DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bilgisayarın tarihçesi nedir? Bilgisayarı kim buldu? ilk bilgisayarlar

Bilgisayarın tarihçesi nedir? Bilgisayarı kim buldu? ilk bilgisayarlar

İlk bilgisayarlar nasıldı? Öylesine koca cihazlar nasıl taşınabilir bir hale geldi? İşte size bilgisayarın akıl almaz yolculuğu.Bilgisayarın tarihçesi nedir? Bilgisayarı kim buldu? ilk bilgisayarlar nelerdi?sorularının cevabı için okumaya devam edin.


Bilgisayarın tarihçesi nedir? 

Dünya hayatının asla vazgeçilmezi hatta olmazsa olmazı Bilgisayarların çoğumuz tarihçesini merak etmektedir. İlk bilgisayarı kim buldu? Bilgisayar nasıl bulundu? Bilgisayar nasıl icat edildi? bu soruların cevabını vermeden önce tarih boyunca bilgisayarlar her dönemde kullanılmış. Sadece yıllar ile modifiye olmuş ve şimdilerde gördüğümüz hale gelmiş.

Sizlere bilgisayarların geçmiş tarihlerdeki ilkel formundan tutup, hangi medeniyetlerin ilk bilgisayarlar konusunda neler yaptığını, bir zaman makinesi girmiş gibi anlatmaya çalışacağız.

Bilgisayar kelime anlamıyla bilgiyi sayması hesaplaması, saklaması, sonuçlandırması gibi bir çok ifadeyi birleştiren insan beynini anımsatan cihazlardır. Bilgisayarlar tabiki  şimdiki kullandığımız gibi icat edilmedi. Çok uzun zamanlar önce bu serüven başladı. Başlatan icatlar ve günümüze kadar oluşula gelmiş bilgisayarları anlatacağız. Bilgisayar Tarihçesi olarak hazırladığımız bu sıralama ,bilgisayarın oluşma mantığı hakkında yeterli bilgi edinmenize yardımcı olacaktır.

Konu bilgisayarların tarihçesi olduğundan, sizlere ilk Bilgisayarları işleyişlerine göre sınıflandırarak nasıl ihtiyaca göre modifiye olduğunu anlatacağız. Bilgisayar Tarihçesini anlatırken 4 sınıflandırma yaparak ayrı ayrı devirlerde açıklayarak konumuza başlayabiliriz.

  1. Bilgi sayılıp hesaplanabilir,
  2. Bilgi sayılıp hesaplanabilir, işletilebilir,
  3. Bilgi sayılıp hesaplanabilir, işlenebilir,saklanabilir,
  4. Bilgi sayılıp hesaplanabilir, işlenebilir, saklanabilir, çoğaltılabilir.

1. Bilgi Sayılıp, Hesaplanabilir Olmalı devri

Bunun için Tarih öncesine kadar gitmeliyiz. Milattan Önce 30 binli yıllara dayanan, Avrupa da yaşamış Paleolitik halklara ait bulunan Kemik, fildişi, taş gibi maddelerde çentik izlerine rastlandı.

Milattan Önce 3 bin 500 tarihine dayanan yazının ilk bulunma kanıtları rastlanmıştır. Milattan Önce 3400’lerde ise Mısırlılar fazla sayılara ulaşmak, sayım yaparken, 10 sayısı için bir sembol geliştirmişlerdir.

Şimdi ilk bilgisayarların ilkel formlarına bir göz atalım.

  • Hieroglyphic. M.Ö. 3000 yıllarda Hieroglyphic rakamları ilk mısırlılar kullanmaya başlamıştır.
  • Abaküs. M.Ö 2600 yıllarında Çin tarafından abaküs tüm dünyaya yayıldı. 10’lu taban sayma sistemini buldular.
  • Öklit (Euklid-oklid). M.Ö. 300 yıllarında Matematikçi Öklid bütün bilim adamlarına yön verecek Öklit Kanunlarını 13 kitap ile bilime sundu.
  • Salamis Tablet. M.Ö. 300 yıllarında geliştirilen Romalı el ve taş abaküsleri.
  • Maya Uygarlığı Sayma Sistemi. M. Ö. 260 tarihinde Mayalar  20’li taban sayı sistemi geliştirdiler.
  • Antikythera mekanizması. M. Ö. 150-100 yıllarında yapılan ilk mekanik alettir. Bir deniz altı keşfinde ortaya çıkan Antikythera mekanizması, bozulan ünitesinden dolayı günümüzde bile halen gizemini korumaktadır.
Bilgisayarın tarihçesi nedir? Bilgisayarı kim buldu? ilk bilgisayarlar| Hala sırrı çözülemeyen antik ilk bilgisayar Antikythera Mekanizması

