Diş çürümesine karşı nasıl önlemler almalıyız?
Diş çürümesine karşı nasıl önlemler almalıyız?, Dişler Nasıl ve Neden Çürür?, Kimlerde daha çok çürük olur?, Diş Çürüğünün Tipleri ve Evreleri Nelerdir?, Diş çürüğü nasıl önlenebilir?, Diş Çürüklerinden Korunma Yolları Nelerdir?, gibi hayatınızı meşgul eden soruların cevabını bu yazımızda bulabileceksiniz.
Diş çürümesine karşı nasıl önlemler almalıyız?
Diş çürüklerinin oluşmasının ana sebebini meydana getiren şekerli ve unlu gıdalardır. Bu gıdaları tüketen insan sayısına bakıldığında herkez riskli gruba giriyor.Dünyada dişi çürümemiş insanların sayısı azdır. Vücut koruma planı kodlarında var. Tükürük aslında doğal bir koruma olup, yiyecek tüketimin çokluğundan baş edemez. Tükürük bezlerinde sorun olan kişilerde diş çürüklüğü daha fazladır. Diş çürümelerine karşı tükürük akışını hızlandırmak için şekersiz ciklet yada sakız kullanabilirsiniz.
Diş Çürüklerine karşı yapacağımız önlemlerin başında şekeli ve unlu genel anlamda karbonhidratlı gıdaları çok fazla tüketmemek. Ögün sayısını da arttırmamalı ki her artış da diş temizliğini yapmalısınız.
Artık yemek artıklarından kurtulmak için yemekten sonra temizlik şart. Florür bakterileri öldürmede çok işe yarar. Florürlü diş macunu ile 2 dk fırçalanması yeterlidir. Sadece dişler değil, dil üstünü de temizlemeniz gerekir.
Dişler Nasıl ve Neden Çürür ?
Diş Çürüklerinin başlaması için Ağız ve Diş Sağlığına önem vermememiz gerekir. Sindirim ağızdan başlar.Yumuşak ve yapışkan besinler yediğimizde , içindeki bakterilerin asit üreterek dişin dış yüzeyi yani minesine yapışmaya çalışır.Özellikle Şekerler, sükroz bakterilerle reaksiyona girerek asit oluştururlar. Bu bakterilerin oluşturduğu asitler dişlerinizi çürütmeye başlar. Şekerlerin yanında karbonhidratlı yiyeceklerde glikoz ve früktoz gibi basit şekerlere ayrılabilirler. Söz konusu olan sadece şekerlemeler ve dondurma değildir. Bütün karbonhidratlı yiyecekler sindirildiklerinde glikoz ve früktoz gibi basit şekerlere parçalanırlar.
Karbonhidratlı yiyeceklerin, ağızda kalan artıklarının oluşturduğu asitlerden bakteriler ürer ve plak da bunların eseridir. Diş rengindeki değişim dişin artık mineral dokusu çözülmüş anlamına gelir.Diş hekimleri buna kavite yani oyuk demektedirler.
Örnek verirsek kurabiyeler, kekler, hafif içecekler, şekerlemeler, ayrıca çubuk krakerler, krakerler, muz,elma, patates cipsi ve kahvaltılık yulaf ezmeleri. Diş minesinin zamanla asit üreten bakterilerin verdiği zararla delinmeye başlar ve içeriye doğru bir iniş başlar.
Diş minesine saldıran bu bakterilerden kurtulmanın en iyi yolu flor‘dur. Gargara ve diş macunlarda bulunan bu madde dişleri korumaya yeter.Ama sık yemek yiyen için sıkça temizleme önemlidir. Yapmadığında bu saldırılar devamlı devam eder.
Ne kadar çok yemek o kadar asit saldırısı demektir.
Diş Çürüğünün Tipleri ve Evreleri Nelerdir ?
Diş çürüğü başlangıç olarak dişin içinde başlar.İçten zayıflayan dişe bakıldığında minesinde beyaz bir nokta çıkar.Bu durumda iken eğer alınan flor ve minerallerin yardımı ile diş kendini tamir edebilir.Eğer ağız temizliği yapılmassa bu bölge kendini onaramaz ve gittikçe derinlere inmeye çalışır.Çürüğü olan kişi yemek yediğinde hafiften hissedebilir.Hatta birgün o mine kırılabilir.Bu evreye gelmeden o bölgede oluşan delinme diş hekimlerince temizlenir ve doldurulur.Şayet yapılmadığı takdirde mineyide geçen çürük,diş özüne oradanda sinire gitmektedir.Genellikle diş ağrısı böyle bir durumda başlar ve diş siniri gerçektende inanılmaz bir ağrı ve acı verir.
Şeker tüketimi diyince aklımıza ilk önce çocuklar gelmektedir.Onların diş minesi çok zayıf olduğundan, diş çürümeleride çok hızlı olur.Biberon Çürüğü denilen bu çürükler çok hızlı ilerleyerek 2 ay sürede mineyi yok eder.
Yaşlılıkta genelde kök çürükleri ve diş eti sorunları bulunmakta.Çürükleri yerleşiktir ve çok daha kötüye gitmez.Kronikleşmiş olan bu çürüklerin rengi daha koyudur.Koyuluğun sebebi yemeklerin ve içeceklerin çürük bölgeleri boyamasıdır.Ayrıca bazı ilaçların kullanımı ağız kuruluğuna sebep olup,hem ağızkokusu hemde diş çürüklerin çoğalmasını hızlandırır.
Çürükler aynı zamanda tedavi olan dişlerde mesela dolgu olmuş,kaplama olmuş dişlerdede gözükür.Dolgu düşmesi yada diş kırılması olan yerlerde artık besinlerin oluşturduğu bakteriler köke kadar sızmaya çalışır.Ağız Kokusu da böyle bir durumda başlayabilir.
Diş Çürüklerinden Korunma Yolları
- 6 ayda bir Diş kontrolünüzü yaptırın.Diş Doktorunuz kontroller sonucu Ağız ve Diş sağlığınız hakkında bilgi verecektir.
- Dişlerimizi özellikle florlu diş macunu ile her gün ana yemeklerden sonra fırçalamamız gerekir. Ek olarak gün bitiminde diş ipi kullanınız. Flor asit tarafından hasara uğramış diş bölgelerindeki kaybolan minerallerin yerini alarak dişlerinizi dayanıklı kılar.
- Fissür örtücüler yeni çıkan bir koruma şeklidir. Azı dişlerimizin üzerine konulan bu tabaka ile diş çürümelerini önleyebilirsiniz.
- Yemeklerden sonra Şekersiz sakız çiğnenmesi diş çürüklerin riskini azaltır ve tükürük akış hızını arttırırlar.
- Misvak kullanmayı deneyin.Amerika’daki Uzman Diş Doktorları Dr. Rodat ve Dr. Kneth Kiodell’in tesbitlerine göre, misvakta mikropları yok eden sinnigrin ve penisilin maddesi vardır.Ayrıca misvakta Şimdiki diş macunlarda bulunan sodyum bikarbonat‘ta bulunmaktadır. Bu maddeler, diş üzerindeki tortu ve artıkları eriterek, dişin delinmesini ve çürümesini önlemektedirler.