Dağ keçileri nasıl tırmanır?
Hayatı sınırsızca yaşayıp, korkmayan dağ keçileri, inanılmaz şekilde dağ uçurum kenarlarında hayatlarını sürdürmekte. Peki dağ keçilerinin özellikleri içinde en çok merak edilen sorunun cevabını biliyor musunuz? İşte korkusuz dağ keçilerinin tırmanmaları için doğuştan kazandıkları anatomisi.
Dağ keçileri nasıl tırmanır?
Dağ keçilerinin 4 toynağın sığabileceği bir nokta parçasında yada ufak çıkıntıların üzerinde dengede durması yerine düşmesi normalde dağ keçisinin kaderinde yüksek ihtimalli bir durum. Ama bu dağ keçileri görünürdeki durulması imkansız olan yerlerde dolaşmak için özel yeteneklerle yaratılmışlardır. Çok nadiren kaydıkları yada denge kaybettikleri de söylenebilir.
Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Afrika’nın dağlık kesimlerinde yaşayan bu hayvanlar, küçük ayak tabanlarına bağlı özel toynakları ile kayaların üzerine kolaylıkla tırmanabilir ve aynı kolaylıkla geriye inerler. Bu özel yetenek özellikle yırtıcılardan kaçmak için çok kullanışlıdır fakat yüksekte yaşamanın başka faydaları da vardır.
Kuzey İtalya’daki Cingno Dam’de yaşayan Alp dağ keçisi, en yukarıdaki kayaları yalamak için oraya tırmanır. Kayaların içindeki tuz, keçilere vejetaryen diyetinden kaynaklanan kalsiyum eksikliğini giderme imkânı sağlar. Fakat oraya varabilmek için 30 metre boyunca hassas çatlaklar ve çıkıntılardan oluşan çok tehlikeli bir yola katlanmak zorundadır.
Bu etkileyici tırmanma tekniği genelde dişiler ve yavrular tarafından uygulanır, çünkü erkeklerin büyük vücut kütleleri ve taşıması zor boynuzları onların dar yerlerde dengede durmasını zorlaştırır.
Dağ keçisi anatomisi
Dağ keçileri çıplak kayalara tırmanmaya nasıl bu kadar iyi adapte olabildiler?
- Bodur vücut. Kısa boyları, onlara düşük yerçekimi merkezi sağlarken küçük çıkıntılar üzerinde der durmalannı kolaylaştırır.
- Kaslı omuzlar. Güçlü omuz kastan, dağ keçilerine dik yamaçlart kendilerini yukarı çekmekte yardıma dur.
- Boynuzlar. Dişiler en iyi tırmanıcılardır çünkü daha kısa olan boy nuzları dik eğimlerde onlara zorluk çıkartmaz.
- Güçlü bacaklar. Dağ keçisi bir kayadan diğerine 1.8 metre sıçrayabilir.
- Yan parmaklar. Bacımların.ırka tarafında olan ekstra toynaklar, eğimli bölgede kay mayı engeller.
- Toynaklar. Yumuşak tabanlı iki ayaklı toynakları kayaların kenarlarına tutunmalarını sağlar.
Tırmanmak için tasarlanmış toynaklar
Dağ keçisine ait olan bu toynaklarda kıskaça benzeyen parmakları vardır ve dik yamaçlar da bu onun için harika bir tasarımdır. Her parmağın üzeri katı keratin ile kaplanmıştır. Bizim tımaklanmızın üzerindeki ile aynı olan bu madde onlan çok güçlü yapar. Tabanları yumuşak ve lastikli yapıdadır, bu da yüzeyde ekstra tutunma için ek sürtünme sağlar.
Toynaktan aynı zamanda yük altındayken yayılır ve ağırlığı eşit olarak dağıtır. Her toynağın üzerindeki iki parmak birbirinden bağımsız olarak hareket eder ve düz olmayan bölgelerde kolaylık yaratarak dağ keçisinin çıkıntılara tutunmasına yardımcı olur.