Boksta neden ip atlarlar? ip atlamak zayıflatır mı?
Boksta neden ip atlarlar? ip atlamak zayıflatır mı?
Boks antrenmanlarında dikkat ederseniz saatlerce durmadan ip atlanır. Isınmak için yada zıplama için değil bunun ana sebebi vücut koordinasyonunu tamamlamaktır. Aynı zamanda dayanıklılığı da arttırmaktadır. İp atlayarak bir çeşit ağır kardiyonun yerine geçebilecek tam bir odaklanma işlemidir.
Güreşçilerin antrenmanlarında ip atlayarak egzersiz eksiklerini tamamlamaktadırlar.
30 dakika ip atlama neredeyse 30 dakika hızlı koşmak kadar kalori yakıyor. Aynı zamanda Vücuttaki pek çok kasın aynı anda çalışmasına yardımcı olabiliyor. Tıpkı yüzmedeki gibi.
İp atlama Çeviklik, koordinasyon ve dayanıklılık seviyelerini artırmaya yardımcı olur.
Şimdilerde ise her spor alanında ip atlama hevesi geldi. Uzun mesafe koşucuları, futbolcular ve daha bir çok spor alanları ip kullanmaya başladı. Artık bir spor için değil neredeyse ev kullanıcıları da yavaş yavaş ip atlamaya başlıyor Peki neden?
İp Atlamanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?
İp atlama ile yapılacak spor belki de en ucuz sporlardan biridir. Çünkü bu sporda sadece bir ip almanız yeterli. 15 ile 35 lira arasında spor mağazalarında, deri, kumaş ya da pro-vinilden türlerini bulabilirsiniz.
Çantaya yada cebe sığması bir yana istediğiniz her yerde yanınızda olabilir. Dilerseniz istediğiniz filmi açın ve karşısında yarım saat ip çevirin. Öğrenmesi de basit olduğu için kolayca alışacaksınız ve her gün daha fit olmaya başlayacaksınız.
Koşu ve bisiklet sporları biraz kilo varsa, eklem ve diz kapaklarına baskıyı arttırıp sağlık sorunlarına neden olabilir. Ama ip atlama da bunla ilgili bir sorun yaşanmaz.
Uzmanlara göre sabit hızda 1 saat yapılan ip atlama 1000 kaloriye kadar kilo yakmayı sağlar. İp atlama esnasında kalbin atışı tıpkı koşudaki gibi 120’nin hep üstündedir.
Diğer taraftan basen, kalça,baldır, kol ve omuzdaki kaslarla koordine sağlanıp, egzersiz sonrası bile uzun süre metabolizmanın hızını yüksek tutar.
Kalp uzmanları damar sağlığı açısından ip atlamanın hem kemiklere hemde kardiyovasküler sistemin çalışmasını sağlayan iyi bir egzersiz olduğunu söylüyor. Amerikan Kalp Derneği, Jump Rope for Heart adı altında ulusal bir kampanyayı desteklemektedir.
Vücuttaki toksinlerin atılmasını ve yenilenme sürecini hızlandıran ip atlama her yaşta ve her ortamda yapılabilmesi ayrı bir cezbedici özelliği de bulunmaktadır.
İp atlamanın yanında push up yani şınav tekniklerini de birleştirdiğinizde harika bir egzersiz planı çıkarabilirsiniz.
Dediğimiz gibi başlangıçta zor olacak ama yavaş yavaş alıştığınızda bırakmayı bir daha düşünemeyeceksiniz.
İp atlama da bir çok değişik stiller bulunmaktadır. Başlangıçta normal seviye alışmasından sonra değişik ip atlamalar size farklı stilleri çekecektir.
Normal atlama, Çapraz atlama, İki ayağı birden kullanarak tempolu atlama, Çekirge tipi atlama, Tek ayakla atlama, Ters atlama, Çift ayakla atlama olmak üzere 7 farklı ip atlama tekniği vardır.
İp atlamada en uzun süre ise 24 saat boyunca hiç durmadan, 20 Haziran 2005 yılında ABD’nin Alaska eyaletinde ABD’li İsabel Bush’a aittir.