Biri beni izliyor hissi neden oluşur? Psikolojik bir sorun mu?
Yolda yürürken aniden arkanıza dönerek takip edildiğinizi mi hissediyorsunuz? Kalabalık bir yerde gözlerin sizi izlediğini mi düşünüyorsunuz? Birinin sizi gözetlediğini mi düşünüyorsunuz? Bu his normal duyulardan farklı bir istem dışı olarak gelmekte ve kesinlikle Nöroloji Uzmanı tarafından incelenmesi gereken bir sorundur. Peki bu hatanın oluşması için beyinde neler oluyor? Biri beni izliyor hissi neden oluşur? Psikolojik bir sorun mu? Bu his hangi Psikolojik hastalıkların habercisidir? Takip edilme hissi tedavisi nasıl yapılır? Bu sorulara uzmanlardan aldığımız bilgiler eşliğinde açıklamaya çalışacağız.
Biri beni izliyor hissi neden oluşur? Psikolojik bir sorun mu?
Görme duyusu, göz organının varlıkların şeklini ve rengini ayırmaya sağlayan doğal bir işleyiştir. Aslında etraftaki nesnelerden yansıyan ışıklar gözün dış kısmındaki kornea ile iç kısımdaki lensten geçerek bir kırılım sağlar. meydana gelen görüntü tam tersinedir. Bu görüntü optik sinirler ile beynin görme merkezine iletilir. Görüntü düzleştirilir ve nesneyi görürsünüz. Tüm ışıkları kapattığınızda karanlık bir ortamda görememenin nedeni de budur. Çünkü herhangi bir nesneden yansıma gelmez.
Dikkat ettiyseniz görme işlevinin sonlandırıldığı yer beyindir. Eğer nesnelerden gelen ışınları direk algılanırsa görüntü oluşur mu? Sonradan körlük hastalığına sahip kişilerde bunla ilgili çalışmalar yapılıyor ama doğuştan kör olan kişilerin nesne tanımı beyin hafızasında hiç olmadığı için hiç bir şeye benzetemez.
Beyin hala sırrı çözülemeyen, çok karmaşık merkezi bir organdır. Bazen işleyiş olarak, genetiksel, insanın yaşadığı ortam, edindiği kötü tecrübeler ve psikolojik travmalar bozukluklara neden olabilir.
Asıl konumuz olan Biri beni mi izliyor? yada takip mi ediliyorum? gibi nöroloji sorunları beyindeki işlevsel sornların bir işaretidir. Bazen bir park yürüyüşünde bile arkanıza dönme hissini oluşturup, bir karartı hissetmek yada durakta beklerken geçen otobüsteki insanların sizi izliyor hissi, duyularımızdan gözün nasıl bizi ters köşeye yatırdığını anlatacağız.
Az önce size görme olayını anlattık ama daha da ilgincini anlatınca biraz şaşıracaksınız. Gözden gelen bilgi aslında Beynin 10 farklı bölgesine gelir. Serebral korteks yani beynin gri maddesi olarak isimlendirilen, beyinde bulunan bir örtüdür. Beynin neredeyse üçte ikisi bunla kaplıdır. Hem sağ hemde sol yarım kürede olmak üzere 2 bölümdür. İnsan beyninin en gelişmiş kısmı da burasıdır. Çünkü insanı diğer canlılardan ayıran, düşünme, görme, algı ve konuştuğumuz dil gibi işlevler buradan yapılmaktadır. Serebral korteks’in içinde görme işlevini yapan bölüme Görsel Korteks denir. Hafıza ve tanılama, şekil, kalınlık, renk gibi göz retinasından gelen her türlü ayrıntı burada işlenir.
Görsel korteks ne gelirse beyne iletir. Bunun yanında görsel korteks verileri diğer korteksler ile yazılımdaki gibi dizi mantığı yapar. Yani elma görüntüsü gelir diğer duyusal alanlar ile ilişkilendirilip tat duyusuda eklenir. İnsanlarda eğer yaşadıkları kaza sonrası yada benzeri bir problemde görsel korteksi hasar görürse, görme duyusu da etkilenmeye başlar. Yani bir görüntü gelir ve beyne düzgün bir şekilde işlenemez.
Görme Korteksi tamamen yitirildiğinde bilinçli görme artık sonlanır. İşte bu duruma Sinir hastalıkları uzmanları “Kortikal Körlük” diyor. Görsel korteksini kaybeden beyin, gözden gelecek şekilleri görüntüleyemez ama, diğer beynin bölgeleri tarafından işlenebilir. Bir başka yazımızda anlattığımız “Kör Görüşü” olmanın nedeni de budur.
- İlgili Link: Dünyada bir kaç kişide görülen özellik: Kör Görüşü!
