DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünya genelinde 13 sayısından başka uğursuz sayılar var mı?

Dünya genelinde 13 sayısından başka uğursuz sayılar var mı?

Uğursuz sayılar (unlucky numbers) dünyadaki tüm kültürlerin hepsinde var. Birçoğumuz 13 sayısını biliriz ama daha önce duymadığınız popüler lanetli sayılarda var. Bu yazımızda Dünya genelinde 13 sayısından başka uğursuz sayılar var mı? Dünya kültürlerindeki batıl inançlarda hangi sayılar var? Hangi sayılar uğur getiriyor?


Dünya genelinde 13 sayısından başka uğursuz sayılar var mı?

13. Cuma…

İnsanların kara kedilerden ve aynalardan özellikle kaçındığı, batıl inançların ve talihsizliğin günü.

En azından bazı kültürlerde bu böyle.

Her ne kadar 13 sayısının Batı toplumlarında uzun ve puslu bir geçmişi olsa da, kendisine mantık dışı anlamlar yüklenen tek sayı o değil.

İşte insanların uğurlu, uğursuz veya şeytani olarak kabul ettiği diğer sayıları teker teker ele alalım.


1. Dört…

Mandarin dilinde 4 sayısı “si” olarak telaffuz edilir ve vurgusu farklı olsa da yine “si” diye telaffuz edilen ölüm anlamındaki kelimeye çok benzer. Bu ses benzerliği, dört sayısına olumsuz bir anlam yükler.

Tıpkı ABD’deki binalarda 13 numaralı kat olmayabileceği gibi Çin’de de binaların genellikle dört numaralı katları yoktur.

Ayrıca 2015 yılında hazırlanmış bir ön rapora göre Pekin’deki sürücülerin çoğu içinde dört sayısı bulunan plakaları almaktan kaçınıyor.


2. Sekiz… 8

Hazır Çin’den bahsetmişken madalyonun bir de diğer yüzüne de bakalım. Dördü ikiyle çarparsak sekiz elde ediyoruz ve bu sayı da Çin’de uğurlu kabul ediliyor.

Durum yine ses bilimiyle bağlantılı: “ba” olarak telaffuz edilen sekiz sayısı, telaffuzu “fa” olan refah kelimesini çağrıştırıyor. (Bu iki telaffuz aslında düşündüğünüzden çok daha benzer çünkü hem vurguları aynı hem de ünlü sesleri aynı.)

Pekin, Olimpiyat gösterisini 2008 yılında, 8. ayın 8. gününde saat 8’de yapmıştı.

Dünya genelinde 13 sayısından başka uğursuz sayılar var mı? | ABD'de bazı binalarda 13. kat yok

Dünya genelinde 13 sayısından başka uğursuz sayılar var mı? | ABD’de bazı binalarda 13. kat yok


3. On bir… 11

Birçok kişi bu sayıyı her yerde gördüklerinden, örneğin saate baktıklarında tam 11:11 olduğundan bahsediyorlar.

Kansas Üniversitesi Maya tarihi profesörü John Hoopes’a göre bu sayının insanların kafasına takılmasının sebebi çok akılda kalır bir düzeni olması olabilir. (Bir Maya tarihi profesörü neden bu konuyla ilgili yorum yapıyor diyecek olursanız, on bir sayısının Maya kıyametiyle bağlantılı olduğunu da söylemeliyiz.)


4. Otuz dokuz… 39

2011 yılında The Guardian’da çıkan bir makaleye göre Afganistan’da insanlar 39 sayısından kaçınıyor. Bunun sebepleri tam olarak bilinmese de, arabasının plakası ve oturduğu dairenin numarası 39 olan bir kadın tüccarıyla ilgili (muhtemelen efsanevi) bir hikaye anlatılıyor.

Sebebi her ne olursa olsun 39 rakamı Afganistan’da fuhuş ile bir anılır olmuş.

Gazetede röportajı yer alan bir sürücüye göre insanlar, içinde 39 rakamı geçmeyen plakalar alabilmek için rüşvet bile veriyorlar.


5. 666…

Hıristiyan teolojisine göre çok güçlü bir sayı olan 666, birçok insanın tüylerini diken diken edebilecek etkiye sahip.

Bu sayı, Vahiy 13:18 sayesinde böyle şeytani görülüyor. Kral James İncili’ndeki bu vahiy şöyle diyor: “Bu konu bilgelik gerektirir. Anlayabilen, canavara ait sayıyı hesaplasın. Çünkü bu sayı insanı simgeler. Sayısı 666’dır.”

Günümüzde ise İllimünati tarikatının belirgin sembolü olduğu söyleniyor.


6. On… 10

Küçük çocuklara saymayı öğretirken ilk amaç onları ona kadar saydırabilmektir.

Ne kadar da hoş, insana bütünlüğü çağrıştıran bir sayı, öyle değil mi?

Bu bir tesadüf değil. Sayısal sistemimizde 10 baz alınmaktadır, bunun sebebi de muhtemelen on parmağımız olmasıdır.

Bu nedenle 10 sayısı birçok insan için bütünlüğü simgeliyor; örneğin 10. yıl dönümleri daha önemli görülüyor.


7. Yedi… 7

Uğurlu yedi. Bu sayı gerçekten de birçok kültürde uğurlu kabul ediliyor.

Biblestudy.org sitesine göre 7 sayısı İncil’de tam 735 kere tekrar ediliyor. (“Yedi kat” ve “yedinci” kelimelerini de sayarsanız bu sayı 860’a çıkıyor).

