Dünya Bankalarındaki 4 milyar doları koruyan adam: Francisco Fernandez
Dünya Bankalarındaki 4 milyar doları koruyan adam: Francisco Fernandez
Türkiye’deki İş Bankası ve HSBC bankalarındaki paralar dahil, Barclays, Deutsche Bank, Societe Generale, UBS ve Nomura‘nın da bulunduğu 450’ye yakın bankayı siber saldırılardan koruyan Avaloq şirketinin sahibi ve ceo’su Francisco Fernandez, dünya üzerinde 4 milyar doları sahip olan kişilerin parasını koruyor.
Francisco Fernandez, diktatör Franco döneminde İspanya’dan kaçıp Luzern’e iltica eden bir ailenin oğludur. İsviçre’de zor yaşam şartlarından geçip, bir siber güvenlik şirketi kurmuş ve şimdi 5 bin kişilik bir çalışana sahip Avaloq şirketinin sahibi. Şu anda 53 yaşındaki Fernandes 4 trilyon doların sanal bekçisi.
Avaloq şirketi, her zaman güvenlik olarak ayakta kalmasının sebebi, dışardan kendilerine saldırmalar yaptırıyor. Fernandes bu saldırıları özellikle İsrail’deki büyük siber güvenlik şirketlerce yaptırtıyor ve bunlara para ödüyor.
Fernandez sistemimize şu ana kadar hiç açık olmadı diyor. Her yıl hackerler binlerce saldırı yapsalar da Fernandez bu işten gayet mutlu.
Şirket geliri 500 milyon dolardan fazla olan Avaloq, bu geliri 26 yılda arttırmış. 1991 yılında 200 bin dolara BZ Bank’ın IT depertmanını satın almış ve işlerini o zamandan sonra büyütmeye başlamış.
İlk müşterileri İsviçre Merkez Bankası olmuş. Merkez Bankası sistemi satın alınca altı ay içinde beş ticari İsviçre bankası da onlarla anlaşmış. Sonraları ise başka ülkelerdeki yabancı bankalar izlemiş.
Karmaşık bankacılık ağ güvenliğini düzelten ve Sadece 5 kişi iken 26 yıl sonra 5 bin kişi olmuş.
Çalışanlar Şirkete Ortak!
Avaloq’un hizmet verdiği 2 kol var. Yazılım ve işletim sistemi olarak ikiye ayrılmış. Hizmet verdiği bankaların yüzde 17’sine işletim sistemini bulut teknolojisi ile veriyor. Bulut sistemi iyi işliyor ve yeni müşterilerine lisans satıyor.
İsviçre bankası şirketin yüzde 10’luk hissesine sahip. Kalan hisseler, çalışanlara ait.
Merkezi İsviçre’nin Zürih kentinde olan Avaloq’un 500 kişilik bir yazılım ordusu var. Kişisel hedefleri tutan ve müşteri sayısı arttığında çalışanlara para dağıtılıyor.