Damla sakızı üretimi Muğla’da başlıyor!
Damla sakızı üretimi Muğla’da başlıyor!
Damla Sakızı, kilosu 1100 liradan alıcı bulabilen, ilaç, gıda ve kozmetik sektörlerinde kullanılan bitkisel bir ürün. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yeni projesini Muğla’da başlattı!
Bakanlıkça başlatılan çiftçiye destek ve ürün yetiştirme bilinci aşılama projesi olan ‘Itri- Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi’ kapsamında Çiftçiye yeni bir ekmek kapısı ile tanıtılan Damla Sakızı yetiştiriciliğine Muğla’da başladı.
Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ortak çalışması ile ilk kez damla sakız fideleri toprağa dikildi.
Muğla’nın Ula İlçesi Esentepe Mahallesi’nde dikim yerlerine 62 damla sakızı ağaçı dikildi.
2016 yılında Marmaris’te Bozburun Mahallesi’nde bir çiftçinin kendi bahçesine 50 damla sakızı dikilmişti. Görülen ağaçlardaki yetişme kalitesini örnek alan Bakanlık bu işi büyütüp diğer çiftçilere de örnek olmak istiyor.
2016 yılında yabani sakız ağaçlarında başarı yakalayan Bakanlık görevlileri, Sakız ağacından toplanan damla sakızlarının piyasa da alıcı bulduğunu ve 1100 liradan toptan satıldığını belirtiyor.
Çiftçiler için biraz zor bir ürün olmasının nedeni 4 senede bir hasat veriyor. Bereketli verimlerini ise bir ağaç en geç 7 sene sonra veriyor. Bakanlık bu konuda çiftçiden biraz sabır bekliyor. Fakat işin daha kötü haberi matematiksel olarak 15 yıl sonra her ağacın ortalama 700 grama kadar hasat verebiliyor olması. Yani yeni dikilen 62 ağaç 15 sene sonra 35 kiloya yakın hasat verebilecek.
15 yıl sonra gerçek ürün vermeye başlıyor!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yapılan bu projenin 15 yıl sonra ciddi rakamlarda Damla Sakızı sağlayacağını söylüyor. Çiftçi tarafından nasıl görülür bu rakamlar onu bilemiyoruz.
1 dekar alandan 62 ağaç barındıracak ve 15 yıl sonra artık 35 kilo damla sakızı toplanacak. Kilosu 1100 lira olan damla sakızından 36 bin lira para toplanacak.
Bakanlık geçte olsa bu adımı atmasından dolayı tebrik ediyoruz. Ama bu işin bir yatırım aracına dönüşmesi adına bundan sonra Çiftçilere önemli görevler düşmekte.
Çünkü Damla Sakızı üretimi zaman ister. Bunun en güzel örneği Muğla’ya yakın sakız adası. Bu ada Yunanistan’a bağlı. Yaklaşık 600 yıldır bu adada damla sakızı üretiliyor ve tüm Dünyaya toptan satılıyor. Zamanında ise Sakız adası köylüleri bir kooperatif yaparak yüzyıllardır bu sakızı korumuşlar. Bu nedenden Avrupa Birliği, Sakız Adası’ndaki damla sakızı üretiminin isim korumasına almıştır.
Bu sebepten, Muğla’da bu işe başlayan çiftçilerin aynı sabırla ve bekleyişle gelecek nesillere bir üretim alanı oluşturacağını ümit ediyoruz.
Damla Sakızı Şifalı bir Bitki!
Doğal olarak ağızda çiğnenebilen, ağız ve diş sağlığına etki edebilen, sindirim şikayetlerini de giderebiliyor. İçeriğinde ise yüzde 97 reçine asitleri ve yüzde 3’üde uçucu yağları barındırıyor. Damla sakızı, ağızda çiğnendiğinde ilk buruk bir tat versede bir süre çiğnendiğinde ağıza çam kokusu ferahlığı veriyor.
Damla Sakız ismi Yunanistan’a bağlı sakız adasından gelmekte. Doğal ortamda sakız adasında yüzyıllardır yetişiyor.
Damla Sakızı, ağaçları sakızı bir jel şeklinde atıyor ona sakız damlası deniyor. Damlalar toplanıp güneşte kurutulduktan sonra katı hale geliyor.
Alıcısı çok var. Çünkü sanat eserlerini korumak için yapılan sıvıları damla sakızından yapıyorlar. Kozmetik ve Estetik sektöründe kullanılıyor.İlaç sektörüde devamlı müşterilerinin arasında.