Kör Görüşü olan kişiler belki gazete yada kitap okuyamaz ama, yürürken önündeki gazete yada kitabı hissedip, onları yerden kaldırabilir.Bazen karşıdaki insanların gülümsediğini yada kızdığını bile hissedebiliyor.
Görsel Korteks hasarları bizi yanıltıyor olabilir!
Görsel Korteks hasarlarında beyne gelen şekiller yada nesnel özellikler yanıltıcı olabilir. Kişileri görmek, kitap okumak, TV izlemek için gerekli bir bölgeydi. Cenevre Üniversite Nörologlarından Alan J Pegna ve ekibi Görsel Korteksini kaybeden bir hastayı incelemeye aldılar.
Hastaya direk bakan birde yan bakan fotoğraflar tutuldu. Bu arada beyin FMRI (fonksiyonel manyetik rezonanslı tarama) cihazı ile takip ediliyor. Yan bakan fotoğraflarda tepki yokken, kendisine bakan fotoğraf için tepki verdi. Ölçümlerde ise beynin bir başka bölgesi olan, beynin amigdal bölgesi çalışıyordu. Kendine bakan bir fotoğraf olduğunu algıladı. Hatta kendisine canlı bakan birini anladığında bu bölge çalışıyordu. Demek ki göz bilinçli olmasa da bazı şeyleri hisle görebiliyordu.
İşte biri sizi izliyor algısı aslında beynin bir nevi temel bir işlev olarak sanki etrafı izleyip, bir radar gibi çalışıyordu. Aslında bu bir korunma biçimiydi. Görme yetisini kaybedip, algı görmesi yapıp, yaşanabilecek tehlikelere ön bir koruma denilebilir.
Örnekte verilen hastanın Görsel Korteksi hasar görmüştü. Görsel Korteks’te oluşacak zararlara göre gerçek görme endekslenebilir.
Eğer normal bir kişide de bu gibi alıntılar varsa Nörologların sizi kontrol etmesine izin vermelisiniz.
Takip edilme hissi Psikolojik Hastalığa çevrilir mi?
Görsel Korteks rahatsızlığı olmayan kişiler, Nörolog kontrolü ile sağlama yaptıktan sonra, kendisinin birileri tarafından izlenme yada gözlemlenmesi hissi kesinlikle psikolojik bir rahatsızlık olarak görülüyor. Uzmanlar Bipolar Bozukluk sınıfına girebileceği, psikolojik destekle düzeltilebileceğini söylüyor.
Devamlı takip ediliyorum hissi zamanla toplumdan soyutlaşma ve sosyalleşme sorunlarını beraberinde getirir. Çünkü “sen nereye bakıyorsun? Ne bakıyorsun?” gibi aslında var olmayan suçlamalarla delirmiş olabileceğiniz bile düşünülebilir. Bu tip psikolojik rahatsızlıklar genelde sonradan edinim değil de aileden geldiği genetik bir tarafı olduğu düşünülmektedir. Çok çalışkan, neşeli, sosyal bir kişilikten bir anda çekilmez, suçlayıcı, içine kapanık bir hale dönüşebilir. Uzmanlar bu dönemin ne kadar süreceği ile ilgili süreyi kestirememektedir.
Takip edilme ve gözetlenme hissine bir benzer rahatsızlık çok az da olsa Anatidaefobi hastalığıdır. Latince köklerden oluşan bu hastalık anatidae (ördek) ve phobia (korku) kelimelerinden türetilmiştir. Hastalık küçük yaşta, suya düşüp, ördekler tarafından gagalanmış çocuklarda görülmektedir. Diğer insanlara göre mümkün olamayan bu tip rahatsızlıklarda, hasta devamlı travma halindedir. Kendisinin devamlı bir ördek tarafından izlendiğini ve takip edildiğini zannetmektedir.
Bu tip rahatsızlıklar sosyal ve aile yaşantılarını zor duruma sokar. Beyin bazen böyle hatalar verebilir, bu yüzden eğer takip edilme yada biri beni gözetliyor diyorsanız önce bir hastanenin nöroloji servisine gidin ve tüm gerçekliği ile sorulan sorulara cevap verin. Bu tip sorunlar psikoterapilerle normal bir yaşam statüsüne gerileyebilir. Çözüm için başka herhangi bir yola başvurmanıza hiç gerek yok.
Ayrıca bakınız
- Kişisel alan nedir? İnsanlar arası fiziksel mesafe ne kadar olmalı?
Bende de devamlı biri beni izliyor havası vardı. Bu yazı iyi oldu denk gelmem. Teşekkürler
Ya gerçekten biri bizi izliryosa o zman napıcaz