Bilgisayarın tarihçesi nedir? Bilgisayarı kim buldu? ilk bilgisayarlar| Hala sırrı çözülemeyen antik ilk bilgisayar Antikythera Mekanizması


2. Bilgi sayılıp hesaplanabilir, işletilebilir devri

2.grupda göreceğiniz bilgisayar öncü alet yada makinelerin hayata geçtiği önemli buluşlar içeren, bilgi sayıp hesaplayarak, işletilebilen yönetilebilen makinelerin olduğu gruptur.

  • El Cezeri | Filli Saat. Milattan sonra 1200 yıllarında Robotik, Dinamik Hareket Üstadı Müslüman Bilim adamı El Cezeri, Filin üstünde zamanımızın deyimiyle Online Mekanik Saat yapmıştır. Güney Anadolu Türkiye coğrafyasında büyümüş, müslüman bilim adamı El Cezeri’nin yaptıklarını yeni tanıyan Avrupa Bilim adamları şok üstüne şok olmuştur.

İlgili Link 1:El Cezeri Kimdir? Filli saat nedir?

  • Cog tekerlekli ilk Hesap Makinesi Tasarımı. Milattan sonra 1492 yılında Leonardo da Vinci, 13 haneli cog tekerlekli hesap makinesi çizimini yapar. 1990 yılında makinenin görünüşte benzerini fonksiyonsuz aynısını yaparlar.
  • Napiers Bones – Napier’in Kemikleri. 1617 tarihinde John Napier cihaz çıkarılarak numaraları ekleme ve bölünmesi ile çarpılması yeteneği izin boynuz, kemik veya fildişinden yapılan adında bir sistem “Napier’s Bones” tanıttı.
  • ilk hesap makinesi. 1623’de Bilinen ilk mekanik hesaplama makinesi Almanya’nın dehası  Wilhelm Schickard tarafından icat edilir. Makine Napier’s Bones fikrine dayanmaktadır.
  • Pascaline. 1642’de Fransız Blaise Pascal adında mucit, Pascaline adını verdiği bir mekanik makine matematiksel 4 işlemi yaparak tarihe geçti.
  • Reckoner. 1671’de Gottfried LeibnizKademeli Reckoner adında, çarpma, bölme ve karekök değerlendirebilecek bir cihaz tanıttı. 1679 ‘da, Gottfried Leibniz tarafından  gösteren ikili aritmetik, her sayı 0 ve sadece 1 tarafından temsil edilebilirliğini gösteren bir keşif.
  • Yarı Otomatik Tekstil Dokuma Aletleri Delikli Kartlar. 1725’de icat edilen ilk form haliyle delikli kartlar, tekstil tezgahlarında kullanılmak üzere başladı.
  • Tam Otomatik Tekstil Dokuma Aletleri. 1804 ‘de Fransız Joseph Marie Jacquard, delikli kartları kullanarak otomatik halı dokuma makinesi icat etti.
  • Fark Makinesi – Difference Engine. 1822 yılında Charles Babbage hesaplama konusunda, Difference Engine yani analitik hesaplayıcı fark makinesini icat etti. 1837 yılında yeni  Charles Babbage Analitik Motor olarak 2. fark makinesini icat etti.

İlgili Link 2: “Bilgisayarın Babası” Charles Babbage Kimdir? Hayatı ve Biyografisi

Bilgisayarın tarihçesi nedir? Bilgisayarı kim buldu? ilk bilgisayarlar| 19. yüzyılın modern bilgisayarların atası diyebileceğimiz Fark Makinesi - Difference Engine

Bilgisayarın tarihçesi nedir? Bilgisayarı kim buldu? ilk bilgisayarlar| 19. yüzyılın modern bilgisayarların atası diyebileceğimiz Fark Makinesi – Difference Engine


3. Bilgi sayılıp hesaplanabilir, işletilebilir, saklanabilir devri

ilk Bilgisayarlar nedir? diye aradığımızda tüm bilgi kaynakları genelde bu adımdan başlar. Fakat yukarıdaki üretilen makineler ve bilim adamlarının yaptıkları geliştirilerek, bilgisayarlar üretilmiştir. Bu aradaki ince fark, bilim insanlarına saygı açısından çok önemlidir.

