Biyokömür (biocahar) nedir?
Küresel Isınma nedenlerinden biri fosil yakıtların kullanılmasıdır. Bunlardan en çok tartışılanı hem çevresel hemde insan kaybına neden olan kömür. Şimdilerde kömürün yeni versiyonu gündemde. Yerin altından çıkmamasına rağmen, kömüre benzeyen biyokömür giderek önemli bir yere gelecek. Biyokömür (biocahar) iyi bir biyoyakıt olup, işlevi bittikten sonra toprağa dökülebilir ve olumlu yönde etki edebiliyor. Bunun nasıl olduğunu yazımızda okuyabileceksiniz. Çevre dostu olan biyokömür nedir? Biyokömür nasıl elde edilir? Biyokömürün yararları nelerdir? sorularının cevabı yazımızda.
Biyokömür (biocahar) nedir?
Biyokömür, ağaç kabuğu parçaları, pirinç sapları, ya da gübrelik dışkı gibi organik maddelerin oksijenden yoksun bir ortamda ısıtılmaları sonucunda elde edilen mangal kömüründen başka bir şey değil. Biyokömür en kolay elde edilen doğal enerji kaynakları olarak görülebilir.
Biyokömür hemen her yerde üretilebilir. Bunun için yalnızca içini ağaç kabuğu parçalarıyla doldurduğunuz metal bir bidonun kapağını sımsıkı kapatıp ateşin üzerine oturtmak gerekiyor.
Uluslararası Biyokömür Girişimi’ne göre, biyokömür üç olağanüstü şaşırtıcı etkiye sahip:
- Havadaki karbondioksidi alıp onu katı bir maddeye dönüştürür
- İçine karıştırıldığı toprağı çok daha verimli kılar
- Temiz enerji üretir
Organik madde biyokömüre dönüştürüldüğünde, bitkinin içindeki karbondioksit de katı karbona dönüşür. Toprağa biyokömür katılması karbonun uzun süre orada tutulmasına olanak tanır. Bu topraklarda besinler daha iyi korunur, çünkü minik katı karbon parçalarının süngerimsi yapısı gübrenin emilip tutulmasına ve bağlı olarak da gübre gereksiniminin azalmasına olanak tanır. Aynı yapı suyun daha iyi emilmesini sağlar, topraktan havaya yayılan azot oksit ve metan miktarını azaltır.
Biyokömür toprağın kalitesini de arttırıyor
Daha önceleri Güney Amerika’daki yağmur ormanlarını yok ederek tarlaya dönüştüren çiftçiler biyokömürlü yöntemleri benimseyecek olurlarsa, birkaç mevsim sonra daha verimli toprakların olduğu yerlere taşınmak zorunda kalmayıp, yıllarca aynı toprağı ekip biçebilirler. Böylece yağmur ormanlarında hektarlarca alan yok edilmemiş olur. Bu yöntemle çiftçiler daha sağlıklı topraklardan daha yüksek oranlarda ürün alabilirler ve toprağın altyapısını geliştirmek yönünde daha büyük yatırımlar yapabilirler.
Biyokömürün bizlere sunduğu olanaklardan henüz yeterince yararlanmıyoruz. Bunun için ormanları yok edip tarlaya dönüştürme yöntemini terk edip, biyokömüre geçilmesi gerekiyor. Bu süreçte tarımsal atıkların toplanarak üretilen biyokömürün tarlalara dağıtılmasına olanak tanıyan altyapı oluşturulmalı.
Biyokömürün en önemli özelliklerinden biri de, bunun son derece kolay üretiliyor olması. Parasal olanakları kısıtlı olan çiftçiler basit, el yapımı kil ocaklardan yararlanarak biyokömür elde edebilirler. Öte yandan, zengin çiftçiler biyokömür işleyen daha gelişmiş tesisler kurabilirler. Bu tesisler aynı zamanda elektrik, biyoyakıt ve yapay yağlar da üretebilirler.
Biyokömür, satışı da kolay bir ürün. Bu süreçte yer alan herkes kazançlı çıkabilir. Yoksul çiftçiler emeklerinin karşılığında çok daha yüksek bir verim alabilir ve bu verimli topraklarda çok daha uzun süre kalabilirler. Varlıklı çiftçiler ve tarım şirketleri gübre harcamalarını azaltıp, verimi de aynı ölçüde arttırabilirler. Toprak ve sulara karışan gübre miktarının azalması ve havadaki karbondioksidin yok edilmesi nedeniyle, biyokömür çevre açısından da olumlu bir etki yaratır.
Her toprakta kullanımı var mıdır? Toprağa uygulamasında olumsuz bir yanı olur mu?
Toprağa uygulaması yapılacak biyokömürün özellikleri ile kalite standartları nelerdir?
Budama dalları nasıl biyokömüre dönüştürülür? Biyokömür dönüştürülecek saplı meşe kol ve dallarının bir özelliği (kuru, yaş, islak vb.) olmalı mı? Biyokömür malç olarak mı yoksa toprağa mı karışım yapılır? Biyokömür toz (2 mm) halinde mi yoksa 1-2 cm’lik boyutlarda mı serilir? Dal parçaları biokömüre dönüştürüldüğünde mi yoksa talaşa (wood chips) dönüştürüldüğünde mi toprağa daha iyi katkı sağlar?
Teşekkürler