Bosna Hersek Avrupa Birliği üyeliğine kabul edildi
Bosna Hersek Avrupa Birliği üyeliğine kabul edildi!
Yıllar sonra Avrupa Birliği geçmişte yaptığı tutarsızlığı temizlemek adına bir adım attı ve Bosna Hersek Avrupa Birliği üyeliği için aday gösterildi.Darısı ülkemizin başına diyelim ve haberimizin detaylarına geçelim.
1992 yılında Avrupa Birliği ya da AB, toprakları Avrupa kıtasında bulunan 28 ülkenin ortak iştiraki ile kurulan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir.
İsterseniz kısaca bir Bosna Hersek Cumhuriyetinden bahsedelim.
Bosna Hersek adını “Horion Bosona” dan alan Eski dilde iyi insanların bölgesi anlamına gelen bu devlet, Eski Yugoslavya’nın 1990’lı yıllarda yıkılması ile kurulan 6 federe cumhuriyetten biridir.1992 yılında bağımsızlık için mücadele eden Bosna Hersek, Avrupa Birliğ ve Birleşmiş Milletlerce tanınmamış olup, referandum şartını koymuştur.Fakat aksine Slovenya ve Hırvatistan’ı ise resmi olarak tanımıştır.Sırplar,Hırvatlar ve Boşnakların olduğu 3 farklı ırkın yaşadığı Bosna Hersek için bu günden sonra kara günler başladı. Bunun beraberinde ülkede yaşayan sırplar, Boşnaklar ve Hırvatlara karşı savaş açtı. Savaş yaklaşık 3 sene sürdü ve Bosna’da büyük katliamlar yaşandı.1995 yılında Dayton Antlaşması ile uluslararası bir konsey kuruldu. Konsey ilk olarak büütünlüğü sağlamak için Cumhurbaşkanını dahi değişterebilecek yetkiye sahip , Bosna-Hersek Yüksek Temsilciği kurdu.
Bosna Hersek Cumhuriyetinde şu an için 2 devlet bulunmaktadır. Sınırların toplamında %51’ine sahip Hırvat ve Boşnaklardan oluşan Bosna-Hersek Federasyonu, %49’una sahip Sırplardan oluşan Sırp Cumhuriyeti.
Yıllar sonra ise bu karmaşıklığın içinden güzel bir haber geldi. Avrupa Birliği, Bosna Hersek hükümetinin üyelik başvurusunu onaylayarak komisyona inceleme için istek gönderdi. Avrupa Genişleme komisyonu yaklaşık olarak 1 sene zarfında inceleyip raporunu AB’ye sunacak.
Avrupa Birliği Dönem Başkanı ve Slovakya Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri Ivan Korcok’un yaptığı açıklamaya göre Avrupa Komisyonun binlerce soru olan bir form gönderileceğini ve çıkan bu sonucun mutluluk verici olduğunu belirtti.
Ülkede sevinçle karşılanan bu haber, ülkedeki istikrarın büyüyeceği tahmin edilmekte.AB’nin Saraybosna Büyükelçisi Lars-Gunnar Wigemark’ın raporuna göre ülkede işsizlik oranının düştüğünü ve büyümenin hız kazandığını gözlemledi.
Özellikle bu karar Beyin Göçünün durmasında etkili olup, ülkede ki gençleri sınırlar içerisinde tutabilecek.Ayrıca yeni iş imkanları doğacak.