Dedeler sağlıklı beslenirse torunlarda sağlıklı olur
Dedeler sağlıklı beslenerse torunlarda sağlıklı olur
Avustralya Tıbbi Araştırma Enstitüleri Derneği (AAMRI) üyesi olan Victor Chang Enstitüsü’nden Catherine Suter tarafından yapılan bir keşif halk sağlığı açısından bizlere bir çok konuda ışık tutacak.
Bilinen şu ki bebek sağlığı, hamilelikten başlayıp annenin sorumluluğundadır.Yapılan araştırmada ise baba sağlığının bebeğin tüm yaşamına etkilediği görüldü.Gen çalışmaları üzerine çalışan ve hastalıkların genetik araştırmasını yapan Prof. Catherine Suter , fareler üzerinde yaptığı çalışmayla çok güçlü bir bilgi bulduğunu keşfetti.Prof. Catherine Suter babanın sağlıklı beslenmesinin yarattığı etki doğacak çocuklarına hatta torunlarına kadar etki ettiği görüldü.Yapılan araştırmaya göre, sağlıksız beslenen yüksek oranda şeker ve yağ besinleri alan baba farenin çocuklarında da aynı eğilimler görülerek tıpkı babası gibi karaciğer yağlanması, kandaki glikoz ve insülin değerlerin yüksekliği ile gizli şeker bulundu.Hatta büyüyen yavrulardan sonra gelen yeni kuşakta da aynı problemler devam etti.Gözlemlenen en farklı sonuç , babanın sadece sağlıklı beslenmesi olmayıp, dedeninde sağlıklı beslenmesi gerekmektedir.
Araştırma da dede sağlıksız beslense, baba ise sağlıklı beslense yinede doğacak torunun risk altında olduğu.Bu araştırma bilim ve sağlık açısından yepyeni bir çığır açmış oldu.Eğer dede yada babanız şişman yada obez sınıfında ise beslenmenize çok dikkat etmeniz gerekmektedir.Dede olmadan yada baba olmadan önce sağlıklı beslenmeniz diğer nesillere etki etmektedir.
Araştırma sonunda ise daha farklı bir sonuç daha çıktı.Genetikten sağlıksız gelen torunun sağlıklı beslenmesi ile ondan sonra gelecek nesilde ise düzelmeler gözükerek sağlık yönünden olumlu neticeler alındı.Daha açık anlatmak gerekirse metabolik hastalıkların döngüsü kırılmış oldu.Herkezin inandığı kesinlikle genetik hastalıklar sülalende varsa sende de olur algısı da kırılmış oldu.
Prof. Catherine Suter , genetik araştırmalarında farelerin spermlerini inceleyerek RNA moleküllerindeki değişikliklerin nasıl nesilden nesile etki ettiğini anlamaya çalışıyor.
Ayrıca Bakınız
- Kalitesiz spermin kaynağı genetik mi? Sperm kalitesi babadan mı geçer?
- İnsan boyu genetikle mi belirleniyor? Kısa boy mu, uzun boy mu avantajlı?
Kaynaklar ve Dış Bağlantılar
- Prof. Catherine Suter, Germline epimutation, Kuşaklararası epigenetik kalıtım, Erken çevresel strese Epigenomik tepki,DNA metilasyonu, kodlamayan küçük RNA’lar, Biyoinformatik, Yeni nesil genetik dizileme gibi konularda uzman olarak çalışmaktadır.Soru sormak isterseniz e-mail:C.Suter@victorchang.edu.au.
- The Victor Chang Cardiac Research Institute