Diş hekimleri korkunun kokusunu alabiliyor
Dişçiye giderken korkuyor musunuz? Korkarak gittiğiniz diş doktorunuz canınızı çok mu acıttı? Haberimizde doktor fobisi yada doktor korkusu olanlara kötü haber. Bilim adamlarının yaptıkları son araştırmalara göre diş doktorları, gelen hastaların korkularını hissederek hata yapmalarının daha fazla olduğu gözlemlendi. Acaba korkunun kokusu var mı?
Diş hekimleri korkunun kokusunu alabiliyor
Bazı kişilerin doktor korkusu yada doktor fobisi gibi psikolojik sorunları vardır. Çoğu zaman bu kişilerin gittikleri doktor randevularında hep terslikler çıktığını, anlatırken şaşırıp kalacağınız durumlara şahit olmuşsunuzdur. Aslında yaşananların merkezinde doktor değil hasta var. Nasıl mı? okumaya devam edin.
Diş hekimi koltuğunda lütfen sakin olun. Çünkü diş hekimliği eğitimi alan bir grup öğrenci tarafından yapılan bir araştırmaya göre, diş hekimleri hastalarının yaşadıkları huzursuzluğun kokusunu alabiliyor ve sonuçta hata yapmaya daha yatkın oluyor.
İtalya’nın Trieste kentinde yer alan Uluslararası İleri Bilimler Okulu’ndan Valentina Parma, çalışmadan elde edilen bu bulgunun beden kokusundaki kimyasal göstergelerin duygularımızı ele verebileceği ve çevremizdekilerin davranışlarını etkileyebileceğini ortaya koyan klinik dışı deneylere dayalı ilk kanıt olduğuna dikkat çekiyor.
Çeşitli laboratuvar deneyleri farklı duyguları-özellikle de, tiksinti ve korku gibi olumsuz duyguları-yaşarken insanların çevreye saldıkları kokuların o kişilerle ilgili algıları etkileyebileceğini ortaya koyuyor. Nedenini tam olarak bilemesek ve algıladığımız kokuyu açıkça tanımlayamasak da, böyle bir olgu yaşanıyor. Söz konusu etkiyi daha gerçekçi bir ortamda incelemek amacıyla, Parma ve arkadaşları hastaları çoğu zaman huzursuzluklar yaşayan diş hekimlerinin yardımına başvurdu.
Sonuçta deneylerde huzursuzluktan kaynaklanan kokunun, onu koklayan kişilerin bilinçaltlarında da benzer bir duyguyu tetikleyebileceğini gösterdiler. ABD’deki Monell Kimyasal Duyular Merkezi’nden Pamela Dalton, “Bu, insanların dil olmadan birbirleriyle nasıl iletişim kurabildiklerini anlamamıza olanak tanıyan son derece ilginç bir bulgu,” diyor. Aynı olgunun farklı ortamlar için de geçerli olabileceği düşünülüyor. Parma, örneğin, doktorların da kaygılı hastalarının saldıkları kokuyu alabileceklerine inanıyor ve özellikle de muayene sırasında sinirli bir kişinin yanında oturuyor olmanın çalışmalarını olumsuz yönde etkileyebileceğine parmak basıyor. Dahası, patronunuz ya da iş arkadaşlarınızın iki adım uzağında olduğunuzda, beden kokuları meslek yaşamında da insanların başarı düzeylerini etkileyebilir.