Çocukları cinsel istismardan korumanın yolları nelerdir? Nasıl eğitmeli?
Çocukları cinsel istismardan korumanın yolları nelerdir? Nasıl eğitmeli?
Çocuk İstismarı, Türkiye’de 2008 yılından sonra yavaş yavaş ortaya çıkan, ruhsal kişiliği bozuk pedofili hastalığının dışa vurması ile ivme kazandı.
Pedofili ya da sübyancılık, yetişkin bireyin, daha ergenliğe girmemiş küçük çocukları cinsel istek ve arzularına alet edip, onlardan haz alıp, çekici bulmasıyla cinsel eğiliminde bulunan psikoseksüel rahatsızlık sahibi olan kişilere denmektedir.
2008 yılında ilk ciddi araştırma, ebeveynleri tarafından terk edilmiş yada Devlet tarafından korunmaya alınmış çocukların olduğu Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu ve UNICEF’in ortaklaşa yaptığı bir araştırma. Araştırma yüz yüze 7 yaşındaki ve 18 yaşındaki 1.866 kişi ile yapıldı. Sonuç cinsel istismarın aslında Türkiye’de konuşulmasının geç kalmasıydı. Sadece son 1 yılda 56 kişi cinsel istismara uğramıştı.
Çocuklarda Cinsel İstismar Anne ve Babası olmayan çocuklarda mı yaşanıyordu? Tabi ki hayır!
2014 yılında ilk defa toplu bir cinsel istismar İzmir Menderes’te bir okulda, yaşları 6 ile 11 arasında değişen 6 kız öğrencisinin okul müdürü tarafından cinsel istismarına uğradığını, Sınıf öğretmeni Saadet Özkan ortaya çıkarmıştı. Mücadelesinden vazgeçmeyen öğretmen, Müdürü tutuklatmıştı.
2016 yılında toplu cinsel istismar, Ensar Vakfına bağlı Karaman ilindeki Muharrem B. adındaki bir öğretmenin 10 çocuğa yönelik cinsel istismarı yaptığı görülmüştü. Arkasından bir çok haber çorap söküğü gibi başladı. Toplum bu olaya daha önce rastlamadığı için yada gizlediği için sindiriyordu.
Toplumda bu gibi hasta ruhlu kişilerin arındırılması için bilinçlendirmek şart. Muharrem B.’yi tanıyan öğretmen şaşırmadım açıklaması yapması, suça ortak olduğunun anlamına gelmez mi?
Bu yüzden Çocuk İstismarları için öncelikle Anne ve Babanın Çocuklarına gelebilecek bu durumda nasıl eğitmeli? Onları bu durumdan korumak için neler yapmalı? Çocukların böyle durumda ne yapmasını öğretmeli.
Bu Konuda uzman olan Türk Psikologlar Derneği İstanbul Şubesi başkanı Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu‘nun bilgilendirmelerinden yararlanacağız.
Çocuklara cinsel istismar kimlerden gelir?
Çocukların sıklıkla görüştüğü, okuldaki eğitimci yada idareci, sokakta yada parkta gördüğü tanıştığı kişiler, market, bakkal çalışanları, hatta son zamanlarda akrabaları bile bu tanımlamaya girmektedir. Bu yüzden daha önce tanımadığınız yada tanıdığınız kişilerin ruhsal problemlerini bilemeyeceğinizden dolayı, kendi kontrol altında bulundurduğumuz çocuklara, kendilerine yapılan bazı fiziksel hareketlerin suç olduğunu ve bunları yapanları derhal bildirmesi gerektiğini öğretmeliyiz. Özellikle kim olursa olsun ayrıntısını eklemeli.
Çocuklara bu farkındalığı nasıl öğretmeliyiz?
Çok basit yolu HAYIR demeyi öğretmeliyiz. Çocuklara, özel bölge kavramı öğretilmeli. Kendisine yada bir başkasına bu bölgelere dokunulduğunu hissettiğinde yüksek sesle HAYIR demesi gerektiği ve tepki vermeyi öğretmeli.
Konuşmaya yeni başlayan çocuklara öncelikle Vücut parçalarını ve özel bölgelerini gerçek isimlerle öğretilmeli. Çünkü sorununu anlatacağı zaman bu sorun olabilir. Örneğin okulda başına gelebilecek bir durumda, Öğretmen yada Güvenlik görevlisi konuyu anlamayabilir.
Özel bölge kavramını öğrenen çocuğa, dokunulma durumunda yada temas gibi fiziksel durumlarda cesaretli olması aşılanmalıdır.
Anne ve babanın izni olmadan, tanıdık yada tanımadık hiç kimsenin onu bir yere götürme durumu olmadığını çocuğa bilinçlendirme için gereklidir. Herhangi bir yerde çocuğu kandırarak ıssız yada boş yere götürülme düşüncesinin önüne geçerek, çocuğa bilinçlendirme ve çığlık atma öğretilmelidir.
Çocuk ile Ebeveyn arasında Acil Kod!
Bir çok Pedofili Hastası yada Sübyancıların, sokakta yada parkta gördüğü çocuklara, annen gelemedi Seni annene götüreceğim yada Baban çağırıyor gibi kandırmalarla çocuğu kendi isteği ile kimsenin fark etmeyeceği bir durum için önlem alınmalıdır. Bunun için Çocuğunuzla aranızda bir kod olamadı lazım. Acil Kod sadece siz ve çocuk arasında bir sır olmalıdır. Bu gibi durumlar Anne yada Babanın rızası bir durumda olabilir. Bu durumda çocuk kodu duyduğunda gelmeli, kodu söylenmediği zaman kesinlikle onla gitmemesi bilgilendirilmelidir.