Dini inanışa göre yedi sayısı Tanrı’nın evreni yarattığı günün, İsa’nın Sebt gününde yarattığı mucizelerin ve Vahiy Kitabı’nda ölüler dirilmeden önce çalınan borazanların sayısını ifade ediyor.

Vahiylerde yedi sayısı oldukça fazla geçiyor. Örneğin yedi melek, yedi kilise, yedi gök gürültüsü, yedi mühür ve
yedi veba mevcut.

Yedi sayısı Japonya’da da uğurlu kabul ediliyor. Bunun sebebi Yedi Şanslı Tanrı olarak da bilinen yedi tanrıdır. Bu sayı Çin’de de uğurlu sayılır çünkü yedi “qi” diye okunur ve telaffuzu “yükseliş” veya “yaşamın özü” kelimelerine benzemektedir. Bu sayı, folklorda da sürekli karşımıza çıkar: krallık, her zaman yedinci oğulun yedinci oğluna kalır.

Ayrıca Brad Pitt’in 7 /Seven filmini izlediyseniz, Hristiyanların 7 sayısına ne kadar önem verdiğini anlayabilirsiniz.

Dünya genelinde 13 sayısından başka uğursuz sayılar var mı? | Batıl inançlar dünyanın her yerinde bazen aynı benzerlikte karşımıza çıkıyor

Dünya genelinde 13 sayısından başka uğursuz sayılar var mı? | Batıl inançlar dünyanın her yerinde bazen aynı benzerlikte karşımıza çıkıyor


8. Dokuz… 9

Senfonilerle ilgili bir batıl inanca göre besteciler yalnızca dokuz senfoni yazabiliyor. Bu inanca göre dokuzuncu senfonilerinden sonra besteciler ölüyor. Ludwig van Beethoven bu inanca örnek verilecek bir besteci. Diğer örnekler ise daha karmaşık.

Örneğin Franz Schubert her ne kadar bu batıl inancın kanlı canlı örneği gibi görülmüş olsa da (besteci 31 yaşında ölmüştür) tamamladığı son senfonileri 7, 8, 9 ve 10 olarak numaralandırılmıştı.

Ancak bu senfonilerin arasında numaralandırılması gereken senfonileriyle birlikte toplam sayı “dokuzuncu senfonibatıl inanç kriterlerine uyuyor.

Elbette dokuzdan daha fazla senfoni yazmış besteciler de var, örneğin Finli besteci Leif Selim Segerstam gibi. Segerstam’ın tamamladığı 296 senfonisi var.


9. Üç… 3

En güzel şeyler üçlü halde gelir. Ya da üç yanlış bir doğruyu götürür. Tıpkı yedi gibi üç sayısının da karışık bir geçmişi
var.

İncil’de üç bütünlüğün simgesidir (Baba, Oğul ve Kutsal Ruh gibi. Ya da İsa Mesih’in üç gün sonra dirilmesi gibi).

Çin’e bakacak olursak üç sayısı yine uğurlu kabul ediliyor. Ayrıca Taoizm ve Budizm için de önemli bir sayı.

Taoizm’de üç temel erdem vardır (tevazu, kanaatkarlık ve merhamet) ve Budizm’deki “Üç Hazine” de Budistlerin yol gösterici olarak kullandıkları şeyleri simgeler (Buda, Dharma ve Sangha).

3 kuralı Şamanizm’den geçen Türk kültüründe de gözükmektedir. Allah’ın hakkı 3’tür söylemini çoğumuz duymuştur.


10. Yirmi altı… 26

Hindistan’da 26 sayısı son derece kötü bir şöhret kazanmış durumda. Bu genellikle takvimsel tesadüflerden kaynaklanıyor.

2004 yılında vuran ve 10.000’den fazla kişinin ölümüne sebep olan Tsunami 26 Aralık günü gerçekleşmişti.

2001 yılında da Gujarat bölgesinde yaşanan ve 13.000’den fazla kişinin öldüğü 7,7 şiddetindeki depremin tarihi 26 Ocak’tı.

2008 yılında Mumbai’deki terör saldırıları da Kasım’ın 26’sında başlamış, dört gün boyunca devam ederek 164 kişinin ölümüne sebep olmuştu.

2008 yılında Hindistan’daki The Times’da yayınlanan makaleye göre numeroloji uzmanları bile bu sayıdan korkuyor.


11. Pi sayısı…

3.14159265359….

Pi sayısı matematik açıdan bakacak olursak önemli bir sayı, çünkü bir dairenin çevresinin çapına bölündüğünde elde edilen sayıdır ve bu sayı her daire için aynıdır.

Ancak Pi sayısı en parlak zamanını son dönemlerde yaşıyor: Popüler kültürde, Mart ayının 14’ü artık Pi Günü olarak kabul ediliyor.

Bu tatil ilk defa 28 yıl önce San Francisco Exploratorium Bilim Müzesi’nde başlatılmıştı, ancak o zamandan bu yana oldukça yaygınlaştı. 2009 yılında ABD Temsilciler Meclisi bu tatili destekleyen bir yasa tasarısı geçirdi.

Pi sayısı nasıl bulundu? Pi sayısı ezberleme rekoru kimde? merak ediyorsanız daha önceki yazdığımız makaleyi hemen alt linkten ulaşabilirsiniz.


Ayrıca Bakınız

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.