  • Semen Korsakov | Depolanabilir Delikli Kart. 1832 yılında Rus Bilim adamı Semen KorsakovDelikli Kartları kullanarak ürettiği Homeoscope aletleriyle bilgi saklamayı başardı.
  • Herman Hollerith’in Kartları. 1890 tarihinde  Herman Hollerith ilk defa delikli kartları üzerine kaydetmek ve bilgi depolamak için bilgi için yeni yöntem geliştirilmiştir. Bu delikli kartlar ilk defa ABD nüfus sayım için kullanıldı. Bu kartların adı değişecekti. Bu kartların oluşturacağı bilgisayarların adı ise, herkezin tanıdığı IBM .
  • Enigma. Enigma makinesi, ticari olarak 1920 li yılların başında kullanılmaya başlandı. Aslında hesaplayıcı bir makine olarak üretilen, birçok ülkede Ordu ve Devlet kurumları için özel modelleri ile bilgi çıktılarını şifreleyen türleri üretildi. Bunların en ünlüleri ikinci dünya savaşı öncesinde ve savaş sırasında Nazi Almanyası’nda özellikle Deniz Kuvvetlerinde kullanılan modellerdi. Nazi Alman ordu modeli olan Wehrmacht Enigma, onun kötü şöhret kazanmasını sağlayan bir türüydü.
  • Z1 Bilgisayar. 1936 tarihinde Almanya’nın mucidi Konrad Zuse  Z1′ i oluşturur. Z1 , ilk ikili dijital bilgisayarlardan biridir.
  • Turing Makinesi. 1936 tarihinde ingiliz dahi Alan Turing, geliştirdiği Turing Makinelerini tasarlamıştır. Günümüz bilgisayarlarının çalışma mantığını bir kural haline getiren Alan Turing kendine has tasarımıyla 2 kod kırma ve yapma yeteneğine sahip hesaplayıcılar tasarlamıştır. Bunlar Bombe ve Delilah’tır.
  • Atanasoft | Berry Computer. 1937 tarihinde Iowa State Colleges profösür John Vincent Atanasoff ve  öğrencisi Clifford Berry ile beraber ikili tabanlı sistemli ABC (Atanasoft-Berry Computer) ile ilk elektronik dijital bilgisayar üretildi. 1973 yılında patent davası açıldı. Bu dava sonucu John Vincent Atanasoff, 19 Ekim 1973 tarihinde ilk elektronik dijital bilgisayarın mucidi olarak patentini aldı.
  • Z3 Bilgisayar. 1941 tarihinde Alman Konrad Zuse’nin serisinin en ideal modeli Z3 Bilgisayar modelli, tam program operasyonel hesaplama makinesi oluşturuldu. Z3 Bilgisayar, Berlin’de 12 mayıs 1941 yılında resmi olarak tanıtıldı.
  • Colossus. 1943 tarihinde, Alan Turing yardımıyla, İngiliz Tommy Flowers tarafından geliştirilen Collosus, 2. dünya savaşının kaderini değiştirdi.
  • ENIAC. 1943 tarihinde ENIAC (Elektronik Sayısal Birleştirici ve Bilgisayar), ilk genel amaçlı elektronik dijital hesap makinesi olarak inşa edildi. Çoğunluk tarafından bu bilgisayar ilk elektronik bilgisayar olarak kabul edilir. Nedeni ise Colossus’un savaş sonunda tamamen saklanması ve bilgilerinin saklanması üzerinedir.
  • Mark I. 1944 tarihinde Harvard Mark I bilgisayar resmen 7 Ağustos 1944 tarihinde Harvard Üniversitesi sunulmuştur. Röle tabanlı Harvard-IBM MARK  büyük bir programlanabilir kontrollü hesaplama makinesi ABD Deniz Kuvvetleri için hayati hesaplamalar yapmıştır. Grace Hopper onun programcısıdır.
  • EDVAC. 1945 tarihinde Von Neumann tarafından ilk defa bilgisayar yapı Mimarisi açıklandı.EDVAC  Bu mimariye göre ve depolanan programları ile genel amaçlı elektronik dijital bilgisayardır.
  • EDSAC. 6 Mayıs 1949  tarihinde EDSAC , ilk hesaplamasını gerçekleştirir.
  • SSEM. 1949 tarihinde  Küçük ölçekli elektronik makine (SSEM) Manchester Üniversitesi tarafından üretildi.
  • CSIRAC. 1949  tarihinde Avustralyalı bilgisayar CSIRAC üretildi.
  • UNIVAC 1101 1101 ERA. 1950  tarihinde Amerika Birleşik Devletleri Hükümeti ,UNIVAC 1101 veya 1101 ERA alır. Bu bilgisayar belleğinde  bir program depolamak ve çalıştırabilen  ilk bilgisayar olarak kabul edilir.
  • Hideo Yamachito. 1950  tarihinde ilk elektronik bilgisayar Hideo Yamachito tarafından Japonya’da oluşturulur.
  • LEO. 1951 tarihinde  ilk iş bilgisayarı, Lyons Elektronik Ofis (LEO) T. Raymond Thompson, John Simmons ve Lyons Co kendi ekibi tarafından tamamlandı.
  • İlk Ferranti Mark I. 1951 tarihinde İlk ticari bilgisayar, “İlk Ferranti Mark I” Manchester Üniversitesinde kullanıldı.
  • MİT Whirlwind. 1955  tarihinde MİT Whirlwind makinesi 8 Mart 1955, manyetik çekirdek ,RAM e sahip ve gerçek zamanlı grafik kartı  ile ilk dijital bilgisayar olan devrimci bir bilgisayardır.
  • NEAC 1101. 1958  tarihinde NEC ilk bilgisayarını  NEAC 1101 oluşturuldu.
  • PDP-11960. Dijital firması PDP-1 ilk mini bilgisayarını 1965 tarihinde geliştirdi. Daha sonra Digital firması (Digital Equipment Company) ilk başarılı minicomputer PDP-8 tanıtıldı. Bilgisayar 18.000 $ için satıldı ve 50.000’den fazla adet satıldı.
  • CDC 7600. 1969  tarihinde Kontrol Data Corporation tarafından yönetilen Seymour Cray, ilk süper bilgisayar CDC 7600’u tanıttı.
Bilgisayarın tarihçesi nedir? Bilgisayarı kim buldu? ilk bilgisayarlar| bir çok kişi ilk elektronik bilgisayarın atasının Eniac olduğunu düşünüyor

