Çağımızın yeni hastalığı Dağınık Beyin Sendromu nedir? Algı Kapanması
Artık bir çok kişi aynı anda bir çok işi, zaman kazanmak adına yapmaya çalışıyor. Bu konuda başarılı olduğumuzu zannediyoruz ama bekleyen bir tehlike var. Aslında tek işi yapmaya donanımlı beyin, birden fazla iş yaptığında zamanla psikolojik sorunlar çıkartmaya başlıyor. Yazımızda Aynı anda birden fazla işi yapmak dikkat eksikliğine yol açar mı? Çağımızın yeni hastalığı Dağınık Beyin Sendromu nedir? sorularına uzmanlarından aldığımız bilgilerle açıklamaya çalışacağız.
Çağımızın yeni hastalığı Dağınık Beyin Sendromu nedir?
Aynı anda birden fazla işi yapmak dikkat eksikliğine yol açar mı? Aynı anda bir kaç yaparak tasarruf sağlamak çoğu kişinin yaptığı şey. Aslında birden fazla iş yapmak, aynı zaman içinde bir o işe bakıp, bir o diğer işe bakmak denebilir.
Aynı anda yapılan işlerde dikkat kalıntısı olarak adlandırılan bir sorun çıkar. Yani birden fazla iş yapıldığında bir önceki işten diğerine atlandığında, dikkatimizin bir kısmı eski işte kalmak denebilir. İşte bu olay algı yükünün artmasına neden olacaktır. Beraberinde algılama sorunu zaten oluşur.
Peki ya iş uzarsa ne olacak? İşte burada sorun başlar. Çünkü Algı kaynaklarının sınırına ulaşıldığında, işleri bitirme gittikçe uzayacak ve sıkıcı bir döneme girilecektir. Halk dilinde “beyin yanması” olarak tabir edilen süreç başlayacaktır.
Aynı anda birden fazla iş yapmak için yetecek kadar algısal kaynak yoktur. Bu yüzden aynı zamanda 2 farklı işi yapanlar, daha yavaş çalışır. Araştırmaya göre her 100 kişiden sadece 2 kişi aynı anda performansı düşmeden, konsantre oldukları gözlemlendi.
Fakat aynı anda benzer 2 iş yapılırsa, performans çok çok düşmeye başlıyor. Telefonla konuşurken, mail yazmak cümle kurma performansını gösterdiği için karmaşık zor olur. Ama gitar çalan biri, telefonla konuşurken pek zorluk çekmez.
Bu yüzden aynı zamanda iki aynı iş yerine, aynı zamanda iki farklı iş yapılması daha verimli olacaktır. Eğer siz yüzde 2’lik kısma giriyorsanız işiniz daha kolay tabi. Bu tip kişilerde aynı anda birden fazla işi yapabilir, konsantre sorunu olmaz, performanslarında da düşüş gözlemlenmez.
Fakat bir çok kişi aynı anda birden fazla iş yapmak için devamlı uğraş veriyor. Böyle yapmak kişilerde zamandan kazanmak olduğu için, daha iyi hissettiriyor. Bu ise yeni bir çağ hastalığı olan ‘Dağınık beyin sendromu’ sorununun oluşmasına neden oluyor.
Okumadan Geçme: Uzun süre çalışmanın insan beynine verdiği zararlar nelerdir?
Yeni ortaya çıkan çağın hastalığı: “Dağınık beyin sendromu” nedir?
Aynı anda birden fazla iş yapmak, dikkat dağınıklığının ve bunu alışkanlık haline getiren yeni bir sendromu beraberinde getiriyor.