Sokakta yada Okul dönüşü, eğer kontrol edilemeyen evin dışındaki durumlarda güvenli yerler hakkında bilgi verilmeli. Acil kaybolma senaryosu yapıp, Tanımadığı hiç kimse ile bir yere gitmemesi gerektiğini, kaybolduğunda sadece Güvenlik görevlilerinin yanına gitmesi gerektiğini yada onları telefonla birilerine aratması gerektiği bilgileri verilmelidir.
Çocuklara kaç yaşında öğretmeli?
Konuşmaya ve istediklerini anlatmaya, sizin söylediklerinizi anlayıp, cevap verebilecek durumda olan her çocuk için geçerlidir. Genellikle 2 yaş üzeri çocuklara vücut parçalarını gerçek isimlerini öğreterek başlanabilir. Özel bölgelerine istenmediğinde Hayır demesi öğretilmelidir.
Peki konuya nasıl girilmeli? Nereden başlanmalı?
Vücut güvenliği için çocuğa anlayacağı dilde, basit ve hafızada kalıcı cümleler kullanılmalıdır. Mesela örnek bir konuşma cümlesi: ” Seninle Vücut koruması ile ilgili çok kısa bir şeyler konuşmak istiyorum. Her insanda olduğu gibi seninde özel bölgelerin var. İç çamaşırı ile kapattığın bölge senin özel bölgendir. Bu bölgeye güvenmediğin kişilerin dokunmasına hayır diyebilirsin. Hayır dediğin için biz dahil kimsenin kızmaya hakkı yok. Eğer tanıdığın yada tanımadığın, sevdiğin bazı kişiler de bu bölgelere dokunabilir. Dokunmaları seni rahatsız edip, kızdırabilir. Onlara duygunu açıklamak için “Hayır Dokunma” diyebilirsin. Bu durum başına geldiğinde hemen bana söyle. Çünkü seni korumak için bize anlatman gerekir. Bunu yapana gidip ona seni kızdırdığı için uyarıda bulunup, Vücut güvenliği kurallarını anlatmalıyız.”
Çocuğu ürkütmeden ve sakin bir dille anlatmalıyız. Kesinlikle cümle içlerinde cezalandırmak, dövmek gibi kavramları kullanmayınız. Ürken çocuk, taciz gelen akraba içinde yada tanıdık kişilerin zarar görmesini istemeyeceğinden bunları anlatmayabilir.
Çocukları severken özel bölgelerine dokunmayın!
Çocuklara hem özel bölgenin önemini anlatıp hemde o bölgeleri onları severken dokunmanız tezat oluşturur. Çocuk özel bölge kavramını anlayamaz ve dokunulmasını sevgi olarak anlayabilir. Mantık olarak ta kendini bu duruma karşı koruması pekte normal değil.
Kuralı koyan kişi özel bölge tarifini yaptığı için aile içinde özel bölge kavramı titizlikle uygulanmalı. Kardeşler arasında bile özel bölge kesinlikle uygulanmalı.
Çocuklar eğer böyle bir Cinsel İstismarı durumu anlattığında tepkinizi sakın dışarı vurmayın. Onu dikkatlice dinleyip, ciddi olarak dinleyin, onu savunun ve haklı olduğu için tebrik edin.
Eğer tam tersine Ani şiddet ve kızgınlık, çocuk tarafından korkuya kapılmasına neden olur. Maalesef onarılması güç psikolojik sorunlar meydana getirebilir.
Diğer taraftan anlatım sonrası üzgünlük görürse, benzer bir durum başına geldiğinde bir daha anlatmayacaktır.
Cinsel istismara uğramış çocuk nasıl anlaşılır?
Cinsel tacize yada istismara uğrayan çocuk, aniden oluşan daha önce rastlanmayan fiziki durumlar gösterebilir. Hastalık, ev taşınması, tanıdığı kişilerin ölmesi, anne ve babasının boşanması gibi olaylarda da aşağıda listelenen belirtiler görülebilir.
Çocuk İstismarında, özel bölgede fiziki değişiklik gözlenmeli ve aşağıdaki belirtilerden bir kaç tanesi aynı anda gözlenebilir.
- Çocuğun Anormal bir yaşam tarzına girerek, içine kapanması veya huysuzluk çıkartması, Öfke patlamaları,
- Uyku problemleri, kabus ve gece uyanmaları,
- Bazı kişilerden çekinmesi ve onların yanına gitmemesi,
- Tuvalet eğitimi almasına rağmen yatağa işemesi,
- Oyunlarında yaşının ötesinde, oyuncaklarında cinsel hareketler yapması,
- Saç kesme, koparma, derisini kanatma gibi kendisine zarar verme,
- İştahında azalma yada çok yemek yemeye başlaması,
- Evden ve okuldan kaçma, yalnız kalma isteği,
- Genital bölge, makat yada anüsün ağız çevresinde ağrı, renk değişimi veya kanama görülmesi,
- Tuvalet yaparken ağrı çekmesi,
Mi è piaciuto molto il tuo articolo
that’s great info