Bilgisayarın tarihçesi nedir? Bilgisayarı kim buldu? ilk bilgisayarlar| Bir çok kişi ilk elektronik bilgisayarın atasının Eniac olduğunu düşünüyor


4. Bilgi sayılıp hesaplanabilir, işletilebilir, saklanabilir, çoğaltılabilir devri

1967 IBM tarafından disket oluşturulduktan sonra artık üretilen bilgisayarlar için yeni bir yol başladı. (1974 İlk Toshiba disket sürücü tanıtıldı. 1976 İlk 5.25 inç disketi icat edildi.)

1969 yılında Gary Starkweather, Xerox marka lazer yazıcı bilgilerin çıktılarında alınabileceği bulundu.

1972 yılında Kompakt disk ABD’de icat edilmiştir. Fakat 1990 lı yıllardan itibaren kullanılmaya başlanmıştır.

1991 Creative Labs firması kendi markasıyla multimedya devrimi yaparak, CD-ROM sürücüsü, SoundBlaster Pro ses kartı, MIDI kitler ve yazılım uygulamalarının çeşitliliğini IBM uyumlu kullanıcılar için uyumluluk açıklamasını yaptılar.

1990’lü yıllardan sonra artık bilgisayar üreten birden çok firma çıkmaya başladı. İşlemcilerin küçülmeleri ile diz üstü bilgisayarlarda 2000’li yıllardan sonra daha da ilgi arttı. Çok üretildiğinden dolayı artık maliyette düştüğü için fiyatları giderek düştü ve hemen hemen her eve bilgisayar girmeyi başardı.

Bilgisayar her devirde modifiye olduğunu söylemiştik. Şimdilerde kullandığınız masaüstü ve dizüstü bilgisayarların önümüzdeki yıllar da neler olacağı hakkında bir fikriniz varsa yorumlarınızı bekliyoruz.



Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.