ABD’deki Teksas Üniversitesi Beyin Sağlığı Merkezi bu konuyu ciddi bir şekilde araştıranlardan. Dr. Sandra Bond Chapman, aynı anda birden fazla iş yapmak için uğraşmak, hatalara, gereksiz bilgileri süzememe, yüzeysel düşünmeye ve yaratıcılığı engellediğini belirtiyor. Çünkü Beyin aynı anda birden fazla işi yapacak donanıma sahip değildir. Bunun bilincinde olmayan kişiler, beyni zorluyor ve sonunda stresi arttırıp, depresyona ve algıların kapanmasına neden oluyor. Aynı anda biden fazla iş yapıldığında, beynimiz sürekli bu işler arasında gidip gelmektedir.
Özellikle Genç beyinlerde aynı anda birden fazla işi yapması doğal görülse de, ilerleyen yaşlarda gelecek pencerelerinin kapanmasına ve dikkat dağınıklığının artmasına neden oluyor. Dikkati dağılan kişilerin herhangi bir iş üzerinde başarılı olacağı da söylenemez.
Günümüzde artık bir iş yerinde çalışan kişiler, bir iş üzerinde çalışması mümkün değildir. Çünkü işlerin yanında, mailler, telefonlar, toplantılar devamlı işleyen bir süreç. Hatta internetin gelişimi ile bunları eve kadar ulaştığı da gözlemlenmiştir. Bunla ilgili konuşan uzmanlardan biri ise California Üniversitesinde görevli Dr. Christine Carter. Sanayileşmenin ve teknolojinin gelişimi ile, insanlar kendilerini ispatlamak adına Ofiste çok zaman harcayarak, ne kadar çalışılırsa o kadar iyi işçisiniz gibi yanlış bir inanç hakim olduğunu belirtiyor. Bununla kalmadığını Laptop ve E-posta çıktıktan sonra artık her şeyin alt üst olduğunu belirtiyor.
Carter’a göre işe giriş ve çıkışların kayıt altına alınması ile bu sorunun doruklara çıktığını söylüyor. Halbuki Laptop ve e posta olmadığı günlerde ev ile iş birbirinden kesilirdi. İnsanlar eve döndüğünde, beyinlerine reset atabileceği bir zaman kazanabiliyordu. Fakat artık maalesef durum böyle değil diyor Doktor Carter.
Ayrıca Bakınız: Dikkat dağınıklığını azaltmak ve Konsantre olmak için 3 Bilimsel Yöntem
2007 yılında 50 bin işçisi olan Amerikan şirketinde her 3 dakikada bir mail göndererek test yapıldı. İşlerin sürekli kesintiye uğradığı, gelen maile cevap verdiğinde, dikkatlerin dağıldığını, böylece eldeki işlerin de kapatma süreleri uzadığı gözlemlendi. Bu kesilmelerin şirkete zararı ise yıllık 1 milyar dolar olarak hesaplandı. 3 dakika da bir beyin maillere bakmayı algı haline getirdiği için, devamlı dikkat o yöne doğru kaymaya devam edecektir.
İşler arttıkça gelen mailler ve telefonların arkası kesilmeyecektir tabi. Kalan işler eve gidecek ve kişinin dikkat dağınıklığı, evdeki huzurun bozulmasına da neden olacaktır. Gelişen teknolojiler her zaman beynin düşmanı olmaya devam edecektir. Artık eldeki Akıllı cihazlar ile hem iş hemde özel hayat adeta birbirine girmiştir. Hem iş hayatımızda hem özel hayatımızda kaçınılmaz bir sendromun pençesinden kurtulmak için, tıbbi destek almaya şimdiden başlandı.
Dilerseniz sizde bir test yapabilirsiniz. Telefonunuza gelen uyarılar olup olmadığı için günde kaç defa bakıyorsunuz?
İlgili Link: Hiçbirimiz Telefonlarımıza Yarım Saatte Bir Bakmadan Duramıyoruz!
Devora Zack adındaki bir yazarın çıkardığı “Singletasking”(Tek İş Üzerinde Yoğunlaşma) kitabında dikkat çeken cümle ile yazımızı sonlandırıyoruz. “Toplumun bundan sonra karşılaşacağı en ciddi sorun dağınık beyin sendromudur”