DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Doğru beslenme ile yorgunluktan kurtulmak mümkün mü?

Doğru beslenme ile yorgunluktan kurtulmak mümkün mü?

Yeterli ve dengeli beslenme ile bir çok hastalığı engelleyebiliyoruz. Artık bu tüm otoritelerce kabul edilmiş bir gerçek. Hatta doğru beslenme ile depresyon gibi ruhsal sorunları da engelleyebiliyoruz. Beslenme uzmanları doğru beslenme ve yorgunluk arasında ilişkiyi araştırdılar. Doğru beslenme ile yorgunluktan kurtulmak mümkün mü? Doğru beslenme mi açlığı bastırmak mı? Uzak durulması gereken ve yorgunluk yapan besinler hangileridir? Doğru beslenme nasıl yapılır? Doğru beslenmeyle yorgunluktan kurutulmak için hangi gıdaları her zaman tüketmeliyiz? Halsizlik ve yorgunluğa iyi gelen besinler hangileri? sorularının cevapları yazımızda.


Doğru beslenme ile yorgunluktan kurtulmak mümkün mü?

Beslenmeyle sağlık arasındaki ilişkiye dayanarak bugün bazı hastalıklar uygun beslenme düzeni ile tedavi edilebiliyor. Örneğin diyabet hastaları ilaç tedavisi ile birlikte diyetlerine sadık kaldıkları sürece normal bir bir yaşam sürebilirler.

Hatta bazı Tip 2 diyabetliler yalnızca diyetle kan şekerlerini normal seviyesinde tutabiliyorlar. Ya da yüksek kolesterol hastaları, kolesterol seviyelerini yükselten yiyeceklerden uzak durarak kalp hastalığı riskini büyük ölçüde azaltabilirler.

Açlığı bastırmak değil, doğru beslenmek

Gün içerisinde yalnızca açlığınızı gidermek için yemek yememelisiniz. Tükettiğiniz gıdalar ihtiyaç duyduğunuz gerekli enerjiyi de sağlamalıdır. Ayrıca vücudunuza giren kalorinin üzerinde enerji harcıyorsanız yorgunluğun kaçınılmaz olduğunu da kabul etmek gerekir. Sağlıklı beslenme ve doğru beslenmenin anahtarı, zengin içerikli gıdaları seçmek bu gıdaları uygun miktarlarda tüketmektir.

Kaçınılması gereken yiyecek ve içecekler

Bazı yiyecek ve içecekler yorgunluk hissinin artmasına sebep olabilir. Örneğin şeker içeriği yüksek besinler geçici olarak bir enerji patlaması yaratsa da bu ani çıkış genellikle beraberinde ani bir çöküşü de getirir. Gün içerisinde yorgunluk hissini artırabilen besin örnekleri aşağıdaki gibidir:

  • Reçel ve bal da dahil şekerli besinler
  • Beyaz ekmek unlu mamüller
  • Yüksek kafeinli içecekler
  • Patates cipsi gibi çok fazla işlenmiş gıdalar

Yukarıdaki gıdalardan uzak durarak, yorgunluktan kurtulmak için aşağıdaki gıdaları önceliğinize alın.


Doğru beslenme ile yorgunluktan kurtulmak için hangi gıdaları her zaman tüketmeliyiz?

Doğru beslenmek ve sağlıklı beslenmek bazı yaygın tıbbi sorunların dışında yorgunluk gibi günlük yaşamı zorlaştıran şikâyetlerin de giderilmesine büyük fayda sağlar. Yorgunluğun altında fiziksel ve ruhsal bir sorun yatmıyorsa, doğru beslenmeyle enerji seviyenizi yükseltip, aşırı yorgunluk halinden kurtulabilirsiniz.

Beslenme uzmanları yorgunluk hissinden kurtulmak isteyenlere şu gıdaları öneriyor.


1. Yumurta

Yumurta bütün içeriği ile çok besleyici bir gıdadır. Ortalama bir yumurtada 7 gram protein bulunuyor. Aynı zamanda günlük kalsiyum ihtiyacınızı %4, A vitamini ihtiyacınızın ise %6 oranında karşılar. Yumurta aynı zamanda mükemmel bir yağ kaynağı. Bunun yanı sıra vitaminlerin emilimine de yardımcı olur.


2. Muz

Muz çok iyi bir potasyum, lif ve karbonhidrat kaynağı. Bisiklet yarışlarına katılan sporcular yarış sırasında bol bol muz tüketerek harcadıkları enerjiyi yerine koymaya çalışırlar. Bir araştırmada bisiklet sürücüleri için muzun spor içecekler kadar enerji sağladığı görüldü.

İlgilinizi çekebilir: Potasyum deposu muzun faydaları ve zararları nelerdir?


