DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır?

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır?

Baş parmağınızda, her adım attığınızda, ayağınıza saplanan şiddetli bir sancı mı var? Hala bir ortopedi uzmanına gözükmediyseniz, bu bir Bunyon olabilir. Bir çok kadının başına gelen Bunyon sorunu hakkında sizlere bir yazı hazırladık.  Yazımızda, Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? Bunyonun nedenleri nelerdir? Bunyon genetik mi? Hamilelik döneminde bunyon neden olur? Bunyondan nasıl kurtulabiliriz? sorularının cevabını bulabileceksiniz.


Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır?

Bunyon (Bunion) nedir?

Bunyon, dünya genelinde, kadınların yüzde 70’inin sorunlarından biridir. Ayak baş parmakların kökünde ağrılı ve kemikli bir tepecik oluşmasına bunyon deriz. Ayakkabı bu kısma baskı yaparsa yada çok yüründüğünde dayanılmaz bir ağrı olmaktadır.

Bunyon (Bunion), ertelenmeye gelmemesi gereken ciddi bir ayak sağlığı sorunudur. Çünkü eninde sonunda cerrahi bir müdahale gelecektir. Genelde bu operasyon kemiğin testeresi ve vida içeren bir tedavi olabilir. Yaklaşık olarak bir ay boyunca dinlenme süresi olacak ve ayağın korunması için koruma botu giyiniyor.

Bunyon, bir çok kişi yaşlı hastalığı olarak kabul eder ve saklar. ABDKaliforniya’daki Batı Yakası Tıp VakfındaAyak ve Bilek cerrahisi direktörü olan Ortopedik cerrah Dr. Carel Frey, Bunyonun 20’li yaşların başında çıktığını söylüyor. Özellikle hamilelik döneminde, hormonal değişimler, kadınları, bunyon geliştirmeye yakın hale getirmektedir. Olanları ise daha da şiddetlendirebilir.

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? | Bunyon 20'li yaşlarda başlar

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? | Bunyon 20’li yaşlarda başlar


Bunyon (Bunion) nasıl oluşur? Bunyonun nedenleri nelerdir?

Bunyon (Bunion), baş parmağın düz ileri durması gerekirken, yanındaki parmağa doğru boynunu bükmesi gibi, yamulmasıdır. Yıllar boyunca sivri burunlu ayakkabılar giymek (özellikle sivri topuklu ayakkabılar), düz tabanlı olanlar bazende genetik olarak da görülmektedir. Ayak sağlığı uzmanları yani Podiatristler, Bunyonu, “Ayak baş parmağının yana doğru kayarak, bağlı olduğu ayak kemiğini dışa doğru itmesi ve eklemin hizasının bozulması sonucu oluşan kemik ve eklem hastalığı” olarak açıklıyor. Yıllar geçtikçe kemiklerin hizası kaydıkça kayar ve ağrılı süreç başlar. İşte bunyon şişikliği böyle oluşur.

Kadınların bazılarında bunyon var iken hiç ağrı hissetmez. Ancak ayakkabı sürtmesi, ayakların şişmesi, ayakkabının dar olması gibi nedenlerle, kızarıklık, ağrı, enfeksiyon ve sonunda da artrit oluşur. Özellikle bunun olma sebebi, yürüyüş esnasında ağırlığın tabana verdiği basıncın büyük bölümünü ayak baş parmağı çeker. Ayak baş parmağı bir süspansiyon gibi, esneme yapar. İşte bu yüzden ayak baş parmağında bunyon gibi artritler oluşur.

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? | Ayak baş parmağınız da ağrı var mı? Ayakkabı giydiğinizde kızarıklık oluşuyor mu?

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? | Ayak baş parmağınız da ağrı var mı? Ayakkabı giydiğinizde kızarıklık oluşuyor mu?

Amerikan Ortopedi Cerrahları Akademisi ise Bunyon konusunda daha farklı bir teknik açıdan yaklaşıyor. Onlara göre, Gebelik döneminde, Pelvisin bebeğin başının çıkmasına uygun hale gelecek şekilde genişleyebilmesi için ligamentleri gevşeten Relaksin hormonu salgılanır. Fakat salgılanan bu hormon, ayak kemiklerini de bir arada tutan ligamentleri de etkiler. Hormon salgılandıkça, ayak ligamentleri gevşer. Ayak tabanı çıkar yada düşer, ayaklar yayvanlaşmaya başlar. Hamile kadınlar bu halde iken yürüdüklerinde, içeri doğru bükülme eğiliminde, daha düz tabanlı ayakların oluşmasına neden olur. Bu ayak basıncının, Baş parmak üzerinde daha da hissedilmesine neden olur. Yavaş yavaş baş parmak kemiğinde bozulmalar başlar ve bir süre sonra bir bakmışsınız ki baş parmak neredeyse yan parmağın üzerine geçecek gibi durur.

Bunyonu olan kadınlarda, hamilelik döneminde illa ki büyür denmiyor. Fakat artan kanın hacminin artması nedeni ile, ayaklar şişer ve yedinci aya gelindiğinde, hazırdaki ayakkabılar işkence aletine dönüşür. Hamilelik döneminde kilo alımı her kadında normal olduğu için, ayaklara inen basınç yüzde 10 ile 50 arasında değişen bir fazlalıkla artacaktır.

