Depresyon tedavisi için besin takviyeleri almak işe yarıyor mu?
Bilim insanları depresyonla mücadele için tavsiye edilen besin destekleri gerçekten işe yarıyor mu? sorusunun cevabını vermek için araştırmalar yapıyor ve en son araştırmanın sonucu çok farklı. Depresyon tedavisi için besin takviyesi alınmalı mı?
Depresyon tedavisi için besin takviyeleri almak işe yarıyor mu?
JAMA (Journal of The American Medical Association) dergisinde yayımlanan araştırmada, bir yıl boyunca her gün çoklu vitamin hapları alan kişilerde depresyona yakalanma olasılığının plasebo alan kişilerden pek de farklı olmadığı görüldü.
Araştırma, bazı özel diyetlerin ve bazı besinlerin düşük miktarlarda tüketilmesinin depresyona yakalanma riskini arttırdığına işaret eden daha önceki bir çalışmanın uzantısı olarak gerçekleştirildi.
Exeter Üniversitesi’nden deneysel ve uygulamalı klinik psikoloji öğretim üyesi Ed Watkins, “Diyet ve beslenmenin depresyona yakalanma olasılığının azaltılması yönünde umut verici bir yöntem olduğunu düşünüyorduk. Ne var ki, bu son araştırma besin desteklerinin depresyonun önüne geçilmesinde pek de etkili olmadığını ortaya çıkarttı” diyor.
Obezite depresyon riskini artıran bir unsur
Bu son araştırmaya Britanya, Hollanda, Almanya ve İspanya’dan 1000’i aşkın kişi katıldı. Önceden sağlık taramasından geçirilen katılımcılar, son altı ay içinde hafif depresyon belirtileri gösteren ancak, tam anlamıyla ciddi bir depresyona yakalanmamış kişiler arasından seçildi. Araştırmacılara göre bu kişilerin, depresyona yakalanma olasılıkları yüksekti.
Ayrıca, katılımcıların tümünün aşırı kilolu ya da obezlerden oluşması da uzmanlar tarafından depresyona yakalanma olasılığını artırıcı bir unsur olarak değerlendirildi.
Araştırma kapsamında katılımcılar gelişigüzel bir biçimde dört farklı gruba ayrıldılar. Bu gruplardan birine çeşitli vitaminler içeren haplar verilirken, bir başka gruba plasebo verildi. Üçüncü gruba vitamin haplarının yanı sıra diyetlerini geliştirici bir davranış terapisi uygulanırken, dördüncü gruba da plasebo ile birlikte davranış terapisi uygulandı. Deneklere verilen vitamin hapları folik asit, D vitamini, omega 3 balık yağı, çinko ve selenyum içermekteydi.
İlgili link: Vitamin Nedir? Vitamin grupları nelerdir? Kaç çeşit vitamin var?
Besin destekleri fark yaratmıyor
Bir yıl süren çalışma sırasında katılımcıların 105’i (yüzde 10’u) depresyona yakalandı. Depresyon tanısı konan katılımcıların sayısı dört farklı grubun her birinde hemen hemen aynı idi. Bir başka deyişle, besin destekleri depresyonu önleme konusunda plasebodan pek de farklı bir etki yaratmıyorlardı.
Beslenme şeklinin düzeltilmesine yönelik davranış terapisi de görünürde depresyonun önüne geçilmesinde tam anlamıyla etkili olamıyordu. Ancak, araştırmada uzmanlar tarafından önerilen 21 seanstan en az 8’ine katılan kişilerde bu tür terapilerin depresyonu gerçekten de önlediğine işaret eden bir takım bulgulara da tanık olundu.
Bu da, diyetin iyileştirilmesine olanak tanıyan davranış terapilerinin belirli bir “dozda” uygulanmasının depresyonun önüne geçilmesine yardımcı olabileceği anlamına geliyor.
Ancak araştırmacılar bu konuda kesin bir karara varılabilmesi için ileri araştırmaların yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.