DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Digital teknolojinin yeni pazarlama yöntemi: Chatbot yada Sanal asistan

Digital teknolojinin yeni pazarlama yöntemi: Chatbot yada Sanal asistan

Bankalarla başlayan sonrasında teknoloji şirketlerinin kullanımıyla hayatımıza giren sanal asistanlar, artık yapay zeka ile daha da farklı bir değişim olacağı görülmekte. Sanal asistan yada Chatbot giderek tele satış kanallarındaki insan istihdamını azaltacak gibi. Bu yazımızda digital pazarlamanın yeni yıldızı Chatbot nedir? Chatbotlar nasıl çalışır? Sanal asistan nasıl kullanılır? sorularının cevaplarına bakacağız.


Digital pazarlama dönemi Chatbot ile kabuk değiştiriyor

Günümüzde internet teknolojilerinin gelişmesi ile birlikte sosyal ve toplumsal yapıda iletişim kurma yöntemlerinden, alışveriş yapmak, fotoğraf çekmek vb. davranışlara kadar birçok değişim ve dönüşüm yaşanmıştır.

Bu doğrultuda, hayatımızın hemen hemen her alanında karşımıza çıkan internet tabanlı dijital teknolojilerin ortaya çıkardığı rekabet ortamı, pazarda varlığını sürdürmek isteyen markaları da teknolojiyle birlikte çalışmaya mecbur bırakmıştır.

Böylece markaların teknolojiyle yaptığı işbirliği doğrultusunda pazarlama iletişimi yöntemleri de dijital dünyaya uyum sağlama çabası içine giren bireylerin ihtiyaç ve beklentilerini değiştirirken; tüketim biçimlerini de şekillendirmiştir.

Başka bir deyişle bireye, teknolojik dönüşüm çerçevesinde yeni ihtiyaçlar yaratılması söz konusudur.

Çağımızda bilişim ve internet teknolojilerinde yaşanan değişimlerin bir sonucu olarak geliştirilen “Yapay Zekâ” teknolojisi, en basit tanımıyla “canlı bir organizmadan faydalanmadan, bütünüyle yapay araçlar aracılığı ile oluşturulan ve bir insan gibi davranma, karar verme, cevap verme yetilerine sahip makine teknolojisi olarak” belirtilebilmektedir.

Başka bir deyişle internet uzantısı ile birlikte kullanılmak üzere geliştirilen yapay zekâ; yazılım, hizmet, ürün gibi faktörler doğrultusunda, yazılımcının belirlediği sınırlılıkta erişim hakkı olan ve yine yazılımcı tarafından belirlenen sınırlılık kapsamında yeniden üretme, kendisine yönlendirilen sorulara/sorunlara cevap ve çözüm inisiyatifi sağlayan bir programlama sistemi olarak adlandırılabilmektedir.

Bu anlamda yapay zekânın işletim sistemi, belirli bir konuya bağlı olarak problem çözmek adına kendisine özgü yöntem ve teknikler de geliştirebilmektedir.

Yapay zekâyla birlikte internet evreninde her bir kullanıcıya ait “sonsuz” olarak nitelendirilebilecek bir bilgi yığını bulunmaktadır.

İnternet ortamında hiçbir verinin kaybolmamasından kaynaklanan bu durum her kullanıcının ürün,
marka, hizmet doğrultusunda detaylı kişisel verilerini içeren, ihtiyaç ve isteklerine yönelik çok büyük bir önem taşımaktadır.

Kavramsal olarak Büyük Veri anlamına gelen Big Data, günümüzde mikro hedefleme yöntemiyle bireyi kişisel olarak tanımaktadır.

Ayrıca bakınız: Big Data Nedir?


Sanal asistan yada chatbot nedir?

Yapay zekâ teknolojisinin gelişmesi ses ve metin tabanlı yöntemlerle iletişim kurmaya olanak sağlarken, “sanal asistan” olarak da adlandırılabileceğimiz “chatbot” teknolojisinin geliştirilmesine de öncülük etmiştir.

İngilizce “sohbet etmek” anlamına gelen “chat” ile önceden tanımlanan bir görevi yerine getiren programlar olarak ifade edilen bot kavramlarının bir araya gelmesiyle oluşan chatbot, sıklıkla mesajlaşma uygulamalarında karşımıza çıkmaktadır.

Bu doğrultuda basit algoritmalarla insanlara sosyal ve profesyonel yaşamlarında yardımcı olmak
adına geliştirilen ve “sanal asistanlar”olarak da adlandırılan chatbotların en önemli avantajlarından bir tanesi hız ve kapasiteleridir.

