DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Çocukluk döneminde alınan antibiyotik zararı ilerki yaşlarda çıkıyor

Çocukluk döneminde alınan antibiyotik zararı ilerki yaşlarda çıkıyor

Çocukluk döneminde dengeli ve doğru beslenmeye çok dikkat edilmesi gerekiyor. Zayıf bir erken çocukluk dönemi hastalıkları getirirken, antibiyotik kullanımını tetikliyor. Çocuklarda antibiyotik tedavisi üzerine çalışan bilim insanları Çocukluk döneminde alınan antibiyotik zararı ile ilgili ciddi bir araştırma yaptı.


Çocukluk döneminde alınan antibiyotik zararı

Antibiyotikler mikroplara karşı önemli birer silah olmalarına rağmen, bağırsak florası üzerinde ciddi zarar veriyorlar. Nitekim bu ilaçlar sadece hastalık etkenlerini değil, bağışıklık sistemimizi ve beynimizi güçlendiren, sindirimimizi ayarlayan hatta iyi ruh halinde olmamızı sağlayan mikrobiyotadaki yardımcılara da zarar veriyorlar. Araştırmalar özellikle de küçük çocuklara verilen antibiyotiğin ileriki yaşlarda sorun yaratacağını gösteriyor.

Bağırsak florası yaşamımızın ilk yıllarında olgunlaşmaya başladığı için bu dönemde rayından çıkabilir. Bu da örneğin alerji veya astımı tetiklebilir. Amerika’daki Mayo Clinic’ten Zaira Aversa, antibiyotiğin bağırsak florasıyla bağlantılı hastalıklar üzerindeki etkisini inceledi.

Araştırma çerçevesinde 2003 ila 2011 yılları arasında Minnesota ve Wisconsin eyaletlerinde doğan 14.500 çocuğun sağlık verileri incelendi. Çocukların yüzde 70’i 2 yaşına kadar en az bir kez antibiyotik almış.

Sonuçlara göre iki yaşına dek penisilin, sefalosporin ve makrolid gibi antibiyotik tedavisi gören çocukların daha sonraki yaşlarda astım ve alerjik nezleye yakalanma riskleri daha yüksek. Ayrıca nörodermatit, yiyecek alerjileri ve çölyak riski de önemli ölçüde yüksek. Çocuklar ne kadar çok antibiyotik tedavisi görürlerse, daha sonraki yıllarda söz konusu hastalık riskleri de artıyor.

Bağışıklık hastalıkları dışında erken yaşta alınan antibiyotiğin nörofi zyolojik sonuçları olabileceği de düşünüyor. Araştırmacılar ilk 2 yaştaki antibiyotik tüketimi ve ADHS (Aşırı Dikkat Eksikliği ve Konsantrasyon Bozukluğu) arasında (kızlarda ve erkeklerde) bağlantı buldular.

Ayrıca sefalosporin alımında otizm ve öğrenme bozukluğu riski de söz konusu. Araştırmacılar özellikle hafif soğuk algınlığı gibi hastalıklarda kesinlikle antibiyotik yazılmaması konusunda uyarıyorlar. (Assocation of Infant Antibiotic Exposure With Childhood Health Outcomes, Mayo Clinic Proceedings, 15.11.2020.)

Ek olarak çocuklarda beslenme konusunda çok dikkat edilmesi gerekiyor. Bunla ilgili başka bir araştırma aşağıdaki linkden ulaşabilirsiniz.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.