DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünya genelinde 2017 yılına en kötü başlayan para birimi Türk Lirası!

Dünya genelinde 2017 yılına en kötü başlayan para birimi Türk Lirası!

Dünya genelinde 2017 yılına en kötü başlayan para birimi Türk Lirası!

2016 yılı Türk Lirası için tamamen kabus bir dönem oldu. Amerikan doları karşısında yüzde 17’lere yakın bir değer kaybetti. 2017 başlayalı daha 2 hafta olmuşken, durum değişmedi. 2 haftada yüzde 12’lik bir değerle sarsılan Türk Lirası maalesef en çok değer kaybeden ülke parasında birinci. Türk Lirasını takip eden para birimi ise Meksika Pesosu.

ABD’nin yeni başkanı Trump, Meksika sınırına duvar çekeceğim dedikten sonra, Meksikalılar için kabus başladı. Fakat genede Türk Parasına göre çok az değer kaybetti.

Dünya genelinde 2017 yılına en kötü başlayan para birimi Türk Lirası! | Diğer gelişen ülkelere göre dolara karşı Türk Lirası


Peki Türk Lirasını bu kadar etkileyen neydi?

2016 Kasım ayında ABD’nin 45. başkanı seçilen Donald Trump’ın meydana getirdiği siyasi girdaptan dolayı gelişmekte olan ülkelerin para birimlerini etkiledi. Fakat küresel endekse baktığınız da Türk Lirası’nın değer kaybı bu sebepten pekte değil.

Para uzmanlarına göre Türk Lirası’nın değer kaybetme nedeni 8 farklı nedenden dolayı olabilir.

  1. Başkanlık Referandumu ile siyasi görecelik farkındalılığı. Mecliste yaşanan ve açıklanan Türk tipi başkanlık sistemi bir çok yatırımcının kaygılanmasına neden olabilir. Belki de önce bir durumu görmek istiyor, Parasını ülkemizden çekiyor.
  2. Merkez Bankası‘nın sadece izler konumda olması ve kararlı bir para politikası olmaması,
  3. Türkiye’de son zamanlar yaşanan Terör Saldırılarından dolayı yabancıların ülkeyi terk etmesi yada gelmemesi,
  4. Suriye ve Irak’ta yaşanan siyasi problemler,
  5. Ülke’de OHAL durumunun devamlı uzatılması,
  6. Amerika Birleşik Devletlerindeki FED’in faiz artırımı yapacağı beklentisi,
  7. Donald Trump’ın  ülkeye Doları çekeceğim gibi, parasal açıklamalar yapması,
  8. Dış borcun artmasından dolayı, küresel alanda ülkenin para piyasa kurullarınca notunun düşmesi,
  9. Avrupa Birliği konseyinde Türkiye’nin AB üyeliğine başvurusunu iptal etme isteği.

Dünya genelinde 2017 yılına en kötü başlayan para birimi Türk Lirası! | Merkez Bankası 2016 yılında 7 kez faiz indirdi


Peki Türkiye neden Dünyada 3 kırılgan ekonomisinden biri?

İhracat oranı çok düşük. Ülkeye döviz gelmesi gerekiyor. Döviz gelmesi için üretim alanlarında aktif hayata geçmek şart. İthalatın yüksek olması nedeniyle, aşırı tüketim ile yurt dışından gelen mallara çok talep var.

TC Merkez Bankası, Türk Lirası’nda 2016’daki düşüşü görürken, faizi yedi kere indirdi. Ara sıra döviz ihaleleri yapsada Dolardaki ateş sönmüyor. Merkez Bankası’nın nasıl bir politika izleyeceği halen düşündürücü bir konu.

Diğer taraftan Cumhurbaşkanı’ın “evdeki dolarları bozdurun” uyarılarına rağmen, beklenen çevirinin elde edilememesi ile 2017 yılında da doların ateşi düşmedi.

Kurda artan anormallik Enflasyonu’da etkiliyor. Dolar çıktığında, her sektörde zam olması normal. Çünkü üretmiyoruz. İthal ediyoruz.

TC Merkez Bankası enflasyon beklentisi 2016 yılında yüzde 7,5 iken , fakat TUIK’in hesaplarında yüzde 8,53 olması çok endişe vericiydi. Bu durumda TC Merkez Bankası hedef sapması yüzde 2’nin üzerinde olduğu için Hükümete bunun sebeplerini soran bir mektup göndermesi gerekmekteydi.

Dünya genelinde 2017 yılına en kötü başlayan para birimi Türk Lirası! | 2016 TUIK enflasyon verileri

Yabancı yatırımcı ise, varlıklarının eriyeceğinden korkuyor ve ne alırsam kardır diyerek parasını çekiyor.

İşin en kötü senaryosu ise, döviz borcu olan şirketlerin, stressinin artması. Merkez Bankası’na göre 2016 Ekim ayındaki raporunda, 213 milyar dolara yaklaşan özel sektörün dış borcu var.

JP Morgan ve Bloomberg’in  para uzmanları ise ülkedeki bireylerin dolar satarak düşük hacimdeki para çevirilerin, durumu etkilemeyeceğini söylüyor.

Ya üretim yapacağız, dünyaya satacağız yada yabancı yatırımcıyı tekrar ülkeye getirmenin yollarını arayacağız. Birinci seçenek kısa vade de yapılacak bir iş gibi durmasa da, ikinci seçenek için uzmanlarımızın ve devlet yönetiminin ciddi çalışma yapması gerekmekte.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.