Bülent Arınç kimdir? Bülent Arınç’ın Hayatı ve Biyografisi
Türk siyasetçileri arasında renkli kişiliği ile unutulmazlardan sayacağımız Bülent Arınç hakkında bilgileri bulabileceğiniz bu yazıda, Bülent Arınç kimdir? Bülent Arınç nereli? Bülent Arınç hangi siyasi partilerde çalıştı? Bülent Arınç hangi partiyi kurdu? sorularının cevabını bulabileceksiniz.
Bülent Arınç kimdir? Biyografi ve Hayatı
25 Mayıs 1948 tarihinde Bursa ilimizde dünyaya gelen Bülent Arınç, babası Astsubay olduğu için tayinler ile, çocukluğu bir çok farklı illerde geçmiştir. Annesi ev hanımı olup, dört çocuğunun sonuncusu Bülent Arınç’tır.
Abisi ve ablaları ile sürekli olan seyahat halinde olan Bülent Arınç özellikle doğu illerinde geçen çocukluğunda ilkokul eğitimini gezmekte olduğu bu şehirlerde ve kasabalarda görmüş oldu.
12 yaşına geldiğinde kaybettiği babasının ardından annesi ve ailesi ile Manisa’ya gelerek burada yaşamlarına devam ettiler.
Artık lise öğrencisi olan Bülent Arınç Manisa’da lise öğrenimini tamamladı.
Bunun ardından üniversite öğrenimi için Ankara’ya giderek Ankara Üniversitesinde Hukuk Fakültesinde öğrenim gördü. Genç bir avukat olarak mezun olduğu okuldan sonra bir süre serbest olarak avukatlık mesleği ile ilgilendi.
Siyasetle ilgisi üniversite yıllarında başlayan Bülent Arınç bir cemiyet kurarak sivil siyasete başlamış oldu. Sonrasında ise partiye girerek çeşitli kollarda görev yaptıktan sonra milletvekili olarak siyasi yaşamını sürdürdü.
Bülent Arınç’ın yükselişi
Bursa doğumlu olsa da Bülent Arınç, Manisalı olarak bilinmektedir.
Babasının farklı şehirlerde yaptığı görevler nedeni ile birçok şehir gezmiş olan Bülent Arınç siyasi hayatına ve iş kariyerine Manisa’da başlamış ve hep Manisa milletvekili olarak sürdürmüştür.
Üniversite yıllarında başladığı siyasi yaşamında ilk önce Milliyetçi Güç Birliğini kurdu. Bunun yöneticiliğini de yaparak uzun süre gelişmesini sağladı. Sonrasında bu birliği yeni başkanı olan Beşir Atalay’a devretti.
Siyasetle olan ilişkisini ilerleterek Erbakan tarafından kurulan Milli Nizam Partisi ile çalışmalara başladı.
1970’li yıllarda karışık siyasi dönemler yaşayan ülkede milli cephede saf tutarak 1971 yılındaki muhtıra sonrasında yargılanmakta olan gençlerin avukatlıklarını ücretsiz bir şekilde yaptı.
Genç ve idealist bir avukat olarak ilgi duyduğu siyasi yaşamda kariyer yapmak ve bu alanda daha da ileriye gitmek için Erbakan’ın kurduğu partide çalışmalarını sürdürdü.
Bülent Arınç’ın Siyasi Yaşamı
Bülent Arınç Manisalı bir milletvekili olmadan önce uzunca bir süre siyasetle olan ilişkisini sürdürerek avukatlık mesleğini yapmayı da sürdürdü.
Evlenerek aile kuran Bülent Arınç 1995 yılında ilk olarak Refah Partisi Manisa milletvekili oldu. Bu süre içerisinde oldukça çalkantılı olan siyasi ortamda Refah Partisinin MKYK üyeliğinde bulunmanın yanında TBMM Adalet Komisyonunda da görev aldı.
Ancak 1998 yılında Anayasa Mahkemesinin kararı ile Refah Partisi kapatılmıştı. Bundan sonra siyasi yaşamına bir grup arkadaşı ile yeni kurulan Fazilet Partisinde devam etti.
Hemen sonrasında 1999 yılında yapılan genel seçimlerde Fazilet Partisi Manisa milletvekili olarak seçildi. Bu dönemde fazilet partisi Başkan vekilliği görevini üstlendi.
Ancak 2001 yılında Fazilet Partisi de kapatılınca Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte aynı yıl Adalet ve Kalkınma Partisini kurdular. Siyasi yaşamının sonuna kadar da bu partide görev yaptı.
1948 doğumlu Bülent Arınç Adalet ve Kalkınma partisinde de Manisa milletvekili olarak seçildi. Bu dönemlerde TBMM Grup Başkanlığı görevini yerine getirdi. Sonrasındaki 3 dönemde de milletvekili olarak siyasi yaşamını sürdürdü. Ancak partisinin üç dönem maddesine göre seçimlere giremedi ve aktif siyasi yaşamını bırakarak ailesi ile yaşayarak avukatlık mesleğini sürdürmeye devam etmektedir.