Yapay zekâ teknolojisinin gelişmesi ses ve metin tabanlı yöntemlerle iletişim kurmaya olanak sağlarken, “sanal asistan” olarak da adlandırılabileceğimiz “Chatbot” teknolojisinin geliştirilmesine öncülük etmiştir.

İnternet temelli ortamda, yazılımcı tarafından tanımlanan görevi yerine getirmek üzere kullanılabilen botların en önemli avantajlarından bir tanesi hız ve kapasite özellikleridir. Bu anlamda Chatbot sistemi genellikle önceden planlanan bir senaryo çerçevesinde oluşturulan cevapları kullanarak metinsel bir iletişim kurabilmektedir.

Konuşma botları olarak adlandırılan chatbotlar, kullanıcıların anlık mesajlaşma uygulamalarında tıpkı bir insan gibi kendisine sorulan soruları yanıtlayabilen, sorunlara çözüm arayabilen, öneriler sunabilen ve karşısındaki kişi ile sohbet edebilen bir çalışma biçimine sahiptir.

Bu bağlamda sürekli gelişmeye açık olan chatbot kullanımı markaların dijital pazarlama stratejileri ve müşteri deneyimi çalışmaları açısından yeni avantajlar sağlamaktadır.

Kişisel sanal asistan ile uçak bileti alma, alışveriş yapma, hastaneden randevu almak gibi daha bir çok işlemi sözle yaptırabileceksiniz

Kişisel sanal asistan ile uçak bileti alma, alışveriş yapma, hastaneden randevu almak gibi daha bir çok işlemi, ses yada yazı ile yaptırabileceksiniz


Pazarlama iletişimi doğrultusunda Chatbot kullanımı

Günümüzde, chatbot gibi yapay zekâ tabanlı sistemlerin gelişmesi Apple, Google, Facebook gibi dev şirketlerin çok büyük harcamalar yaptığı chatbot sistemi, bankacılık işlemlerinden, yemek siparişlerine, restoran rezervasyonlarına, sağlık hizmetlerine kadar pek çok farklı alanda karşımıza çıkmaktadır.

Bir başka ifadeye bireyin yaşamının hemen hemen her alanında kendisine bir yer bulanchatbotlar, günümüzde iş takibinin yapılması, toplantı notlarının tutulması, yapay zekâ sistemi ile ilişkili akıllı ev eşyaları aracılığıyla mutfak alışveriş listesinin oluşturulması gibi birçok alanda da kullanılabilmektedirler

Bir diğer ifadeyle, akıllı telefonların en popüler iletişim kanallarından biri olan Whatsapp uygulamasına benzer bir sistem üzerinden iletişim kuran chatbot’lar şirketlerin çağrı merkezleri, müşteri ilişkileri gibi departmanlarını etkisi altına alarak teknoloji temelli bir dönüşüme zorlamaktadır.

Kişiselleşen pazarlama iletişimi çerçevesinde, şirketler büyük veri havuzundan hedef kitlelerinin kişisel bilgilere erişebilmektedir. Bu bilgilerin sistematik biçimde sınıflandıran yapay zekâ, chatbotlar aracılığıyla doğru hedef kitlesine doğru zamanda, doğru yerde, doğru mesajla ulaşabilmektedir.

Bu doğrultuda, günümüzün chatbot kullanımı bağlamında en yaygın örneklerinden bir tanesi mağazaların önünden geçerken, söz konusu mağaza tarafından bireylerin cep telefonlarına mağaza tarafından gönderilmiş hazır, kısa mesajlardır.

Bir diğer taraftan, internetten yaptığınız giyim, kozmetik, kitap, ev eşyası vb. alışverişler doğrultusunda kullanıcının tarzının, ihtiyaçlarının belirlenmesi ve bu doğrultuda aynı gün içerisinde kullanıcıya benzer markalardan sadece 24 saatlik bir zaman dilimi için kullanılmak üzere gelen indirim kuponları, alışveriş önerileri örnek olarak gösterilebilmektedir.

Bilgi teknolojileri konusunda müşterilerine karar verme sürecinde destek hizmeti sunan piyasa araştırma enstitüsü Gartner, 2020 yılına kadar işletmelerde yapay zekâ sistemleriyle güçlendirilmiş makine gücü artarak, insan unsurunun azalacağını vurgulamaktadır.

Bu doğrultuda kişiselleşen ve çoğunlukla dijital ortama taşınan pazarlama iletişimi sürecinde de chatbot kullanımlarının katlanarak artacağı düşünülebilmektedir.



İlginizi çekebilir

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.