Deri ve Mukoza Yolu ile Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi
Deri ve Mukoza Yolu ile Bulaşan Hastalıklar Nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi
Deri yoluyla yani dokunma temas ile hasta olan kişilerin kullandığı ortam eşyalardan geçen hastalıklardır. Mukoza ise organların iç yüzeyini dış yüzeyinden koruyan ince tabakadır. Örneğin ağız, burun, göz, kulak’ta organı koruyan dış sıvı vardır. Yapışkan gibi olan bu sıvıya mukoza denmektedir. Solunum yolu üzerinde epitel adındaki zarlarla olan sümüksü tabakalar her vücutta bulunur. Deri tüm vücudu sarar. Derideki Vücut üzerinde ağız, burun,kulak ve anüs dahil tüm deliklerin iç tarafları hepsi mukozaya bağlanır.
Bu hastalıkların hepsi önce ya deri yoluyla geçer yada deriden mukozaya geçer ve bulaşıcı hastalıkların kaynağı olarak bakteriler burada ürer.
En sık rastlanan Deri ve mukoza yolu ile bulaşan hastalıklar şunlardır;
- Bitlenme,
- Uyuz,
- Deri mantarları,
- Trahom.
Bu hastalıklar yakın temasla bulaşır ve sizlere bu hastalıkları, belirtileri ve tedavi şeklini kısaca anlatmaya çalışacağız.
Bitlenme Nedir? Bitlenme Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Olunur?
Bitler asalak olarak yaşayan parazit canlılardır. İnsan derisi üzerinde hayatlarını devam ederler. Bitler baş, gövde ve kasık biti olmak üzere üç farklı şekilde yerleşirler.
Bitlenmenin bulaşma yolu ise, Yakın temasla insanlardan insanlara bulaşabilir. Ortak kullanılan aynı yatakta yatmak, çamaşır ya da yatak takımlarının ortak kullanımı ile kişiden kişiye bulaşır.
Bitlenme Belirtilerinin başında sürekli kaşınmak ve kepeğe benzer saç tellerine yapışık yumurtaları bulunmaktadır.
Bit deyip geçmeyin. Bitler, Rickettsia bakterilerinin oluşturduğu tifüs hastalığının insana yayılmasını sağlarlar. Eğer bitte Rickettsia bakterisi varsa, etrafa bu bakterileri yayar. bitin ısırdığı yeri kaşıyınca, bu bakteriler içeriye girer ve kana bulaşır.
Tifüs hastalığı, baş ağrısı, titreme, yüksek ateş, halsizlik, öksürme ve şiddetli kas ağrıları belirtilerindendir. Bir hafta içinde ilerlediğinde, vücutta koyu benekli kabarıklar başlar. Özel tedavi uygulanmazsa, ölüm oranı riski %40’tır.
Özellikle okul dönemi çocuklarını dikkatle incelemek ve kişisel temizliğe önem verilmelidir.
Bitlenmenin tedavi yolu en yakın sağlık ocağına gidiniz, gerekli talimatlar size verilecektir.
Uyuz Nedir? Uyuzun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Olunur?
Parazitlerin neden olduğu bir diğer hastalık uyuzdur. Belirtisi ise Kaşıntı varsa ve yayılıyorsa, arkasından deri döküntüleri yaşıyorsanız uyuz olmuş olabilirsiniz.
Uyuzun Bulaşma Yolu, Yakın vücut temasıyla geçer. Eşlerde ve ev halkında, kapalı ortamlarda bulaşma çok kolaydır. Aynı yatakta yatmak, çamaşır ya da yatak takımlarının ortak kullanımı ile bulaşır.
Uyuzun önlenmesinde kişisel temizlik ve iç çamaşırları ütülemek çok önemlidir.
Uyuz tedavisi sağlık ocaklarında yapılmaktadır. Aynı ortamdaki uyuz olmuş kişilerden ten teması kesilmeli ve aynı eşyalar kullanılmamalı.
Deri Mantarları Nedir? Deri Mantarlarının Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Olunur?
Deri Mantarları etkeni Mantar mikrobudur. Deri Mantarları Bulaşma Yolu, aynen uyuz gibidir. Bazı mantarlar insandan insana ya da hayvanlardan insanlara yakın temasla bulaşmaktadır. Özellikle Temiz olmayan havuz, hamamlar ve ortak kullanılan manikür, pedikür ve tıraş malzemeleri bulaşmada etkilidir.
Deri Mantarları Belirtileri ise, ısısı yüksek ve nemli vücut bölgelerinde yerleşme eğilimi vardır. Bu nedenle parmak araları, koltukaltı, kasıklar, cinsel organlar ve anüs, mantarların sıklıkla yerleştikleri vücut bölgeleridir. Bu bölgelerde Kaşıntı, deride sulanma, yanma ile kendini gösteren yaralar ya da kızarıklıklar meydana gelir. Saç mantarları ise saç dökülmesine neden olur. Tırnak mantarları ise, tırnak üzerinde şekil bozukluğuna sebep olur.
Önlem için kişisel hijyene önem verilmeli. Vücutta ıslak yer bulundurulmamalı. Ayaklar devamlı parmak aralarıyla beraber kurulanmalı, ayak havlusu yada peçete kişisel kullanım için zorunludur.
Tedavisi için Hastanelerin cildiye bölümünden destek alabilirsiniz. İlaçla ve kremlerle geçebilen bir hastalıktır.
Trahom Nedir? Trahomun Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Olunur?
Trahom virüsü var olan gözden, sağlam kişiye bulaşarak dağılan bir hastalıktır. Kişiler arasında bulaşıcılığı sağlayan, karasinek, tatarcık sineği, ortak havlular ve kirli eller önemli rol oynar. Trahomun ilk belirtileri, gözde kızarıklık ve ağrıdır. Ardından şişlik ve akıntı başlar.
Kişisel temizlik özellikle el yıkama alışkanlığı ve karasineklerle mücadele korunmada çok önemlidir.
Trahom Tedavisi için, Erken tanı ve tedavi iyileşmede son derece önemlidir.Tedavisi mümkün olan bu hastalık için acilen Sağlık kuruluşlarına gidilmeli. Aksi takdirde tedavi bekletilirse körlüğe neden olur.