Çocukların beslenme çantası nasıl hazırlanmalı? 5 harika örnek menü
Çocukların beslenme çantası nasıl hazırlanmalı? 5 harika örnek menü
Dengeli Beslenme alışkanlığı küçük yaşlarda elde edilen bir yaşam biçimidir. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme için ana kural dört temel besin grubundan her gün her öğünde tüketilmesi gerekmektedir. Bu dört temel besin grubu, Süt ve ürünleri grubu, et ve yumurta ile kurubaklagiller grubu, sebze ve meyve grubu ve ekmek ve tahıllar grubu olarak belirlenmiştir.
Besin grupları hakkında çok geniş açıklamalı bilgileri aşağıdaki linkteki yazımızdan ulaşabilirsiniz.
İlgili Link: Besin Grupları Nelerdir? Besinlere göre nasıl dengeli beslenmeliyiz?
Okula gönderilen çocukların beslenme çantasındaki yiyecekleri bazen okul listelerine göre bazen de serbest bırakılır. Çocukların abur-cubur boş gıdalara yönelmemesi için onların beslenmelerine 4 ana besin gruplarından değişik kombinasyonlar yapabilirsiniz..
Üstteki yazımızdan Besin Grupları listesinde bulunan besinlerden seçilerek özenle hazırlanarak ,yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanmasını sağladığınızda hem sağlıklı hemde daha iyi düşünen ve anlayan çocuk yetiştirmiş olacaksınız.
Evdeki sulu yemeklerden bir beslenme hazırlamak okula götürülmesi zordur. Zaten okul kurallarınca istenmez. Bu nedenle kuru bir beslenme hazırlamak daha mantıklıdır. Beslenme Çantası Menüleri genelde aperatif olduğundan yani ara öğün olarak geçtiğinden basit listeler hazırlayabiliriz.
Peki hangi gıdalardan Beslenme Menüleri yapabiliriz?
Yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayan bir sandviçte haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış et-tavuk grubu besinlerinden seçilen herhangi bir besin yanında mevsiminde çıkmış, iyi yıkanmış, taze sebze ve meyveler bulunmalıdır. Domates, salatalık, marul, havuç, mandalina, elma, portakal, armut gibi Kesinlikle her beslenme çantası vazgeçilmezi fındık veya ceviz gibi Omega yağ asitlerini barındıran yağ kökleri bulunan kuruyemişleri de unutmamak gerekir.
Kuru gıdalar ile hazırlanmış beslenme menülerinin yanında içecek en uygun seçimdir. Pastörize edilmiş sütler genelde okulda dağıtılmaya başlasa da eğer verilmezse içecek olarak ise okul kantininden alınacak olan ayran veya sütün (veya varsa taze sıkılmış meyve suyu) tercih edilmesi sağlıklı bir seçim olacaktır.
Ekmek arası sandviçe alternatif olarak 1-2 dilim börek yada 1 dilim kek yada evde yaptığınız bir poğaca beslenme çantasına konulabilir. Bunun yanında okul kantininden alınan süt veya ayran ile tüketilmelidir. Bu durumda beslenme çantasında bir tane de meyve veya sebze bulunması dört besin grubunun sağlanması açısından gereklidir.
Tabi unutmamalıyız ki beslenme çantasının içinde bulunan besinler kadar temizliğine de dikkat edilmeli, çanta her gün temizlenmelidir.
Sağlık Bakanlığı Beslenme uzmanları kaynaklarından derlediğimiz Anne ve Babalar için örnek 5 farklı Beslenme Çantası Menüsüne geçelim
5 Örnek Beslenme Çantası Menüsü
1. Örnek Beslenme Çantası Menüsü
- Tam tahıllı ekmekle hazırlanmış sebzeli, tavuklu sandviç yoksa Evde yapılmış 1 dilim kek
- Ayran ( ister evde ister okul kantininde mevcuttur)
- 5-6 adet avuç fındık yada 2 tam ceviz yada her ikisinden karışık
Besin Gruplarından Et, sebze, süt-yoğurt ve tahıldan sağlanacak olan protein, vitamin ve minerallerin yanında eklediğimiz yağ için fındık veya ceviz ile çocuğun dengeli beslenmesi yerinde bir karar olacaktır. Menüde bulunan sandviçin yada kekin evde hazırlanmış olmasına özen gösterilmeli, çocuğun kantin alışverişlerinin de önüne geçilip abur cubura yönelmesi engellenebilir.