Bunyon, genetik olarak Annede var ise yüzde 70 ihtimalle kızında da olacaktır. Genetik olarak bunyon eğilimli kız, sivri burunlu ayakkabılar giymeye başladığında, yavaş yavaş gizli bunyon oluşmaya başlar.  Ayak sağlığı uzmanları yani biz onlara Podiatrist diyoruz, onlara göre burnu üçgen şeklinde olan ayakkabılara, zorlanan ayak parmaklarının böyle olması dikdörtgen uçlu ayakkabılara göre, bunyona sebep olması şaşırtıcı değil. Podiatristlere göre bu tip ayakkabı giyiyenlerin, eninde sonunda bu sonuçla karşılacağını söylüyor. Yüksek topuklu ayakkabılar ve  Sivri topuklu ayakkabıların zararları sadece bu değil. Ayrıca topuk dikeni denilen bir başka ayak hastalığı riskini de oluşturuyor.

Ayak sağlığı uzman doktorları ise, bir çok kadının bunyonun farkında olduğunu ama hep ertelediğini söylüyor. Bunyon tedavisi ne kadar çok ertelenirse, o kadar zor bir süreç yaşanacağı uyarısını yapıyor. Buz koymak, kortizon iğneleri yapmak iltihabın hafiflenmesini az da olsa yarayabilir.

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? | Bunyon ayak baş parmaklarında görülür, Ağırlığımızın oluşturduğu basıncı baş parmaklar absorbe etmesini engelleyen nedenlerden dolayı oluşur

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? | Bunyon ayak baş parmaklarında görülür, Ağırlığımızın oluşturduğu basıncı baş parmaklar absorbe etmesini engelleyen nedenlerden dolayı oluşur


Bunyon nasıl engellenebilir? Bunyon olmamak için neler yapmalı? Bunyon tedavisi nasıl olur?

Önce hamile kadınlar için uzman önerileri nedir onları kısaca anlatalım. Hamilelik döneminde, ayak çukurunun düzleşmesini önlemek için, kesinlikle ortopedik ayak tabanlarını, uzmanların önereceği tiplerde alınmalı. Böylece hamilelik döneminde, bunyon olma riski düşebilir.

Ayak tabanı düz olan kişiler ise, bunyonun oluşumunu yavaşlatmak yada kesmek için ortopedik ayakkabı kullanmanız şart. Bir ayak uzmanı yada Podiatrist bu konuda size yardımcı olacaktır. Ölçüm yapacak ve ayağınıza uygun, hem spor hemde gündelik iki çift ortotik ayakkabı almanızı önerecektir. Aldığınız ortotik ayakkabılar, özel yapım ve sigortalıdır.

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? | Bunyon ileri seviyelere geldiyse tek bir çare kalmıştır, oda ameliyat

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? | Bunyon ileri seviyelere geldiyse tek bir çare kalmıştır, oda ameliyat

Şimdiye kadar yazdığımız önlemler işe artık yaramıyorsa, bunyon için ameliyat gerekli olabilir. Bunyon ameliyatları, genelde ayakta yapılan türdendir. Lokal anestezi yapılarak, Baş parmak eklemine kadar deri açılır ve kemikler törpülenir. Eski haline getirmek için gerekirse vida ile sabitlenir. Ürkmek hakkınız ama bu tedavi kalan ömrünüzün daha rahat geçmesini sağlayacaktır. Başarı oranı yüzde 90 olan Bunyon ameliyatı, sizi 1 ay süre yatakta dinlenmenizi gerektirebilir. Tedavi sürecinde cerrahi botlar giydirilmektedir.

Okumadan Geçme: Ayakkabı vurmasına neler yapılabilir? Ayakta su toplamasına ne yapmalı?

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? | Bunyon ameliyatları ile hastaların yüzde 90'nında başarı sağlanmaktadır

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? | Bunyon ameliyatları ile hastaların yüzde 90’nında başarı sağlanmaktadır


Topuk dikeni de Bunyon kadar ayak düşmanı!

Ayağınızı yere koyunca, birden canınız yanıyor mu? Bunyondan sonra en çok görülen ayak hastalıklardan biri de Topuk Dikenidir. Bunyon ayağın ön kısmında ağrı ve acı oluştururken, Topuk dikeni ise arka kısmında topuk ağrılarına neden olmaktadır. Topuk altındaki, taban çukurunu destekleyen kalın doku şeridine Fasya diyoruz. Fasya bağ dokusu, aşırı kullanıldığında, Topuk Dikeni denilen ayak hastalığına neden oluyor.

Aşırı kiloya sahip olan insanlar, sürekli koşu yapanlar, Ayakta uzun süre çalışan kişiler, Topuk Dikeni olma riski taşıyan insanlardır. Ayak uzmanı Ortopedik cerrah Dr. Carel Frey, kısa sürelerde 10 kilo alan kişilerde de bu riski taşıyabilmekte olduğunu söylüyor. Akıllara kısa sürede kilo alan kişilere örnek göstereceğimiz, Hamile Kadınlar gelmektedir. Dr. Carel Frey, Hamile kadınların Topuk Dikeni olma riskini, olmayanlara göre 3 kat daha fazla olduğunu uyarıyor.

Uzun süre ayakta kalıyorsanız, uzun maratonlar yapıp, günde 2 saat koşuyorsanız, hamilelik dönemi geçiriyorsanız, kesinlikle her akşam buzlu suyun içinde ayaklarınızı 20 dakika tutunuz. Dilerseniz bir yuvarlak pet şişeyi geceden buzluğa koyup, sabah kalkınca 10  dakika ayaklarınızı bu şişe üzerinde yuvarlamanız işe yarayacaktır.

Bakmadan Geçme: Topuklu Ayakkabılar zararlıdır ama neden vazgeçilmez?

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? | Özel günler olsa dahi ayaklarınızı sivri topuklu ayakkabılara mahkum etmeyiniz

Bunyon nedir? Bunyon neden olur? Bunyonun tedavisi nasıl yapılır? | Özel günler olsa dahi ayaklarınızı sivri topuklu ayakkabılara mahkum etmeyiniz

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.