DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Dünyada bir işe en çok başvuru nerede yapıldı?

Dünyada bir işe en çok başvuru nerede yapıldı?

Dünyada bir işe en çok başvuru nerede yapıldı?

Hindistan’da 2015 yılında kuzeyindeki Uttar Pradeş Eyalet’inin 368 kişi alınacağı duyuruldu. 2.3 milyon kişi bu işe başvurmak için neredeyse günlerce sırada bekledi.

Resmi bir iş olması, işsizlere ve düşük maaşlılar için en azından kalıcı bir iş olarak görülüyordu. Aylık 240 USD (Amerikan Doları) verilecekti.  Alınan kişiler temizlik, getir götür işleri, güvenlik görevlisi gibi işler içindi.

Maaşı çok iyiydi çünkü Dünya Bankası’nın  Hindistan’daki aylık oranı 135 USD (Amerikan Doları) olarak belirlenmişti.

2,3 milyon kişi en az 5 yıllık bir ilk okul mezunu olması yeterliydi. İlginç olan ise bu kişilerin arasında 25 bin Yüksek Lisans mezunu, 250’side doktorasını tamamlamış kişilerden oluşuyordu.

2013 yılındaki son Nüfus sayımında Hindistan Nüfusu 1 milyar 252 milyon olarak belirlenmişti. Bu ülkede işsizlik oranı ise yüzde 5. Bu nüfusa göre böyle bir oran çok değil. Peki neden bu kadar kişi başvurdu? Çünkü Hint toplumuna göre resmi işte çalışmak bir ayrıcalık, tıpkı bizdeki gibi.

2006’da aynı kurum 260 işçi alacağını söylemişti. O zamanlar 100 bin kişi başvurmuştu. Aradan 9 yıl sonra bu kadar rekor seviyeye ulaşması şaşkınlıkla izlendi.


Türkiye’de durum ne?

Ülkemizde işsizlik oranları Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçmiş yıllara göre artarak 2016 yılı Ekim ayında yüzde 12 ‘ye dayanmıştır.

Ülkemizde resmi kurumlara başvuru için KPSS sınavına girmek şart. Açılan kadro sayısı binlerce ama başvuru sayısı milyonlarca. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, en son 2016 yılının Kasım ayında yapılan Türkiye tarihinin de en büyük sınavı olan Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ye 3 milyon 498 bin 335 aday başvurusu almıştı.

Lise ve  Ön Lisans Mezunlarının başvuru yapabileceği KPSS’nin Orta Öğretim sınavına eğer ilkokul ve ortaokul mezunları da katılabilir denseydi, yapılan başvurunun 10 milyon’a ulaşacağını söyleyebiliriz.

Kısacası Hindistan gibi Resmi kurumlarda çalışmayı bizde seviyoruz.

Fakat Hindistan’ın durumu göründüğü üzere bizden kat kat iyi.

İşsizlik ülke ekonomisine de refah ve gelişimine de yük bir ayrı bir sosyolojik sorun.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.