2. Örnek Beslenme Çantası Menüsü
- Çikolatalı krep
- Süt ( sade süt mümkünse)
- Mevsim Meyveleri
- 5-6 adet avuç fındık yada 2 tam ceviz yada her ikisinden karışık
Aslında çikolata çocukların beslenmesinde çok tercih edilen bir besin değildir. Fakat günümüzde bu pekte mümkün değil Çikolatanın çocukların hayatında önemini düşünerek biraz kaçamak yapabiliriz.
Bunu en az zararla az çikolatalı krepler hazırlanabilir. Krepin içerisinde çocukların protein ve B gurubu vitamini ihtiyacını karşılayan süt, yumurta ve un bulunur.C vitamini eksiğini meyveden, yağ 2ıda kuru yemişten alabilir.
Krepin yanı sıra beslenme çantasında lifli sebzeler ve meyveler mutlaka bulundurulmalıdır. Çocuklara bir anda sebzeyi sevdirebilmek mümkün değildir.Bu yüzden önce az porsiyonlarla başlanmalı sonrası yavaş yavaş artırılmalıdır.
3. Örnek Beslenme Çantası Menüsü
- Peynirli yada kaşarlı tost yada peynirli sandviç yanına söğüş olarak salatalık,
- 1 küçük ayran yada Evde yapılmış meyve suyu,
- Kuru meyve karışımı, (Kuru incir,kuru üzüm,kuru kayısı,kuru erik vb.)
- 5-6 adet avuç fındık yada 2 tam ceviz . dilerseniz karışıkta verebilirsiniz.
Çocukların ekmek alışkanlıklarını beyazdan tam tahıllı olanlara çevirmek gerekir. Çünkü tam tahıllı ekmekler hem B gurubu vitaminleri bakımından daha zengin hem de bağırsakların çalışması için daha uygundur. Peynir seçimi çocuğa bırakılmalıdır. Protein ve kalsiyum kaynağı olan peynir, çocuklar tarafından seçilirse tüketimi daha kolay olur.
Kuru meyveler, fındık, ceviz ve bademden hazırlanacak bir karışım, çocukların enerji ve tatlı ihtiyacını karşılamak için yeterlidir. Bu tür dengeli yağ asitleri içeren yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem) çocuğun zihinsel faaliyetleri için özellikle önerilir.
4. Örnek Beslenme Çantası Menüsü
- Evde hazırlanmış 2-3 dilim börek, (kıymalı,peynirli veya sebzeli olabilir)
- Evde yapılmış az şekerli meyve kompostosu içme kabında,
- Sütlaç ya da puding gibi sütlü bir tatlı,
- 4-5 adet badem yada 2 tam ceviz . Dilerseniz karışıkta verebilirsiniz.
Tüm çocuklar Börek tarafından sevilir. Bu yönü kullanabiliriz. Börek tüketimi kolay bir yiyecektir. Enerji veren karbonhidratlar içindeyse önemli bir besin kaynağıdır. Börek hazırlanırken süt ve yumurta gibi proteinler kullanılırsa besin değeri yükselir. Besin gruplarından Meyve grubu ile de C vitamini ve lif ihtiyacını Evde yaptığımız meyve suları yada meyve kompostosu ile karşılayabiliriz. Besin grubu kategorisinden Süt- yoğurt ihtiyacını karşılamak için de az şekerli sütlü bir tatlı kullanabilir yağ köklerinden kuruyemişlerle besin grubu tamamlanmış olur.
5. Örnek Beslenme Çantası Menüsü
- Evde Hazırlanmış Ton balığı ve salatalık yada domatesle hazırlanmış bir sandviç,
- Evde Taze sıkılmış bir meyve suyu,
- Evde yapılmış tatlı Kurabiyeler yada çörekler,
- 5-6 adet fındık yada 1 avuç kuru üzüm. Dilerseniz karışıkta verebilirsiniz.
Zihin gelişimi, odaklılık, dikkat dağınıklığı gibi rahatsızlıklara engel olan Omega yağları özellikle Balıktan gelen Omega 3 ve Omega 6 gibi yağ asitleri çocuklar için vazgeçilmezdir. Ana öğünlerde haftada 2 kere verilmezse kesinlikle sandviçini beslenme menünüze eklemelisiniz.
Eğer Meyve yemiyorsa zorlamamalı, çocuklara meyve suyu verilebilir. 2-3 farklı meyve karışımından oluşan meyve suyu çocukların birçok vitamin ihtiyacını karşılayacaktır.
Çocuklar gün içerisinde fazla enerji harcadıklarından tatlı devamlı canı ister. Hazırdan ziyade tarçınlı, cevizli, fındıklı, tahinli, pekmezli gıdalardan kurabiyelerle bu ihtiyaçlarını giderebilirsiniz.