DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Covid-19 hastalığını atlatan neden bir daha oluyor?

Covid-19 hastalığını atlatan neden bir daha oluyor?

Bilim insanları antikor düzeyinin zaman içinde azalmasına veya bağışıklık tepkisinin zayıflığına bağlı olarak COVID-19 geçirmiş hastaların virüse yeniden yakalanma riski taşıdığına dikkat çekiyor. Covid-19 hastalığını atlatan neden bir daha oluyor? Koronavirüsü yenen kişiler neden bağışıklık kazanmıyor? Tekrarlanan Covid-19 hastalığı hakkınında sıkça sorulan soruların kısa cevapları yazımızda.


Covid-19 hastalığını atlatan neden bir daha oluyor?

Covid-19 hastalığını geçirdikten sonra tekrar aynı hastalığa yakalanma durumun yaşandığı vakalardan biri 60’lı yaşlarındaki bir huzurevi sakini. Şiddetli zatürre ye yakalanan hastanın koronavirüs testi sonucu pozitif çıkıyor. Hasta testi negatif çıkıncaya kadar bir ay hastanede bakım görüyor. 3 ay sonra hastanın test sonucu yeniden pozitif sonuç veriyor. Ancak bu kez semptomların hafiflrdiği gözleniyor.

Semptomlar hafif öksürük ve nefes darlığı şeklinde ortaya çıkıyor.

ABD Seattle eyaletinde bulunan Washington Üniversitesi’nden Jason Goldman ve ekibi tarafından yapılan genomik analizde (J. D. Goldman et al. Preprint at medRxiv https://doi.org/fbvj; 2020) bu ikisinin iki ayrı olay olduğu ortaya çıkıyor. Ekip ayrıca ikinci enfeksiyondan sonra hastanın çok zayıf bir bağışıklık tepkisi geliştirdiğini keşfediyor.

Ve bu antikorların da zaman içinde azaldığını fark ediyor.Ve bu hastanın ilk enfeksiyonda da benzer bir tepki geliştirmiş olmasının çok büyük bir olasılık olduğuna karar veriyorlar. Dolayısıyla hasta ikinci enfeksiyona karşı bağışıklık sistemi kendisini yeterince korumamış olabilir.

Ekip ayrıca hastanın nötralize edici antikorlarını da ölçüyor. Tahmin edileceği üzere söz konusu bireyin ilk enfeksiyona yol açan SARS-CoV-2 versiyonuna karşı, ikinci enfeksiyona neden olan versiyondan daha düşük düzeyde nötralize edici antikor oluşturduğu görülüyor. Bu ölçümler, re-enfeksiyona karşı yeterli miktarı tutturamayan antikor düzeyinin belirlenmesinde çok yararlı bir gösterge oluşturuyor.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.