3. Kabuklu yemişler ve tohumlar

Kabuklu yemişler ve tohumlar yorgunluğu yenen gıdalar ve açlıkla savaşmak için tercih edilebilecek en faydalı besinlerdir. Badem, ceviz, kaju, fındık, pekan cevizi, ay çekirdeği ve kabak çekirdeği gibi yemişleri tercih edebilirsiniz. Tam badem yağ, lif ve protein gibi besin maddeleri açısından oldukça zengindir.

Protein de yağ da bir tokluk hissi verir, aynı zamanda enerji seviyenizi yükseltir. Bademin içerisinde aynı zamanda E vitamini ve magnezyum da bulunduğundan kısa zamanda yorgunluk hissini üzerinizden atmanızı sağlar.


4. Su ve sulu besinler

Su içmek, vücudun normal çalışma ritmini sürdürmesi için gerekli olduğu kadar vücuda enerji sağlayan süreçleri de kolaylaştırır. Gazlı içecekler, kahve ya da diğer içeceklerin yerine su içmek gerekir. Aynı zamanda su içeriği yüksek besinler de tüketebilirsiniz.

Örneğin karpuz, çok önemli bir hidrasyon kaynağıdır. Karpuzun %92’si sudan oluşur ve içerisinde C vitamini, A vitamini ve daha birçok besin maddesi bulunur. Dehidrasyon yani susuz kalma yorgunluk hissine yol açabilir. Ayrıca su beynin daha verimli çalışmasını sağlar.

İlgilinizi çekebilir:Su içmek için susamak mı gerekir? Su kaybı nasıl önlenir?


5. Ispanak

Ispanak, yüksek oranda demir içeren bir sebzedir. Aynı zamanda K vitamini ve magnezyum içeriği de yüksek olan ıspanak tam bir enerji deposudur.


6. Chia tohumu

Chia tohumu çok besleyici bir yiyecektir. Örneğin yaklaşık 30 gram chia tohumunun içerisinde 4 gram protein, 11 gram lif ve 9 gram yağ bulunur. Lif, öğünler sırasında kan şekeri yükselmelerini önler. Kan şekeri seviyelerindeki ani değişimler de yorgunluğun olası nedenlerinin başında gelir.


7. Yulaf

Yulafın içerdiği lif ve kompleks karbonhidrat miktarı oldukça yüksektir. Vücut rafi ne karbonhidratları kolaylıkla parçalayıp kısa süreli bir enerji artışı sağlamak üzere bunu kullanabilir. Rafi ne karbonhidratlara bir örnek, şekerdir. Ne var ki kompleks karbonhidratların vücut tarafından parçalanması daha zordur. Bu nedenle de sağladığı enerji daha uzun sürelidir.

İlgilinizi çekebilir: Bol lifli sağlıklı kahvaltılık yulaf lapası nasıl yapılır?


8. İşlenmemiş gıdalar

Hamburger ve patates kızartması gibi yiyecekler çok lezzetli de olsa vücuda verdikleri enerji çok kısa sürelidir. Benzer şekilde paketli ya da konserve gıdalar, şekerlemeler, kutuda hazır öğünler ya da işlenmiş etler gibi işlenmiş gıdalar koruyucularla, katkı maddeleriyle, sodyum, trans yağ ve yapay maddelerle doludur ve fiziksel enerjinizin düşmesine sebep olabilir.


9. Taze, mevsimsel meyve ve sebzeler

Meyve ve sebzeler ne kadar tazeyse içerisinde de o kadar çok besin maddesi bulunur. Raf ömrünü uzatmak için işlemden geçen gıdaların aksine taze sebze ve meyveler içerisinde çok fazla meyve şekeri yoksa verdiği enerji uzun süre devam eder.


10. Kafein içermeyen içecekler

Kafein her ne kadar kısa süreli bir enerji yükselmesi sağlasa da aslında enerji sağlamaz.. Yani aldığınız ilk birkaç yudumda kafeinli içecekler size enerji vermiş gibi hissettirse de, vücudunuza sağlıklı besinler ve dengeli öğünler girmediği sürece vücudunuz en nihayetinde enerjisini tüketir.

Kafein üketecekseniz sade kahve ya da şekersiz çay tercih edin.  Gazozlar ve enerji içecekleri rafine şekerlerle dolu olduğundan enerjinizin hızla düşmesine sebep olabilir.


11. Yağsız proteinler

Tavuk, hindi ve balık gibi yağsız etler kaliteli protein almanızı sağlar. Bunun yanı sıra daha az doymuş yağ içerir. Somon ve ton gibi omega 3 yağ asidi içeriği yüksek olan balıklar da kalp sağlığınızı korur.

Bu gıdalar doğru beslenme için ana besinlerdir.



Ayrıca bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.