükselerek ani şeker çıkışlarına ve inişlerine yol açar. Bu da yorgunluk ve sinirlilik yaratır.

Ana öğünlerden hemen sonra tatlı yemek, kan şekeri seviyelerinde bu denli şiddetli iniş ve çıkışlar yaratmaz.


5. Süt

Sütün sindirimi zor olduğundan sabahları içilmesi ve başka besinlerle karıştırılması mide yanmasına ya da mide ağrılarına sebep olabilir. Ilık süt içmenin en iyi zamanı gece saatleridir. İnsanları sakinleşleştirdiği gibi iyi bir gece uykusuna yol açar.


6. Et

Et çok iyi bir protein ve B vitaminleri kaynağı olsa da sindirim sistemi için ağır bir yük. Et yiyecekseniz yağsız et tercih etmeniz ve yatmadan en az 3 saat önce tü- ketmeniz önerilir. Gün içerisinde de yeterince protein almak için et tüketebilirsiniz, ancak sabahları et tüketirken dikkat edin; böyle ağır bir ilk öğünün sindirilmesi zor olabilir.


7. Kabuklu yemişler

Kabuklu yemişler çok sağlıklı yağ ve kalori kaynağı; ne var ki bunları akşam atıştırmalığı olarak tüketmek tavsiye edilmez. Her ne kadar az bir miktar tüketmek sorunlara sebep olmasa da çok fazla tüketmeniz durumunda sindirim sistemi zorlanabilir. Bu da uykuya dalmayı zorlaştırır.

Kabuklu yemişler kahvaltılık ya da öğünler arasında sağlıklı atıştırmalıklar olarak tercih edilebilir. Kalp ve damar sağlığını korur, kolesterol seviyelerini dü- şürür, cilt ile saça tazelik katar.


8. Çok yağlı peynirler

Çok yağlı peynirlerin sindirimi zor olduğundan yatma vaktinize yakın bir zamanda tost yapıp yemeniz tavsiye edilmez. Kahvaltıda peynir tüketmek ise kas gelişimini ve kemik sağlığını geliştirir, kalsiyum ihtiyacınızı karşılar.


9. Turunçgiller

Taze sıkılmış portakal suyunu kahvaltı olarak tercih etmek çok sağlıklı bir alışkanlık gibi görünse de aslında ana yemekle ya da yemekten hemen sonra tüketilen turunçgiller mide yanması, midede ağırlık ya da besin maddelerinin emiliminde yavaşlama gibi rahatsız edici sindirim sorunlarına yol açabilir.

Turunçgilleri yemeğinizi yedikten sonra biraz bekleyerek tüketmeniz öneriliyor. Gece geç saatlerde yemek ise refl ü yaratır.


10. Fasulye

Fasulye yüksek lif içerdiğinden geceleri tüketilmesi şişliğe yol açarak bazı insanlarda uyku kalitesini düşürebilir. Fasulye öğle ya da erken vakitli akşam yemekleri için harika bir seçenektir. Bu saatlerde tüketildiğinde bütün faydalı maddeler sindirilir ama şişlik hissi çok daha az olur.


11. Elma

Elmanın içerisinde yüksek oranda lif ve sindirim ile bağırsak işlevlerini geliştiren doğal asitler bulunur. Ama akşam vakti elma tükettiğinizde bu asit midede birikip gaz oluşumu ya da bağırsak hareketlerinde sorunlar yaratabilir. Bunun sebebi sindirimin geceleri yavaşlaması ve herhangi bir yiyeceğin sindirilmesinin çok daha uzun sürmesidir.

Elma tüketmenin en faydalı olduğu zaman sabah saatleridir.. Böylece uzun bir uykunun ardından bağırsakları harekete geçirir.

İlginizi çekebilirElma çekirdekleri zehirli mi? Elma kabuğundaki tarım ilacı zararlı mı?


12. Yoğurt

Aç karnına ya da herhangi bir öğünden önce yoğurt yememeniz önerilir. Yoğurdun içerisinde midenin asiditesini azaltabilen laktik asit bulunduğundan, yemek öncesi yoğurt yediğinizde yemeğinizi yerken sindirim sisteminde yavaşlama olur.

Laktik asidin sindiriminiz için faydalarından yararlanabilmek istiyorsanız yemekten bir iki saat kadar sonra yoğurt tüketebilirsiniz. Yatmadan önce de küçük bir porsiyon yoğurt tüketmek de vücudunuzu proteinle dolduracağı ve kas gelişimine yardımcı olacağı için faydalı bir seçenek olabilir.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.