Diş çürüklerini kendi kendine iyileştiren ilaç mı geliştirildi?
Diş çürüklerini kendi kendine iyileştiren ilaç mı geliştirildi?
İngiltere’de King’s College Üniversitesi’nde diş çürükleri ile ilgili araştırma yapan bilim grubu, farelerin dişleri üzerinde yeni ürettikleri bir maddeyi denediler. Deney de bekledikleri sonucu aldılar. Ürettikleri madde bir nevi dişteki mine zedelenmelerini, çizikleri dişin kendi özünü harekete geçirip kapatıyor. Bu nasıl mümkün olabilir?
Yöntemlerine göre, bu kimyasal ürün bir sünger ile sorunlu dişin üzerine koyuluyor. Diş aslında kendi kendine bazı kırık yada çizikleri kendi çapına göre kapatabiliyor. Fakat daha büyüklerine bir şey yapamıyor. İşte bu madde, dişin kendi kendine hasarı kapatmasına ön ayak oluyor.
Haber Bilim Dergisi ‘Science Reports”da herkes tarafından heyecanla karşılandı. Artık diş çürükleri tarih mi olacak?
Büyük hasarlı oyukları, diş tarafından kendi kendine onarımı mümkün olmuyor. Bu sebepten daha çok diş kütlesini kaybetmemek için, biz diş doktoruna gideriz. Diş doktoru bu hasarlı bölgeyi, amalgam yani metal civa alaşımı ile doldurur yada toz cam ve porseleni karıştırarak bir dolgu maddesi ile kapatır. Fakat bu yaptıkları ömürlük değildir, günün birinde o dolgular düşer ve tekrar yapmak zorunda kalırız.
Yeni yapılan bu ilaç eğer insanlar da uygulanırsa daha diş çürüğünün başında hasar düzeltilecek ve dişlerimizi kaybetmeyeceğiz. Dolgu, köprü ve kanal tedavisi acaba tarih mi olacak? Kulağa çok hoş gelen buluşun uygulanması ise çok yakın.
Yaptıkları kimyasal ilacın ismi “Tideglusib”
İlaç yapılan deneyde farenin dişindeki 13 milimetrelik deliği tamir ettirdi. Diş özündeki kök hücreleri harekete geçiren ilaç önce hasarlı dişin üzerine süngere batırılıp koyuluyor. Süngerin ağızda kaybolmaması için sabit kalması adına geçici süre üzeri kaplanıyor.
Ekip daha büyük diş çürüklerine odaklanmış durumda. Araştırmanın lideri olan Profesör Paul Sharpe çok değil, 3 yada 5 yıla kadar insanların hizmetine sunacaklarını söylüyor.
Ekip birkaç çalışmayı Aslında bir kaç yaşlı bunama hastasında denedi. Sonuç olumlu olduğu için tarih vermelerine şaşmamak lazım.