Tek bir çocuk tüm aileye koronavirüs bulaştırabiliyor
Küçük yaşta çocukların Covid-19 hastalığına karşı daha güçlü olduğunu biliyoruz. Eğer aile içinde yetişkin, yaşlı, kronik hastalığa sahip insanlar varsa durum pek öyle iç açıcı olmuyor. Yapılan son araştırmada “Tek bir çocuk tüm aileye koronavirüs bulaştırabiliyor” olduğu ortaya çıktı. Covid-19 çocuklarda hangi belirtileri gösterir? Çocukların Koronavirüs önlemleri nasıl alınmalı? Çocuklar okula gitmeli mi? Çocuklar Koronavirüs yayıcı mı yoksa süper yayıcı mı? cevaplar yazımızda.
Tek bir çocuk tüm aileye koronavirüs bulaştırabiliyor
Covid-19 pandemi döneminde bir çok ülke okulları açma girişiminde bulundu fakat sonrasında kapattı. Özellikle ABD’de okul dönemi açılmasıyla kapanması bir oldu. Çünkü Koronavirüs çok hızlı yayılmıştı. Uzmanlar Okulların açılması ile Covid-19 hastalığının artmasının bir sürpriz olmadığını söylüyor.
ABD’de 13 yaşındaki bir kızın COVID-19’u büyükanne ve büyükbabasıyla birlikte 9 akrabasına bulaştırdığı ortaya çıktı. Genç kız bu kişilerle birlikte 3,5 hafta boyunca aynı yazlık evi paylaşmıştı.
ABD’de Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nen Noah Schwartz ve ekibinin yürüttüğü bir filyasyon çalışmasında genç kızın SARS-CoV-2’ye Haziran ayında maruz kaldığı anlaşıldı. Hızlı bir test sonucu enfekte olmadığı ortaya çıktı. Testinin negatif çıkmasıyla rahat bir nefes alan kız, ailesinden 13 kişiyle birlikte 5 yatak odalı bir yazlık evde kalmaya başladı.
Aile üyeleri maske takmadığı gibi mesafe kuralına uymuyordu. Kızla birlikte evde kalan 12 kişi COVID-19 semptomları göstermeye başlayınca filyasyon ekiplerince test yapıldı. Aile üyelerinin test sonuçları ya pozitifti, ya da olası vakalar olarak değerlendirildi. Bu süre içerisinde 6 aile üyesi daha evde kalanları ziyaret etti. Ancak evin içine girmeyip bahçede oturdular ve mesafelerini korudular. Bu altı kişinin içinden dördü koronavirüs testi yaptırdı; hepsinin testi negatif çıktı. Ve hiçbiri hastalanmadı.
Bu vaka da gösteriyor ki çocuklar ve ergenler, kendileri belirti göstermesede de çok sayıda insana COVID-19 bulaştırabiliyor.
Çocuklar Koronavirüs yayıcı mı yoksa süper yayıcı mı?
Unutmayalım ki grip hastalığını en çok dağıtan grup çocuklardır. Grip çocuklar için yüksek risk grubudur. Fakat Covid-19 hastalığı için ise düşük risk olarak görülüyor. düşük risk olmalarına rağmen hastalığı tıpkı gripteki gibi süper yayıcı denebilir.
Griple Koronavirüsün yayılma şekli benzer. Sosyal mesafe, el hijyeni ve maske bir nebze koruyucu olabiliyor. Fakat bunu çocuklarda bilinçli hale getirmek biraz zor. Çünkü bazen hastalığın ciddiyetini anlamayabilirler.
Çocuklar okullarda maske takmalı mı? sorusuna uzmanlar gerekli olmadıklarını ama Sosyal mesafe ve el hijyeni konusunda dikkatli olunursa virüsün yayılması engellenebilir. Çoğu iş yerinde büyükler sosyal mesafe kurallarına uymaz iken çocuklardan beklemek hayal olur.
Özellikle küçük çocuklar, meraklı yapılarından dolayı, hem yiyecek paylaşmayı, hemde birilerinden yiyecek almayı, eşyalara dokunma işlerini çok severler. İngiltere’de 6 yaşında oğlu olan aile hekimi Doktor Punam Krishan, bu yüzden çocukların virüs yayma konusunda bu yüzden süper yayıcı ve başarılı olduklarını söylüyor.
Çocuklarda koronavirüs belirtileri
İngiltere’de Kraliyet Pediatri ve Çocuk Sağlığı Koleji, ebeveynlere eğer çocuklar aşağıdaki belirtileri gösterdiği takdirde acil destek istenmesini söylüyor. Soğukların gelmesi ile nezle gibi hastalıkların belirtisi haricinde bu belirtiler covid-19 habercisi olabilir.
- Solgun gözükmesi,
- Nefes almada zorlanmalar, düzensiz solunum ve boğazdan gelen hırlanma sesi,
- Dudaklarda morarma,
- Halsiz, uyuşuk ve sıkıntılı dönem halleri,
- İshal ve kusma,
- Özellikle Ergen erkeklerde testis acısı.
Koronovirüs hane içinde daha hızlı ve sessiz yayılıyor
ABD’de yapılan 2020 Kasım aylı bir araştırmada koronavirüsün hane içinde önceki araştırmalara kıyasla daha hızlı ve hiç belirti vermeden yayıldığı ortya çıktı.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’nden (CDC) Melissa Rolfes’in liderliğinde yürütülen çalışmada testi pozitif çıkmış ve COVID-19 belirtileri gösteren 101 hasta incelendi.
Takibi yapılacak hasta belirlendikten bir hafta sonra bu hastalarla aynı evlerde yaşayan 191 kişiye her gün koronavirüs testi uygulandı.
Sonuçta kayıt altındaki katılımcıların %35’inin zaman içinde testleri pozitif çıktı. Bu oran bir önceki çalışmadan elde edilenin iki katıydı. Enfekte olan aile üyelerinin yarısında, pozitif çıkmalarından hemen sonra belirtiler ortaya çıktı.
Aile üyelerinin %75’inde ise pozitif çıktıktan 5 gün veya daha kısa süre sonra hastalık kendini belli etmeye başladı.